perivallon_zero_waste.jpg

Η περιβαλλοντική ρύπανση είναι ένα φαινόμενο με ραγδαία εξέλιξη στη σημερινή εποχή. Ωστόσο ορισμένες ομάδες παγκοσμίως έχουν καλλιεργήσει τη φιλοσοφία  του zero-waste τρόπου ζωής (zero-waste lifestyle), προσπαθούν δηλαδή στην καθημερινότητά τους να αποφεύγουν να «παράγουν» πληθώρα από απορρίμματα, ιδιαιτέρως πλαστικά, αποσκοπώντας στην προστασία του περιβάλλοντος και την καλυτέρευση εν γένει της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Η κα Βέρα Μπογιάρη, ενεργό μέλος της zero-waste διαδικτυακής κοινότητας αλλά και ιδρύτρια εταιρίας που παράγει εναλλακτικά προϊόντα, βασισμένα στη λογική του zero-waste τρόπου ζωής, εξηγεί: «Εάν ο καθένας κάνει αυτό που του αναλογεί στην καθημερινότητά του, μπορούν να αλλάξουν ο τρόπος σκέψης και οι καθημερινές μας συνήθειες».

Η προβολή του κινήματος έγινε ευρύτερη μετά τη συγγραφή του βιβλίου «Zero-waste home» από τη Γαλλοαμερικανή Μπέα Τζόνσον το 2008.

«Δεν θέλουμε να προωθούμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είσαι vegan για να είσαι μέλος της zero-waste κοινότητας», αναφέρει η κα Μπογιάρη και παρατηρεί ότι υπάρχει αύξηση με την πάροδο των χρόνων και στην Ελλάδα του αριθμού των ανθρώπων που προτιμούν αυτό τον τρόπο ζωής.

«Η περιβαλλοντική μόλυνση έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις ζωές των ζώων», συμπληρώνει, «καθώς τα ζώα μπορεί να παγιδευτούν μέσα σε πλαστικά απορρίμματα ή να θανατωθούν τρώγοντας κάποια από αυτά» και προσθέτει ότι η κτηνοτροφία και οι πόροι που χρειάζονται γι’αυτήν συνιστούν μία από τις βιομηχανίες που επιβαρύνουν κατά πολύ το περιβάλλον.

Εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης, ενός φαινομένου-μάστιγα στη σημερινή εποχή, έχουν ήδη δημιουργηθεί 6 νησιά από πλαστικό στους ωκεανούς του πλανήτη. Τα πλαστικά σκουπίδια καταλήγουν σε αυτούς τους χώρους μέσα από δίνες και θαλάσσια ρεύματα.

Το ενθαρρυντικό σε όλα αυτά είναι ότι μέσω της συνεχούς ενημέρωσης και της δημιουργίας νέων δραστήριων ομάδων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών εφαρμόζονται δραστικές λύσεις για τη σταδιακή μείωση και τη μελλοντική εξάλειψη του φαινομένου.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn