5.jpg

«Τα extreme sports είναι δραστηριότητες αναψυχής που θεωρούνται ότι συνεπάγονται υψηλό βαθμό κινδύνου. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν συχνά ταχύτητα, ύψος, υψηλό επίπεδο σωματικής άσκησης και εξειδικευμένα εργαλεία. Ο ορισμός του “ακραίου αθλήματος”, όπως λέγεται στα ελληνικά, δεν είναι ακριβής και η προέλευση του όρου είναι ασαφής, αλλά κέρδισε δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, όταν τον κέρδισαν οι εταιρίες μάρκετινγκ για την προώθηση των X Games και όταν ξεκίνησαν τα Extreme Sports Channel και Extreme.com. Πιο πρόσφατα ο κοινώς χρησιμοποιούμενος ορισμός από την έρευνα είναι μια «ανταγωνιστική (συγκριτικά ή αξιολογούμενη ως τέτοια) δραστηριότητα στην οποία ο συμμετέχων υποβάλλεται σε φυσικές ή ασυνήθιστες σωματικές και πνευματικές προκλήσεις, όπως η ταχύτητα, το ύψος, το βάθος ή οι φυσικές δυνάμεις, και όπου η ταχύτητα, η ακρίβεια και η γνωστική αντιληπτική επεξεργασία μπορούν να απαιτηθούν για μια επιτυχή έκβαση (dr. Rhonda Cohen, 2012). Ενώ η χρήση του όρου “ακραίο άθλημα” έχει εξαπλωθεί παντού για να περιγράψει μια πληθώρα διαφορετικών δραστηριοτήτων, ακριβώς ποια αθλήματα θεωρούνται “ακραία” είναι αμφισβητήσιμο. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά κοινά χαρακτηριστικά για τα περισσότερα ακραία αθλήματα» (Wikipedia).

Τα extreme sports και στη χώρα μας κατέχουν πλέον σημαντική θέση ως ένας εναλλακτικός τρόπος άθλησης, πιο εξειδικευμένος. Ανάλογα με το είδος ο αθλούμενος γεμίζει και αποκτά νέες εμπειρίες, εικόνες και πάνω απ’ όλα το διασκεδάζει. Στην Ελλάδα πλέον δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρίες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον κάθε πελάτη, δίνοντάς του την ευκαιρία να δοκιμάσει και να κάνει κάτι που θα του αφήσει στο τέλος μια πολύ ωραία και γεμάτη εμπειρία. Μία από αυτές είναι και η εταιρία Extreme Tours των Γεωργίου Δαλιάνη και Ευάγγελου Κουτσοδόντη.

Η Ελλάδα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες. Ίσως να είναι και μία από τις λίγες χώρες που ο επισκέπτης μπορεί να κάνει και να συνδυάσει πολλές δραστηριότητες κατά την παραμονή του, να ζήσει υπέροχες εμπειρίες, αλλά και να δει μοναδικές εικόνες. Είναι η χώρα που σχεδόν όλο τον χρόνο έχει ηλιοφάνεια και γι’ αυτό πλέον 365 μέρες τον χρόνο προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

actionΩς Extreme Tours μέσα από τις εκδρομές μας προωθούμε και προσπαθούμε και εμείς να προσελκύσουμε τον τουρίστα για τον οποίο, ενώ έρχεται για λίγες μέρες στην Ελλάδα, θέλουμε οι μέρες αυτές να είναι γεμάτες. Εκτός από την επίσκεψή του και την ενημέρωσή του για τα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, εμείς θέλουμε να του προσφέρουμε και τις εναλλακτικές δραστηριότητες μέσα από πλούσιες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες, γεμάτες αδρεναλίνη, στην ελληνική γη. Μέσα από τις καταβάσεις φαραγγιών (canyoning) θα δει και θα θαυμάσει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Ο επισκέπτης θα ζήσει αυτή την εμπειρία κάνοντας ραπέλ σε ύψη καταρρακτών που κυμαίνονται από 4 έως 50 μέτρα, ανάλογα το επίπεδο του κάθε επισκέπτη, θα θαυμάσει τη μορφολογία των φαραγγιών με τα στενά και ψηλά τοιχώματα και θα διακρίνει τις χρονολογικές διαβαθμίσεις της δημιουργίας τους. Θα επισκεφθεί φαράγγια μέσα από τα οποία θα ζήσει και την εμπειρία των σπηλαίων, καθώς κάποιων από αυτών η κατάληξη διαπερνά σπήλαια τα οποία έχουν σχηματιστεί με τη βοήθεια των γεωλογικών αλλαγών.

Για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου η κατάβαση φαραγγιών μπορεί να γίνει και πιο διασκεδαστική σε συνδυασμό με τη συνεχή ροή νερού, με την ύπαρξη φυσικών πισίνων, με φυσικές τσουλήθρες που έχει διαμορφώσει η ορμή του νερού, αλλά και διασκεδαστικά άλματα στο νερό.

Εκτός από τις καταβάσεις φαραγγιών, η Extreme Tours διοργανώνει πεζοπορίες σε μέρη απαράμιλλης ομορφιάς εντός, αλλά και εκτός Αττικής. Μέσα από συνεργασίες οι θαλάσσιοι φίλοι μας έχουν την επιλογή να δουν την ακτογραμμή της Ελλάδας μέσα από το sea kayak, κάτι που κάνει δυνατή την επίσκεψη απομακρυσμένων τοποθεσιών, και να κολυμπήσουν στις κρυφές και παρθένες παραλίες. Επίσης μέσα από το rafting θα μπορέσει ο επισκέπτης μαζί με την παρέα του να γνωρίσει τα πολύ ωραία ποτάμια, να ζήσει την ένταση της αδρεναλίνης να φτάνει στα ύψη, αλλά το σημαντικότερο είναι πως θα περάσει μια ημέρα με την παρέα του.

