ekpaideush_2905_euphoria.jpg

 

Από τις 9 έως τις 10 Ιουνίου θα διεξαχθεί φέτος το European Youth Event – EYE2023 στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στο Στρασβούργο και νέοι από όλη την Ελλάδα θα μπορέσουν να συμμετέχουν με την αντιπροσωπεία της οργάνωσης νεολαίας EUphoria Youth Lab με επιδότηση που εξασφάλισε η οργάνωση από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το European Youth Event ξεκινώντας από το 2014 έχει καταφέρει να προσελκύει όλο και περισσότερους νέους με όρεξη και όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Κάθε δύο χρόνια, συγκεντρώνει χιλιάδες νεαρά άτομα από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής, για να μοιραστούν και να διαμορφώσουν τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για άτομα ηλικίας 16 έως 30 ετών να αλληλεπιδράσουν, να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον και να ανταλλάξουν απόψεις ακριβώς στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Επιπλέον, το Event προσπαθεί να προάγει την ισότητα, τη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα με ισχυρή δέσμευση για προσβασιμότητα για όλους.

Αυτή την χρονιά, η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 10.000 νέους, ενώ η διοργάνωση προβλέπεται να είναι φαντασμαγορική όπως πάντα. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα έχουν την τεράστια ευκαιρία να βρίσκονται και είκοσι τρία άτομα από αγροτικές  και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδα για να ζήσουν από κοντά αυτήν την μοναδική εμπειρία στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οργάνωση EUphoria Youth Lab, με έδρα την Αθήνα, ως οργανισμός που απευθύνεται  σε νέους ανεξαρτήτου κοινωνικού, οικονομικού και εκπαιδευτικού υπόβαθρου, συμμετέχει στην εκδήλωση ήδη από τις απαρχές του το 2014 αλλά και διοργανώνει εκδηλώσεις στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

Τα θέματα ως προς συζήτηση και εξέταση προβλέπονται πολλά, με κύρια ζητήματα τις ευρωεκλογές του 2024, την δημοκρατία, την βιωσιμότητα και το πράσινο μέλλον της Ευρώπης, την κοινωνική ένταξη και την διαφορετικότητα. Στα top activities θα είναι: «Minister for a Day: Role-play» όπου οι συμμετέχοντες μέσω προσομοίωσης θα δουν έμπρακτα πως είναι να είσαι Υπουργός κράτους μέλους της Ε.Ε. αλλά και τα panel όπου θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου. Το καινοτόμο στοιχείο της διοργάνωσης είναι ο υβριδικός της χαρακτήρας καθώς πέρα από τις δια ζώσης δραστηριότητες, θα υπάρξουν και αρκετές online ώστε να έχουν πρόσβαση ακόμα και όσοι δεν παρευρίσκονται στον χώρο διεξαγωγής του Event.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα δείξουν οι συμμετέχοντες και για το EYE Village το οποίο θα φιλοξενεί εργαστήρια, μια “ζωντανή” βιβλιοθήκη και διαδραστικά περίπτερα όπου θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Φυσικά η διοργάνωση έχει μεριμνήσει ώστε μετά την λήξη των δραστηριοτήτων να υπάρχουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες καθώς και υπαίθριες συναυλίες.

Μετά την εκδήλωση, οι ιδέες, οι προσδοκίες και οι ανησυχίες των νέων θα συγκεντρωθούν στην Έκθεση Ιδεών για τη Νεολαία που θα διανεμηθεί σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ορισμένοι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν περαιτέρω τις πιο εμπνευσμένες ιδέες και να τις παρουσιάσουν απευθείας στους βουλευτές κατά τη διάρκεια της Ακρόασης EYE. Φέτος είναι και το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στη διά βίου μάθηση, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, και στηρίζοντας την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία για τους νέους να έρθουν σε επαφή με όργανα της Ε.Ε., να συναναστραφούν με νέα άτομα και να ακουστεί ευρύτερα η άποψη τους σε θέματα καθημερινά και ουσιαστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες www.euphoriayouthlab.eu

Site του European Youth Event: www.european-youth-event.europarl.europa.eu/en/

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn