ebec2.png

 

Γενικά περί EBEC

To EBEC (European BEST Engineering Competition) είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μηχανικής στην Ευρώπη. Διοργανώνεται από τον εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό, φοιτητικό οργανισμό BEST (Board of European Students of Technology) για φοιτητές σε 34 χώρες και 88 εκπαιδευτικά ιδρύματα και συγκεντρώνει πάνω από 6500 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Το EBEC προσφέρει σε φοιτητές τεχνολογίας την ευκαιρία να διαγωνιστούν και να αναδείξουν τις ικανότητές τους ως μηχανικοί τόσο σε θεωρητικό, μέσω της κατηγορίας Case Study, όσο και σε πρακτικό επίπεδο μέσω του Team Design. Ο διαγωνισμός αποτελείται από 3 επίπεδα: τους Τοπικούς γύρους, οι οποίοι διοργανώνονται σε επίπεδο Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τους Εθνικούς/Περιφερειακούς γύρους οι οποίοι συγκεντρώνουν τους νικητές των αντίστοιχων Τοπικών γύρων και τέλος τον Πανευρωπαϊκό Τελικό.

Όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό αποτελούνται από 4 μέλη και στόχος τους είναι η κατάκτηση της νίκης και η πρόκρισή τους στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού. Φέτος, στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν 5 τοπικοί γύροι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά. Ο Εθνικός γύρος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Αθήνα, ενώ ο Τελικός γύρος θα λάβει χώρα στο Ζάγκρεμπ.

Κατηγορίες EBEC

Οι κατηγορίες στις οποίες διαγωνίζονται οι ομάδες στο EBEC είναι το Team Design και το Case Study.

Case Study

Οι διαγωνιζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα θεωρητικό πρόβλημα, το οποίο καλούνται να επιλύσουν αναπτύσσοντας ρεαλιστικές λύσεις και αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που δίνονται κατά την έναρξη του διαγωνισμού μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο. Οι ομάδες παρουσιάζουν τις προτάσεις τους σε μία επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από την ομάδα δημιουργίας των θεμάτων και από καθηγητές όσον αφορά τους Τοπικούς γύρους.

Team Design

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να υλοποιήσουν σε περιορισμένο χρόνο μια τεχνική κατασκευή με συγκεκριμένες ιδιότητες και προδιαγραφές, έχοντας στη διάθεσή τους απλά υλικά σε περιορισμένη διαθεσιμότητα. Στις ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό παρέχονται όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν. Το θέμα που τίθεται στους διαγωνιζόμενους επιλέγεται έτσι ώστε να περιλαμβάνει διαφορετικές δεξιότητες από διάφορα γνωστικά πεδία για να μπορούν φοιτητές διαφορετικών σχολών να συνεισφέρουν στην ομάδα τους. Οι κατασκευές της κάθε ομάδας παρουσιάζονται σε αντίστοιχη επιτροπή αξιολόγησης με αυτής του Case Study.

Ιστορία EBEC

Το έναυσμα για να ξεκινήσει το BEST την διοργάνωση του EBEC αποτέλεσε το 2002 ο CEC (Canadian Engineering Competition). Η ιδέα για να ξεκινήσει μια παρόμοια δράση συζητήθηκε στην επόμενη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, όπου οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Έκτοτε κάθε χρόνο διοργανώνεται ο διαγωνισμός στα πανεπιστήμια που υπάρχουν τοπικές ομάδες του οργανισμού. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ο διαγωνισμός γίνεται όλο και πιο γνωστός συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερους συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη. Το 2006 διοργανώθηκε ο πρώτος Εθνικός γύρος του διαγωνισμού, ενώ το 2009 ο πρώτος Τελικός στην Γάνδη. Παράλληλα, δοκιμάστηκαν εκτός του Case Study και Team Design και κατηγορίες όπως Debates και Negotiations. Φέτος, μάλιστα, είναι η πρώτη χρονιά που στον διαγωνισμό θα υπάρξει σε ορισμένους τοπικούς γύρους και η κατηγορία του Innovative Design.

EBEC Final

Με την διοργάνωση του Τελικού γύρου του EBEC ασχολούνται κάθε χρόνο πάνω από 60 μέλη του οργανισμού. Διαρκεί περίπου 5-7 μέρες και κατά την διάρκειά του είναι παρόντες  μεγάλες εταιρείες του χώρου που έχουν συμβάλλει στην δημιουργία των θεμάτων, καθώς και καθηγητές σχετικοί με την θεματολογία της κάθε χρονιάς. Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, κατά την διάρκεια του Τελικού γύρου λαμβάνουν χώρα και διάφορες παρουσιάσεις και workshops.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn