agr2022-9-8.jpg

 

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει υβριδική εκδήλωση με φυσική παρουσία στα γραφεία του και αναμετάδοση μέσω Facebook για να τιμήσει την Ελληνίδα αγρότισσα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231), κτηνοτρόφος, γραμματέας του Συλλόγου, επεσήμανε ότι η μέρα αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996, την 15η Οκτ., για να υποστηρίξει τις αγρότισσες ώστε να βρουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, στην υγεία και στην ευημερία, στη διατροφή και στην ένδυση, στη στέγαση και στην ιατρική φροντίδα, κυρίως μέσω της ενημέρωσης.

Το 2018 τιμήθηκαν οι Ελληνίδες αγρότισσες από τον Σύλλογο με εκδήλωση στην αίθουσα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Acropolis», με χαιρετισμό από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλειο Κόκκαλη.

Το 2020 τιμήθηκε η μέρα με δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με χαιρετισμό από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή.

Το 2021, τα δύο χρόνια της εποχής Covid, οι αγρότισσες με την κάλυψη  του Συλλόγου οργάνωσαν, προσκάλεσαν, πραγματοποίησαν και δημοσιοποίησαν 200 περίπου δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις σε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, την κτηνοτροφία και ειδικότερα τις αγρότισσες, και για την επικοινωνία τους αξιοποίησαν την ομάδα Γυναίκες της Υπαίθρου στο Facebook. Οι περισσότερες από τις συζητήσεις βρίσκονται ελεύθερες στο Facebook στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος» και μπορεί να τις δει ο καθένας.

Το 2022, το Σάββατο 15 Οκτ 2022, στις 12.00, ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου, προσκαλεί όλους για να τιμηθούν οι Ελληνίδες αγρότισσες την Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας στην υβριδική εκδήλωση στο Μενίδι (Google Maps, Βουστάσιο Κοντογιάννη, Πλήθωνος Γεμιστού 14 & Λάμπρου Πορφύρα 4, Αχαρνές) και online στο Facebook, στο προφίλ του Συλλόγου.

Η κα Κοντογιάννη τονίζει συνεχώς ότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής και ο ρόλος των αγροτισσών ως θεματοφυλάκων των ηθών και των εθίμων και του παραδοσιακού πολιτισμού είναι σημαντικότατος. Χωρίς πραγματικές αγρότισσες τα αγροτικά επαγγέλματα ίσως ευτελιστούν και καταλήξουν μόνο παραγωγικά εργαλεία που η κερδοσκοπική ιδιωτική χημική βιομηχανία θα ανταγωνιστεί επιτυχώς, προσφέροντας υποκατάστατα του «γάλακτος» και «μπριζόλες» του συρταριού, ακόμα και συνθετικές «τροφές».

Η κα Αργυρώ Λαγγουράνη, κάτοικος Λιδωρικίου Φωκιδας, κτηνοτρόφος, μέλος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου εντοπίζει την ανάγκη σεβασμού του τρόπου ζωής των αγροτών, ιδιαίτερα διότι πριν από μερικές ημέρες (24-25/9/2022) στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς το σύνθημα ήταν «Πολιτιστική κληρονομιά: Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Η κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου, κάτοικος Νέου Σκοπού Σερρών, αγρότισσα, μέλος του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος, μέλος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος, οικοτέχνης με σαπούνια (ΣΑΠΦΕΣ) και με είδη προσωπικής υγιεινής (elismadeit) οργανώνει και συμμετέχει σε δραστηριότητες για την υπεράσπιση της κυκλικής οικονομίας, η οποία έχει τη βασική αρχή πως ό,τι δεν είναι χρήσιμο σε κάποιον είναι ή γίνεται χρήσιμο σε κάποιον άλλον στο ίδιο σύστημα, ακριβώς όπως συμβαίνει με όλους τους κύκλους της αγροτικής δραστηριότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε (12/9/2022) την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Προστατέψτε την αγροτική κληρονομιά, την επισιτιστική ασφάλεια και τον επισιτιστικό εφοδιασμό της Ε.Ε.», αλλά οι Έλληνες αγρότες και κυρίως οι Ελληνίδες αγρότισσες υφίστανται ένα απαράδεκτο αναιτιολόγητο bullying, σε σημείο να καταγράφεται σαφής έλλειψη γυναικών που να ξέρουν, να θέλουν και να μπορούν να συμμετέχουν στη ζωντανή αγροτική κληρονομιά με έναν εξισορροπημένο τρόπο ζωής σε αρμονία με το περιβάλλον.

Η αγροτική πολιτιστική κληρονομιά έχει ενσωματωμένους τους όρους επιβίωσης των αγροτικών οικογενειών και τους κανόνες βιωσιμότητας (αειφορίας) των τοπικών κοινωνιών, κάνοντας πάντοτε άριστη αξιοποίηση των διαθέσιμων τοπικών πόρων. Και όλα αυτά μαζί με τη γαστρονομία (πολιτισμός) είναι ενσωματωμένα στην Ελληνίδα αγρότισσα.

Οι γυναίκες της υπαίθρου, οι αγρότισσες, για να επιβιώσουν πρέπει να είναι ένα «πολυεργαλείο». Η Ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη της υπαίθρου και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα με τον πολυλειτουργικό του ρόλο, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τη μεταποίηση-οικοτεχνία σε μικρές μονάδες, την παροχή υπηρεσιών αγροτουρισμού, αλλά και σε θέματα υγιεινής, γαστρονομίας, συντήρησης τροφίμων κ.λπ. Η δράση της αγρότισσας είναι πολύτιμη. Η Ελληνίδα αγρότισσα (νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη) δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, πολύ πιο ταλαιπωρημένη από τις αστές, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγαλύτερη προσφορά.

Οι αγρότισσες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της ανεπίσημης, αφανούς, μη δηλωμένης, μη αμειβόμενης εργασίας, και εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης φροντίδας και της οικιακής εργασίας σε οικογένειες και νοικοκυριά στις αγροτικές περιοχές. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους και δημόσιες υπηρεσίες (όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, ακόμα και χωρίς νταντάδες της γειτονιάς!), ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει «αόρατο» και απλήρωτο.

Η κα Κοντογιάννη προσκαλεί όλους και όλες να αποδώσουν τιμή στις αγρότισσες και ελπίζει ότι το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, στις 12.00, θα το κάνουν όσοι μπορέσουν να έλθουν στην έδρα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου. Όσοι θέλουν μπορούν να στείλουν γραπτό χαιρετισμό στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,

Και όλοι μπορούν να συμμετάσχουν διαδικτυακά μέσω live streaming (μετάδοσης) στο Facebook, στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn