Με αξιοσημείωτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο εμβληματικό Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών, στις 13-14 Δεκεμβρίου 2022, το 4ο διεθνές Balkans & Black Sea Forum (BBSF), με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων, γενικών γραμματέων διεθνών οργανισμών, πρέσβεων, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκών κ.λπ.
Με θέμα “The Eurasian nexus post 2022: high-stakes arena for security, trade and investments”, το φετινό Φόρουμ άνοιξε τον δρόμο για έναν ειλικρινή, συνεκτικό και εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ, έπειτα μάλιστα από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη που οδήγησαν σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση, οι συνέπειες της οποίας δεν μπορούν ακόμη να υπολογισθούν.
Επίσημοι συνεργάτες του Balkans & Black Sea Forum 2022 ήταν το UN Women και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), χρυσοί χορηγοί ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ και η Cosco Shipping, ενώ τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης & Επενδύσεων έθεσαν την όλη οργάνωση υπό την αιγίδα τους.
Μεταξύ των κομβικών μηνυμάτων που διαμορφώθηκαν κατά τις εργασίες του συνεδρίου ήταν:
- Η περιφερειακή συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί και να επικεντρωθεί περισσότερο στις ανάγκες των πολιτών, η φωνή των οποίων θα πρέπει να ακούγεται καλύτερα στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
- Η εμπνευσμένη και εμπνέουσα ηγεσία λείπει σε πολλά σημαντικά κράτη, οι δε δημοκρατικές αξίες υφίστανται σημαντικές οπισθοδρομήσεις σε πολλά μέρη του πλανήτη, κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει.
- Απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη.
- Πρέπει να ληφθούν άμεσα και στοχευμένα μέτρα για την παράκαμψη των εμποδίων απασχόλησης λόγω φύλου. Απαιτείται καινοτόμος νομοθεσία και περισσότερα κονδύλια για την συμμετοχή περισσοτέρων γυναικών στην επιχειρηματικότητα, σε υψηλότερες θέσεις στην αγορά εργασίας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
- Η πρωτοβουλία «Belt & Road Initiative» (BRI) της Κίνας αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω διευκόλυνση του εμπορίου και άλλων ανταλλαγών, εάν τηρούνται οι αρχές της διαφάνειας και του θεμιτού ανταγωνισμού.
- Η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω και η βιώσιμη, καινοτόμος τεχνολογία θα πρέπει να βρει το δρόμο της στην καθημερινή ζωή των πολιτών ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.
- Η κινεζική COSCO έχει επιτύχει να αναδείξει τον Πειραιά ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι όσον αφορά την μεταφορά/διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, αναβαθμίζοντας την ικανότητά του να αναλαμβάνει περισσότερες ναυπηγο-επισκευαστικές δραστηριότητες.
- Ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να παραμένει το επίκεντρο έλξης για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, είναι ανάγκη να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, εάν επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και να συμμετέχει στην οικοδόμηση της αυριανής παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
- Απαιτείται «κοινή λογική» για την αντιμετώπιση ακόμη και ήσσονος σημασίας προβλημάτων που παρακωλύουν την ταχεία και ομαλή οδική διασυνοριακή μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η προσέλκυση (μέσω προσφοράς καλύτερων συνθηκών) περισσότερων νέων οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των διεθνών οδικών μεταφορών και του εμπορίου.
Το συνέδριο αποτελείτο από 6 συνεδρίες «κεφάλαια» που κάλυπταν σειρά ζητημάτων για τη Βαλκανική και την ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου:
- Κεφάλαιο 1: Εφοδιασμός και Ασφάλεια Ενέργειας
- Κεφάλαιο 2: Καινοτομία, Τεχνολογία, Χρηματοδότηση, Επενδύσεις
- Κεφάλαιο 3: Περιφερειακή συνεργασία-ενσωμάτωση με βάση την οικονομική γεωγραφία των περιφερειών
- Κεφάλαιο 4: Συνδεσιμότητα-Υποδομές, η διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για νέες επενδύσεις.
- Κεφάλαιο 5: Επένδυση στην καινοτομία των γυναικών για την οικοδόμηση βιώσιμων οικονομιών
- Κεφάλαιο 6: Παγκόσμια συμφέροντα και οι επιπτώσεις τους στα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο
Η καταληκτική συνεδρία μεταξύ των συντονιστών του Φόρουμ συνόψισε εύγλωττα τα κύρια συμπεράσματα από τις εισηγήσεις, παρεμβάσεις και συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Μερικά εξ αυτών ήδη προκαλούν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, ενώ στην ολότητά τους θα τεθούν υπόψη των κυβερνήσεων των χωρών αναφοράς του Balkans & Black Sea Forum και αρκετών Διεθνών Οργανισμών προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες των πολιτών.
Μεταξύ των 30 ομιλητών του BBSF2022 συμμετείχαν η Επικεφαλής της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κα Željka Cvijanović, η Διευθύνουσα Σύμβουλος EUROPE της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Πρέσβειρα κα Angelina Eichhorst, ο Υφυπουργός Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας κ. Romeo Mikautadze, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κος Xiao Junzheng, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΣΕΠ Πρέσβης κος Lazar Comanescu, ο Πρέσβης της Τουρκίας κ. Burak Özügergin, η Περιφερειακή Διευθύντρια του Γραφείου Γυναικών του ΟΗΕ για την Ευρώπη & Κεντρική Ασία κα Alia El-Yassir, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μεταφορών (IRU) κ. Umberto de Pretto, η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Θαλάσσιων Περιοχών (CPMR) κα Ελένη Μαριανού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) Δρ. Σπυρίδων Φλογαΐτης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. κ. ΥU Zeng Gang, η Πρόεδρος του “Türkiye Woman Entrepreneurs Association” κα Emine Perviz Erdem, η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων του Γραφείου Επενδύσεων της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας κα Esra Dogan Tulgan, και άλλοι.
Το Balkans & Black Sea Forum αποτελεί ανεξάρτητη οικονομική πλατφόρμα και κόμβο συνάντησης κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματιών για την προώθηση και την ενίσχυση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου. Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν και αλληλεπιδρούν για να εξετάσουν τις προκλήσεις, να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις, να εντοπίσουν ευκαιρίες και να εξερευνήσουν τρόπους για την προώθηση της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της διμερούς/πολυμερούς συνεργασίας.