Το χόμπι του επιτραπέζιου ποδοσφαίρου έχει την αρχή του στη δεκαετία του ΄50 στην Αγγλία και με τα χρόνια εξαπλώθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο. Περιλαμβάνει 10 φιγούρες πάνω σε μια στρογγυλή βάση, καθώς και έναν τερματοφύλακα, που αγωνίζονται πάνω σε ένα τραπέζι με πράσινη τσόχα σε σχήμα γηπέδου ποδοσφαίρου. Για πολλές δεκαετίες ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή επιτραπέζια και πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους φίλους του ποδοσφαίρου.
Το ερώτημα «άθλημα η επιτραπέζιο παιχνίδι;» ήταν για πολλά χρόνια στο επίκεντρο. Οι υποστηρικτές του θεωρούσαν το επιτραπέζιο ποδόσφαιρο άθλημα, ενώ άλλοι απλώς ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Σήμερα μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα άλλο άθλημα, καθώς αποτελεί και αυτό κανονικό άθλημα.
Είναι εύκολο να παίξει κάποιος επιτραπέζιο ποδόσφαιρο, αλλά το χόμπι αυτό είναι αρκετά πιο απαιτητικό για κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό.
Οι κανονισμοί είναι σχετικά απλοί και μπορεί να διαφέρουν από club σε club ή από χώρα σε χώρα, αυτό όμως δεν έχει να κάνει παρά με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας το παιχνίδι.
Το άθλημα μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες δραστηριότητες, αφού μπορείς εύκολα να παίξεις οπουδήποτε, καθώς σχεδόν παντού υπάρχει ένα τραπέζι.
Στην Ελλάδα το άθλημα έχει έντονη παρουσία μέσα από τις πολλές διοργανώσεις, τους πολλούς ομίλους του και πολλούς παίκτες. Ένας όμιλος είναι και το Copam Club.
Ο όμιλος Copam Table Soccer Club είναι ένας ελληνοκυπριακός όμιλος επιτραπέζιου ποδοσφαίρου με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1995 από τους Ανδρέα και Πανίκο Μιχαήλ. Ετησίως διοργανώνει πρωταθλήματα και κύπελλα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Τα πρώτα χρόνια ο όμιλος είχε έδρα τον Νέο Κόσμο και τα μέλη του ξεπερνούσαν τα 50 την περίοδο 1998-2000. Συνολικά στον όμιλο έχουν παίξει πάνω από 250 παίκτες, με αρκετούς από αυτούς να συμμετέχουν και στα ατομικά και στα ομαδικά πρωταθλήματα, οι περισσότεροι δε από αυτούς μόνο καλά λόγια έχουν να πουν και έχουν όμορφες στιγμές στο μυαλό τους, θεωρώντας το άθλημα μια εποικοδομητική κοινωνική δραστηριότητα.
Στον όμιλο αγωνίζονται άτομα διαφόρων ηλικιών, από 9 έως και άνω των 70 ετών. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το εύρος της ηλικίας μεταξύ των παικτών, καθώς και του επιπέδου αγωνιστικότητάς τους.
Επίσης, στον όμιλο αγωνίζονται αρκετές κοπέλες και μάλιστα χωρίς να έχουν τίποτα να ζηλέψουν από έναν άνδρα παίκτη, μια και το άθλημα δεν απαιτεί ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη αλλά, αντίθετα, περισσότερο τεχνική.
Είδα για πρώτη φορά στο σπίτι ενός φίλου μου στημένο το γήπεδο με τις φιγούρες σε ηλικία 9 ετών χωρίς να είναι εκεί κάποιος να παίζει. Σε ηλικία 12 ετών είδα τον πρώτο μου αγώνα και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ. Από τότε το κάνω χωρίς διακοπή.
Ένας αγώνας επιτραπέζιου ποδοσφαίρου δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από έναν αγώνα άλλου αθλήματος. Θα ιδρώσεις, θα κινηθείς γύρω από το τραπέζι, θα σκύψεις και θα κάνεις γρήγορες κινήσεις με τα χέρια και τα δάχτυλά σου.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα χαρείς ή θα λυπηθείς, θα σκεφτείς και θα ακονίσεις το μυαλό σου όταν και εφόσον χρειαστεί, καμιά φορά δεν θα λείψουν και οι αμφισβητούμενες φάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε διαμαρτυρίες, ακόμα και σε διαπληκτισμό με έναν αντίπαλο ή τον διαιτητή. Αυτό όμως έχει να κάνει και με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά, την οπτική του και την προσωπικότητά του.
Το άθλημα σίγουρα έχει εντυπωσιακό παρελθόν, παρόν και ακόμα πιο λαμπρό μέλλον. Στην εποχή που ζούμε νέα πράγματα και δραστηριότητες εμφανίζονται, αλλά και παλιές άλλες με νέα μορφή ξαναέρχονται στη μόδα. Το επιτραπέζιο ποδόσφαιρο σίγουρα είναι ένα άθλημα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει, στο οποίο αξίζει κανείς να αφοσιωθεί και αυτό σίγουρα θα τον ανταμείψει.
Ανδρέας Μιχαήλ,
Ιδρυτικό μέλος του ομίλου Copam Table Soccer Club