Η πλειονότητα των φαραγγιών, εκτός από τη διάσχισή τους, συνδυάζονται και με μια σύντομη ή και μεγάλη πεζοπορία μέσα στις καταπράσινες και πλούσιες πλαγιές των ελληνικών βουνών και της υπαίθρου. Ο επισκέπτης, εκτός από το εσωτερικό των φαραγγιών, έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει και την εξωτερική μορφολογία με τις εικόνες των φαραγγιών, που σε παραπέμπουν σε αλπικές τοποθεσίες.

Μέσα από όλες αυτές τις εικόνες που αντικρίζουμε ως Extreme Tours μαζί με τον επισκέπτη προσπαθούμε να προάγουμε τα μέρη αυτά με μια διαφορετική ματιά χωρίς πολλά πολλά.

Η εκπαίδευση και η ενασχόλησή μας με τις καταβάσεις φαραγγιών, αλλά και των μη τουριστικών σπηλαίων, και η αγάπη μας για τη φωτογραφία μας έδωσαν το ερέθισμα να ιδρύσουμε και τους Extreme Photographers. Ως φωτογράφοι θέλουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό στην ελληνική φωτογραφική κοινότητα. Δηλαδή να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό την άλλη ομορφιά της χώρας μας μέσα από την πολύ όμορφη γεωλογία της και συγκεκριμένα τα φαράγγια και τα σπήλαια. Λόγω των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν εκ των πραγμάτων στα φαράγγια και στα σπήλαια ο φωτογραφικός εξοπλισμός που μπορούμε να έχουμε μαζί μας περιορίζεται σε μια μηχανή (dslr) και ένα τρίποδο και συνδυαστικά με τον υπόλοιπο εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε για τις καταβάσεις των φαραγγιών και των σπηλαίων έχουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα που θέλουμε.

Πέρα όμως από τα φαράγγια και τα σπήλαια, πέρσι ξεκινήσαμε και ένα νέο εγχείρημα, το οποίο έχει να κάνει με τη φωτογράφιση πολύ γνωστών τοποθεσιών, όπως παραλίες, μνημεία και μέρη από τα οποία, όπου και να κοιτάξει και να ψάξει κάποιος, θα δει πολλές φωτογραφίες και ιδίως φωτογραφίες ημέρας. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να φωτογραφίσουμε τα πολύ γνωστά μέρη με τη δική μας ματιά και, εννοείται, βράδυ χρησιμοποιώντας πάντα και μέρος από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στις δράσεις μας.

Η αρχή έγινε πέρσι με τη βραδινή φωτογράφιση της πολύ γνωστής παραλίας των Χανίων, του Σεϊτάν Λιμανιού. Η συγκεκριμένη παραλία, για όποιον την έχει επισκεφτεί, παρουσιάζει δυσκολία στην προσέγγισή της την ημέρα, πόσο μάλλον το βράδυ! Η ιδέα ήρθε από τον συνέταιρο Ευάγγελο Κουτσοδόντη και έτσι ως Extreme Photographers την υλοποιήσαμε. Έκτοτε έχουμε προχωρήσει και σε άλλες φωτογραφικές αποτυπώσεις, όπως της παραλίας Σπηλιά της Φώκιας, που βρίσκεται έξω από το Λουτράκι, σε βραδινή φωτογράφιση του σανατορίου της Πάρνηθας, στη βραδινή φωτογράφιση του φαραγγιού της Νέδα, της παραλίας του Καϊάφα και του φαραγγιού της Αρήνης.

Στις φωτογραφικές μας αποτυπώσεις η μόνη φωτιστική πηγή είναι είτε ένας σπηλαιολογικός φακός, όπως έγινε με το Σεϊτάν Λιμάνι, είτε ένας φακός δέσμης που μας τον παρέχει ο χορηγός μας. Ο λόγος που χρησιμοποιούμε μια φωτιστική πηγή είναι επειδή θέλουμε μέσα από τις φωτογραφίες μας να βγαίνει και ένα μυστήριο σε συνδυασμό με τη φιγούρα που θα κρατά τη φωτιστική πηγή και θα βρίσκεται στο κάδρο.

Η Ελλάδα, πέρα από την κρίση που περνά τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων, έχει δείξει πως αντέχει ακόμα. Η μεγάλη μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός, καθώς πλέον μας επισκέπτονται σχεδόν όλο τον χρόνο. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα extreme sports, είναι μια διαφορετική εμπειρία που μπορούμε να προσφέρουμε στον ξένο τουρίστα. Μπορεί πλέον η χώρα μας να υποστηρίξει κάθε μορφής δράση και να καλύψει κάθε ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Η Extreme Tours είναι μία από τις εταιρίες που συμβάλλουν σε αυτό, δηλαδή οδηγεί με ασφάλεια τον επισκέπτη σε μέρη της Ελλάδας που λίγοι έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν.

Γιώργος Δαλιάνης,

Συνιδρυτής της Extreme Tours και των Extreme Photographers

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn