fachion_revolution_stent.jpg

Το Fashion Revolution είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε από την Αγγλία το 2014 με κύριο στόχο να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε εταιρίες που ανήκουν στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, αλλά και να ενημερωθούν σχετικά οι πολίτες.

«Στις 24 Απριλίου 2014 κατέρρευσε το εργοστάσιο Rana Plaza στο Μπαγκλαντές και σε συνδυασμό με διάφορα αλλά εργατικά ατυχήματα εκείνη την περίοδο το αποτέλεσμα ήταν εκείνη η χρονιά να είναι η πιο θανατηφόρα για τους εργαζομένους στη βιομηχανία της μόδας», δηλώνει η κα Βέρα Μπογιάρη, ενεργό μέλος της οργάνωσης Fashion Revolution στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας ότι το γεγονός αυτό υπήρξε η αρχική αιτία για τη δημιουργία του κινήματος.

Το κίνημα ξεκίνησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με καμπάνια κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων (#Ποιοςέφτιαξεταρούχαμου, #Whomademyclothes), για την οποία οι καταναλωτές φωτογράφιζαν τις ετικέτες από τα ρούχα τους, θέτοντας τη συγκεκριμένη ερώτηση.

Κάθε χρόνο, την εβδομάδα της επετείου της κατάρρευσης του κτιρίου Rana Plaza, διοργανώνεται η Εβδομάδα Fashion Revolution (Fashion Revolution Week), στο πλαίσιο της οποίας γίνονται παγκοσμίως δράσεις από την κοινότητα Fashion Revolution για τη δίκαιη και βιώσιμη εργασία στη βιομηχανία της μόδας.

Στην Ελλάδα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ενεργή ομάδα της κοινότητας, στη δε Θεσσαλονίκη υπάρχουν ενεργοί εκπρόσωποι τα τελευταία 4 χρόνια, οι οποίοι διοργανώνουν ποικίλες δράσεις, μεταξύ των οποίων δρώμενα για την ενημέρωση αφενός των φοιτητών Σχεδίου Μόδας και αφετέρου των πολιτών με προβολές ντοκιμαντέρ, ομιλίες και παζάρι ανταλλαγής ρούχων, καθώς και δράσεις προσέγγισης σχεδιαστών μόδας.

Η οργάνωση Fashion Revolution από το 2017 αναλύει ετήσια, κατόπιν έρευνας,τον Δείκτη Διαφάνειας (Fashion Transparency Index) των μεγαλύτερων εταιριών που παράγουν είδη μόδας, αξιολογώντας διάφορα κριτήρια σε σχέση με τη λειτουργία τους, όπως αν είναι δίκαιος και βιώσιμος ο μισθός των εργαζομένων κ.ά., έτσι ώστε να τους ασκείται πίεση και να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η ομάδα της Fashion Revolution της Θεσσαλονίκης λόγω της περιόδου της Μεγάλης Εβδομάδας δεν θα πραγματοποιήσει πολλές δράσεις στην επικείμενη Εβδομάδα Fashion Revolution, ωστόσο τη Μεγάλη Τετάρτη έχει οριστεί ομιλία σε γνωστό χώρο εστίασης για το πώς μπορεί να υπάρξει «ηθική» μόδα.

Νάνσυ Χαλκοπούλου,
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn