16ο_docfest_I_900x600.jpg

 

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest άνοιξε επίσημα και φέτος τις πύλες του προκειμένου να υποδεχτεί όσους αγαπούν τον κινηματογράφο, καλλιτέχνες και δημιουργούς, για δέκατη έκτη χρονιά. Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 27  Νοεμβρίου η Χαλκίδα γίνεται το επίκεντρο του πολιτισμικού ενδιαφέροντος για τους κινηματογραφόφιλους.

Η Τελετή Έναρξης του 16ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest πραγματοποιήθηκε στις 20:00 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Την τελετή παρουσίασαν οι ηθοποιοί Γιάννης Δρακόπουλος και Μαρία Καρακίτσου. Η μουσικός και ερμηνεύτρια Αυγερινή Γάτση συνόδευσε μουσικά την προβολή βωβού ντοκουμέντου από το αρχειακό υλικό του Πολεμικού Μουσείου. Η Τελετή Έναρξης ήταν αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από το 1922, τη χρονιά που σημάδεψε βαθιά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι βουλευτές Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης και κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας κ. Πάνος Κουάνης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης. Ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο κ. Erik Haupt. Η Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού στην Αθήνα κ. Lucie Kuligova.

Παρευρέθηκαν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης και animator κ. Ιορδάνης Ανανιάδης, ο σκηνοθέτης κ. Πολ Σκλάβος, ο παραγωγός κ. Βασίλης Λεοντιάδης, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Στάθης Βαλούκος, ο συνθέτης  Βαγγέλης Φάμπας, ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, ο κινηματογραφιστής κ. Νίκος Καβουκίδης.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας κ. Πάνος Κουάνης αναφέρθηκε στη στήριξη του ΕΚΟΜΕ στα περιφερειακά φεστιβάλ, στους Έλληνες κινηματογραφιστές, καθώς και στην ανάγκη αξιοποίησης των οπτικοακουστικών αρχείων.

Ο βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης χαρακτήρισε το Φεστιβάλ μεγάλη γιορτή του πολιτισμού που δημιουργεί κάθε χρόνο πανδαισία συναισθημάτων, προβληματίζει και δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης των γνώσεων της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας στη διάδοση του κινηματογραφικού πολιτισμού. Τόνισε δε την υποχρέωση να στηριχθούν τέτοια εγχειρήματα.

Ο βουλευτής Ευβοίας Ευάγγελος Αποστόλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η 16ετής επιτυχία της διοργάνωσης παρέχει στην πόλη της Χαλκίδας μια πολιτιστική ανάσα και καλύπτει την πάγια ανάγκη για πολιτιστική επαγρύπνηση». Ευχήθηκε το Φεστιβάλ να καθιερωθεί ως πανελλήνιος θεσμός.

Η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Πολιτισμού στην Αθήνα Lucie Kuligova επισήμανε την πολυετή συνεργασία του Τσεχικού Κέντρου με το Φεστιβάλ και παρουσίασε τις ταινίες που προέκυψαν από αυτή. «Το Φεστιβάλ επηρεάζει την αντίληψή μας, κάνοντάς μας πιο συνειδητοποιημένους, πιο σοφούς και καλύτερους ανθρώπους», κατέληξε.

O πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο Erik Haupt χαιρέτισε τη συνεργασία της Πρεσβείας με το Φεστιβάλ σε μια εποχή όπου η προβολή ντοκιμαντέρ αποτελεί καίριο ζητούμενο.

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Ιωάννου παρουσίασε το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και τόνισε την ιδιαίτερη φετινή του εξωστρέφεια.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης κήρυξε την έναρξη του 16ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest, χαρακτηρίζοντάς το «λύτρωση μετά την πανδημία και βάλσαμο στις ψυχές μας».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου «Τραγωδία του Αιγαίου».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn