festival-lea_NEW_002.jpg

 

Η 14η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό στις 14 Ιουνίου και στις 24 Ιουνίου ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές της, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Λευκάδα, στη Χαλκίδα και στο Ναύπλιο.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έθεσε υπό την αιγίδα της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ ΛΕΑ.

Στις δέκα μέρες του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σαράντα δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες υπήρξαν παρουσιάσεις βιβλίων, ποιητικές βραδιές, εργαστήρια μετάφρασης, μουσικής, στρογγυλά τραπέζια, συζητήσεις με συγγραφείς, παιδικά εργαστήρια, εκθέσεις ζωγραφικής, προβολές και συναυλίες, ανάμεσα σε άλλα.

Φέτος το Φεστιβάλ ΛΕΑ τίμησαν με την παρουσία τους δεκαέξι αναγνωρισμένοι συγγραφείς από τον ιβηροαμερικανικό κόσμο:

Λέιρε Μπιλμπάο (Ισπανία), Νταβίντ Ερνάντεθ ντε λα Φουέντε (Ισπανία), Φιλίπα Λεάλ (Πορτογαλία), Γκιγέρμο Μαρτίνες (Αργεντινή), Άνα Μερίνο (Ισπανία), Πέδρο Ολάγια (Ισπανία), Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα), Μαρίνα Περεθάγουα (Ισπανία), Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Ισπανία-Περού), Μπεατρίς Σααβέδρα (Μεξικό), Χοσέ Κάρλος Σομόθα (Iσπανία), Ιρένε Βαγέχο (Ισπανία), Μαφάλδα Βέιγα (Πορτογαλία), Μανουέλ Βίλας (Ισπανία) και Χόρχε Βόλπι (Μεξικό).

Επιπλέον, πάνω από τριάντα προσκεκλημένοι που κατοικούν μόνιμα σε αυτή τη χώρα συμμετείχαν σε αυτή την πολιτισμική συνάντηση, που είναι πια θεσμός στην Ελλάδα: Ανδρέας Αποστολίδης, Κώστας Αθανασίου, Κυριακή Μπεϊόγλου, Μικέλα Χαρτουλάρη, Μάρτα Σίλβια Διος Σανς, Ιφιγένεια Ντούμη, Εδουάρδο Λουθένα, Πέτρος Μάρκαρης, Λένα Ματσιώρη, Σουντά Ναΐρ Ηλιάδη, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Μαρία Παλαιολόγου, Δήμητρα Παπαθανασίου, Νίκος Πρατσίνης, Λίνα Στεφάνου, Λουίς Εδοάρδο Τόρες, Άννα Βερροιοπούλου, Νίκος Βλαχάκης και Γιώργος Ζεβελάκης, ανάμεσα σε άλλους.

Από τη μεριά τους οι εκδοτικοί οίκοι Acantilado, Άγρα, Απόπειρα, Carnívora, Ίκαρος, Καστανιώτης, Μεταίχμιο, Όπερα, Πατάκης, Σαιξπηρικόν και Βακχικόν συμμετείχαν στις παρουσιάσεις των βιβλίων τους.

Το θεατρικό έργο «Teatro menor» του Ισπανού συγγραφέα Χοσέ Σαντσίς Σινιστέρα σε σκηνοθεσία Εδουάρδο Λουθένα με τη θεατρική ομάδα του Abanico κατέδειξε την προσπάθεια και τον επαγγελματισμό αυτής της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, καθώς και τη δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη της.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι μουσικές παραστάσεις του γκρουπ PsychoTropica, του μουσικού συγκροτήματος του Τζούνιορ Μαράν και του σχήματος που αποτελείται από την τραγουδίστρια Μάρτα Μορελεόν και τους αργεντίνους μουσικούς Ρομάν Γκόμες και Χέρμαν Μάιρ. Με τη σειρά του και ο κόσμος του φλαμένκο έδωσε το παρόν στο Φεστιβάλ ΛΕΑ, πρώτον με το εργαστήρι τραγουδιού φλαμένκο που έδωσε η Yota Barón και, δεύτερον, με τη σύνδεση με το Φεστιβάλ Hola Flamenco, που διευθύνει η ίδια η «κανταόρα».

Τέλος, η έκθεση ζωγραφικής της Περουβιανής εικαστικής καλλιτέχνιδας Χιμένα Χερόντ «Διασχίζοντας το Περού» εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή για το κοινό ως τις 5 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων.

Οι δραστηριότητες του φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν σε διάφορες πολιτιστικές εγκαταστάσεις στην πόλη της Αθήνας: στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Public και Polyglot και στο νησί της Λευκάδας (17 και 18 Ιουνίου), στον Κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, στη Χαλκίδα (17 Ιουνίου), στο Mostar Alterna Café και στο Ναύπλιο (18 Ιουνίου) στο Θέατρο Τριανόν.

Αν και ήταν η πρώτη έκδοση του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία από το 2019 (προπανδημικά), ο αριθμός των συμμετέχοντων στο 14ο Φεστιβάλ ΛΕΑ έφτασε τα 3.000 άτομα, ξεπερνώντας έτσι το νούμερο των συμμετεχόντων στις τρεις τελευταίες εκδόσεις του. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φτάσαμε σε πάνω από 61.000 άτομα και πετύχαμε ένα «post engagement» με πάνω από 12.000 ανθρώπους.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν, όπως κάθε χρόνο, ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις. Ένα 80% των εκδηλώσεων μεταδόθηκε απευθείας ή σε μαγνητοσκόπηση στο κανάλι του Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Youtube. Από αυτή την εβδομάδα θα ανέβουν σε μαγνητοσκόπηση όλα τα βίντεο από τις διάφορες δραστηριότητες στο κανάλι του Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Youtube.

Το 14ο Φεστιβάλ ΛΕΑ πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη του χρυσού χορηγού Libra Group - Social Responsibility και στη χορηγία της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ιδρύματος Τσάκος, καθώς και στην ανεκτίμητη υποστήριξη της Acción Cultural Española, του Ινστιτούτου Camões, της οικογένειας Σκουφάλου, των αερογραμμών TAP Air Portugal, του John Rizos & socios και του Kyklos Travel. Όλοι οι παραπάνω έκαναν δυνατό να μπορέσει το Φεστιβάλ ΛΕΑ να προσφέρει στην Ελλάδα δέκα μέρες με δραστηριότητες που υπερέβησαν τις προσδοκίες των θεατών σε Αθήνα, Λευκάδα, Χαλκίδα και Ναύπλιο.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι μια από τις πιο ξεχωριστές λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008, και από το 2012 πραγματοποιείται επίσης στο νησί της Λευκάδας. Επιπλέον είναι το μόνο πολιτιστικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico με τη συμμετοχή των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας,  της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Θα βρείτε φωτογραφικό υλικό του 14ου Φεστιβάλ ΛΕΑ σε αυτό τον σύνδεσμο.

 

Τύπος και επικοινωνία

Marta Cañete

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

+30 210 985 9682/ 6956502608

https://lea-festival.com

Facebook: https://www.facebook.com/Solatino.gr

Instagram: @lea.festival

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn