YSF.jpg

Η νεανική ανεργία είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο θέμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο 50.000 απόφοιτοι βγαίνουν από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και αναζητούν εργασία σε μία ήδη κορεσμένη αγορά. Χιλιάδες νέοι ξεκίνησαν με όνειρα που στην πορεία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ή να αλλάξουν προκειμένου να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής. Άνθρωποι με ικανότητες και πτυχία έμειναν έξω από τον εργασιακό στίβο. Η Ελλάδα είναι πλέον «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στο θέμα αυτό και αυτό είναι πλέον γεγονός.

Θα περίμενε κανείς πως η ανεργία έχει χτυπήσει ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο που δεν έχουν τα προσόντα να βρουν μια θέση εργασίας. Το παράδοξο όμως είναι πως τα ποσοστά σε άνεργους πτυχιούχους είναι τεράστια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, ενώ έχουν πρώτο πτυχίο και μεταπτυχιακό, καταλήγουν να κάνουν δουλειές του ποδαριού προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην.

Πολλοί νέοι βρήκαν τη λύση στη μετανάστευση. Έφυγαν, είτε έχοντας ήδη εξασφαλίσει μια δουλειά στο εξωτερικό είτε όχι, με σκοπό να κυνηγήσουν την καριέρα που άξιζαν. Σπουδαία μυαλά πήραν αυτή την απόφαση προκειμένου να αναζητήσουν σε μια άλλη χώρα ευκαιρίες που ήταν δύσκολο να βρουν εδώ και είναι αμφίβολο αν θα γυρίσουν πίσω.

Από την άλλη μεριά, το 77% (1) των εργοδοτών υποστηρίζει πως δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλο προσωπικό.  Τα βασικά, όπως η γνώση αγγλικών, η μαθηματική σκέψη και ο χειρισμός ηλεκτρονικού υπολογιστή θεωρούνται κάτι παραπάνω από δεδομένα. Πλέον αναζητούνται οι λεγόμενες «παράπλευρες δεξιότητες» (soft skills) και εκεί ο κατάλογος είναι μακρύς. Ηγετικές ικανότητες, ομαδικότητα, ικανότητα επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων είναι κάποια από τα πολλά που μπορούν να μπουν στον κατάλογο και αυτός φαίνεται να μην τελειώνει. Αυτές οι ικανότητες ωστόσο δεν μαθαίνονται στο σχολείο, δεν διδάσκονται σε έδρανα και δεν αποκτώνται σε κανένα φροντιστήριο. Έρχονται με την εμπειρία και όχι απαραίτητα την εργασιακή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γεννήθηκαν χιλιάδες ερωτήματα. Τι πραγματικά συμβαίνει; Αρκεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση; Αν όχι, ποιος μπορεί να γεμίσει αυτό το κενό; Μιλάμε για μία «καμένη» γενιά; Πού μαθαίνονται τα sοft skills; Και τέλος, πώς θα καλύψουμε το κενό μεταξύ εκπαίδευσης και απασχόλησης;

Αυτή ακριβώς η ερώτηση είναι στο κέντρο των συζητήσεων στο 3ο Youth Speak Forum, που διοργανώνεται από την AIESEC Ελλάδος στις 29 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Το Youth Speak Forum είναι κομμάτι της πρωτοβουλίας της AIESEC Youth For Global Goal (Y4GG) και φέτος υποστηρίζεται από τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια και τη Vodafone.

Η εκδήλωση αυτή θέλει να κάνει τη φωνή των νέων να ακουστεί και να τους εμπνεύσει να αναλάβουν δράση πάνω στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (2). Στο κέντρο λοιπόν είναι οι στόχοι #Νο4 «ποιοτική εκπαίδευση» και #No8 «απασχόληση» και «οικονομική ανάπτυξη». Βάζοντας αυτά τα φλέγοντα θέματα στο κέντρο, αναλύοντάς τα σε συνδυασμό με προσωπικές ιστορίες, σκέψεις και προβληματισμούς, το forum υπόσχεται πολλά.

Το σύνθημα της εκδήλωσης «Act forward» δηλώνει από μόνο του την επιθυμία για κίνηση, πράξη, ανάπτυξη, αλλαγή. Τι είναι αυτό που θέλουν οι νέοι; Τι θα τους κάνει πιο έτοιμους να βγουν στον εργασιακό στίβο; Πώς θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργοδοτών; Τι θα τους κάνει να ξεχωρίσουν; Πώς θα προχωρήσουν μπροστά βασιζόμενοι στις επιλογές τους και όχι στις επιλογές των άλλων;

Στο πλαίσιο του forum θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ανθρώπους που πέτυχαν, που πήραν τη διαδρομή τους στα χέρια τους και χάραξαν την πορεία τους όχι με βάση την κατάσταση της χώρας, αλλά τα «θέλω» τους. Ανθρώπους που ταξίδεψαν, ακολουθώντας το πάθος τους, που πάλεψαν σκληρά και δεν το έβαλαν κάτω μέχρι να πετύχουν. Είναι πάντα καλό να ακούς αυτή την πλευρά. Την πλευρά που σε εμπνέει, σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερος και λίγο να τους μοιάσεις.

Στη συνέχεια εταιρίες με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη γνώση τους στο κοινό, να μοιραστούν μαζί τους εμπειρίες, αλλά και μυστικά και να τους βοηθήσουν να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον τους. Θα ανοίξουν συζητήσεις σχετικά με την απασχόληση, τι θέλουν οι εταιρίες από τους υποψηφίους, τι είναι πιο δύσκολο να βρεθεί και εν τέλει τι ξεχωρίζει έναν νέο μέσα από χιλιάδες αιτήσεις.

Ο Θανάσης Μελισσίδης, υπεύθυνος διοργάνωσης του forum, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να έχουν την ευκαιρία να εμπνευστούν, αλλά και να πράξουν, σε μία μέρα με απώτερο σκοπό να τους παρακινήσει να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Στο forum θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ανθρώπους που πέτυχαν, να έρθουν σε επαφή με εταιρίες και να μιλήσουν μαζί τους ώστε να πάρουν αποφάσεις».

Στην ερώτησή μας στον κ. Μελισσίδη «τελικά πώς θα καλύψουμε το κενό μεταξύ εκπαίδευσης και απασχόλησης» μας απαντά: «Όλα εξαρτώνται από τις επιλογές του κάθε ανθρώπου. Τι θα διαλέξει να κάνει στο πανεπιστήμιο παράλληλα με τις σπουδές του; Το πιο σημαντικό αγαθό προς επένδυση σε αυτές τις ηλικίες είναι ο χρόνος. Αυτός που θα τον επενδύσει σωστά δεν έχει να φοβάται τίποτα. Προκειμένου να συζητήσουμε περισσότερα, θα πρέπει να έρθετε στο forum».

Κλείνοντας λοιπόν, μιλάμε για μια εκδήλωση που θέλει να κάνει τους παρευρισκόμενους να σκεφτούν. Να τους προβληματίσει, να τους κάνει να δουν τα πράγματα διαφορετικά και να αποφασίσουν να αναλάβουν δράση.

Μια εκδήλωση που αξίζει να παρακολουθήσεις και δεν θέλεις να χάσεις.
Ακολούθησε την εκδήλωση στα κοινωνικά δίκτυα, κλείσε τη θέση σου εγκαίρως και έλα στις 29 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Δεν θα το μετανιώσεις!

Facebook: Youth Speak Forum Greece

Η AIESEC είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο νέων, που στοχεύει στην ανάπτυξη ηγετικών χαρακτηριστικών στους νέους. Αυτό το πραγματοποιεί μέσω προγραμμάτων εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχει παρουσία εδώ και 61 χρόνια, βρίσκεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Κομοτηνή και Βόλο και τα τελευταία 3 χρόνια έχει προσφέρει πάνω από 2.500 εμπειρίες ανταλλαγής και μέλους.

Σημειώσεις:

  • Endeavor Greece (2015): «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους νέους».
  • Οι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι 17 φιλόδοξοι, συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποφασισμένοι από 193 κράτη-μέλη του Ο.Η.Ε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn