Kastellorizo-22-FB-Publication_002.jpg

 

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου που έγινε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο νησί,  επανέρχεται το ίδιο δυναμικά για να δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν και να ακούσουν, αλλά και να εκφραστούν, να κατανοήσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν,  να σκεφτούν και να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία!

Το περσινό φεστιβάλ έκλεισε με τη διαβεβαίωση, πως αυτό μπορεί και θα πρέπει να  γίνει ένας θεσμός, που θα φέρει το ακριτικό νησί από την εσχατιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, και πως το Καστελλόριζο μπορεί πλέον να είναι υπερήφανο γιατί στο εξής θα εξάγει πολιτισμό.

Θέλοντας αυτή η ευχή να γίνει πραγματικότητα, και με την πεποίθηση ότι η επικοινωνία της επιστήμης - πέρα από τα στερεότυπα -  είναι πάντα μέσα στους στόχους μιας ευνομούμενης κοινωνίας, αποφασίσαμε να επαναλάβουμε το ΦΓ Καστελλορίζου στο νησί το Σεπτέμβριο (22-25/9), αλλά και να πάμε ένα ακόμη βήμα μπροστά:  να «ταξιδέψουμε» το φεστιβάλ εκτός νησιού με πρώτη στάση στην Πάτρα (Χώρος Παλαιά Σφαγεία 21-23/10) και με επόμενη στην Αθήνα (Καπνεργοστάσιο 16-18/12 σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής). Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις θα επικεντρώνονται στο θέμα των Γρίφων.

 Στο Καστελλόριζο τον τελευταίο αιώνα πραγματοποιούνται τριών ειδών γεγονότα:

  • Δράσεις για την επαναφορά παραδόσεων μέσω τοπικών ή/και εθνικών εορτών.
  • Επιστημονικά, πολιτιστικά ή αθλητικά δρώμενα, που ενσωματώνουν ντόπιους (σπάνια).
  • Εκδηλώσεις ασύνδετες με παραδόσεις, ενσωμάτωση ντόπιων, ή μακροπρόθεσμη βοήθεια για το νησί, που συνήθως συμβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλης αιχμής ώστε να ωφελήσουν και να προβάλλουν ξένες ιδέες και ανθρώπους.

Το ΦΓ είναι ένα μοναδικό γεγονός με κύρια βάση το Καστελλόριζο και τους Καστελλοριζιούς  που εισάγει μια καινούργια κατηγορία, όπου (επιτέλους) επιτυγχάνεται η ανάδειξη νέων στοιχείων πολιτισμού, η εξαγωγή παραδόσεων, με ένα επί πλέον όραμα, να μετατρέψουμε το Καστελλόριζο σε ένα παγκόσμιο κέντρο δημιουργίας ποιοτικών και καινοτόμων γρίφων.

Και πιστεύουμε πως θα το πετύχουμε, γιατί: 

  • Απευθύνεται σε μαθητές και ενήλικες, και αποσκοπεί στην τεχνολογική αναβάθμιση και ηθική ανάπτυξη του νου όλων των παρευρισκομένων, ώστε η ευκολία κατανόησης πολύπλοκων εννοιών/ιδεών, η κριτική ικανότητα αντιμετώπισης ασαφών επιχειρημάτων, και η δημιουργική σκέψη κατασκευής νέων εφευρέσεων να εφαρμόζονται στον πραγματικό κόσμο με αντικειμενικά βέλτιστα αποτελεσματα.
  • Εξήντα και πλέον αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες προσφέρουν απλόχερα νέα γνώση μέσα από πρωτότυπες βιωματικές δράσεις, ελκυστικές εφαρμογές, εντυπωσιακούς μηχανισμούς και επιστημονικά δρώμενα.
  • Ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης,κάτοχος σπάνιας τεχνογνωσίας παγκοσμίου βεληνεκούς που καλύπτει όλα τα είδη γρίφων, και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης με αξιοσημείωτες επιτυχίες, μέσα στις 4ήμερες εκδηλώσεις του 2ου  Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους, στα μοναδικά μονοπάτια της επιστήμης.

  Η οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Δήμο Μεγίστης. Τα Υπουργεία Ανάπτυξης/ Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής το έθεσαν υπό την αιγίδα τους και τα δύο πρώτα το στήριξαν  οικονομικά. 

Κι όπως το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων παραπέμπει σε Ανεξήγητο Αντικείμενο (πέρα των τριών διαστάσεων), έτσι και το ίδιο το Φεστιβάλ Γρίφων είναι ένα γεγονός ανεξήγητης επιτυχίας. 

Ή μήπως μπορεί να εξηγηθεί;  Αυτό το αφήνουμε σε εσάς!

Καλωσορίστε και αυτή τη χρονιά το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, όπου δεν επαναλαμβάνουμε απλώς γεγονότα του παρελθόντος, αλλά γράφουμε νέα ιστορία πραγματοποιώντας εξαγωγή παραδοσιακού, καινοτόμου και δημιουργικού πολιτισμού 

  • από τους Καστελλοριζιούς στο Καστελλόριζο,
  • από το Καστελλόριζο στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • και από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο!

 

Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με το 1ο Φεστιβάλ Γρίφων επισκφθείτε το σύνδεσμο https://kastellorizofestival.com/

Στο σύνδεσμο  https://www.youtube.com/channel/UC6xfAL034OyJQbW7Sqj0FZg/videos  μπορείτε να δείτε τα βίντεο  της περσινής διοργάνωσης.

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn