Η ομάδα προσφοράς της Συναισθηματικής Διαλεκτικής του Στέλιου Καλαθά σε ακόμα μία δράση πολιτισμού
Η τέχνη περνάει ελεύθερη ανάμεσα από τα συρματοπλέγματα και οδηγεί στην κάθαρση.
Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της αποστολής της ομάδας προσφοράς της Συναισθηματικής Διαλεκτικής του Στέλιου Καλαθά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
Οι σιδερένιες πόρτες άνοιξαν με την εξαιρετική ευγένεια και οργάνωση του προσωπικού, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η αποστολή της ομάδας, που δεν ήταν άλλη από την παροχή χαράς μέσα από την τέχνη.
Η σπονδυλωτή σάτιρα «Γίναμε θέατρο» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά παρουσιάστηκε στον προαύλιο χώρο με υλικά που υπήρχαν στο σωφρονιστικό κατάστημα και δημιούργησαν ένα όμορφο σκηνικό για την παράσταση.
Η ομάδα έφερε πίσω από τα κάγκελα το βαθύτερο μήνυμα του θεάτρου, που μετουσιώνει την αγωγή της ψυχής, την επιμόρφωση, τη θεραπεία και την
αυτογνωσία.Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία τόσο για τους εθελοντές ηθοποιούς όσο και για τις κρατούμενες, που απόλαυσαν την παράσταση με την καρδιά τους, ενώ λίγο αργότερα τη σκυτάλη πήρε η μουσική και ο χορός, για να μετατραπεί το γεγονός σε μια πρωτόγνωρη γιορτή συνάντησης, αγάπης και αλληλεγγύης.Και είναι τόσο οξύμωρο ότι ενώ στερεοτυπικά η εικόνα των φυλακών συνδέεται με πρόσωπα σκυθρωπά, μελαγχολικά, με αυστηρότητα και σκοτεινιά, η πραγματικότητα έδειξε ότι υπάρχουν οι στιγμές όπου δεσμοφύλακες, κρατούμενοι, προσωπικό και εθελοντές γίνονται ένα γαϊτανάκι αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης.Οι ψυχές εξάλλου δεν γνωρίζουν από ταμπέλες και η αγάπη δεν γνωρίζει τη διάκριση.
Σε αυτή τη βάση η ομάδα προσφοράς του κ. Καλαθά έχει συνδράμει με τον ίδιο τρόπο, έχοντας παίξει σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα με κακοποιημένα παιδιά, στο Άσυλο Ανιάτων και σε άλλους οργανισμούς.
Βαθύτατη εκτίμηση και ευχαριστίες προς τη Διευθύντρια Γυναικείων Φυλακών κ. Κωνσταντοπούλου Τριανταφύλλη και την κ. Μουσχή, την κοινωνική λειτουργό, που αποδεικνύουν έμπρακτα πως ο σωφρονισμός στην πραγματική του διάσταση περνά μέσα από το πλούσιο έργο δραστηριοτήτων που παρέχουν στις κρατούμενες, προσφέροντας αρωγή και υψηλού επιπέδου πολιτισμό.
Εξάλλου, όπως τόνισε ο Στέλιος Καλαθάς, η τέχνη αλλά και η προσφορά μπορούν να χαρίσουν ελευθερία ακόμα και όταν είμαστε εγκλωβισμένοι...
Γράφει η Άλκηστη Ζαλοκώστα