45849351_1977231819244383_4093606434455945216_n_002.jpg

Το TEDxChania δεν είναι πια νέο στην πόλη. Έρχεται κάθε χρονιά, στο τέλος του φθινοπώρου, με έναν απολογισμό που σκοπό έχει να σοκάρει, να αφυπνίσει και να ιντριγκάρει. Συντονίζεται από μια ομάδα 40+ Χανιωτών, που έχει μεν μέσο όρο ηλικίας τα 30, μα εύρος ηλικιών από τα 15 έως τα 80. Μια ομάδα διαφορετική.

Το 2015 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) προσπάθησαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο με 15 ομιλητές, που ενέπνευσαν με τις ιστορίες τους, αποδεικνύοντας ότι όσα για άλλους είναι αδύνατα για κάποιους είναι τρόπος ζωής. Μας είπαν ότι το πλαίσιο και οι περιορισμοί δεν είναι παρά επινοήσεις δικές μας κι έτσι η λύση είναι κι αυτή στο χέρι μας.

Το 2016 στο πνευματικό κέντρο ενθουσίασαν το κοινό με τον «Ξένο». Δεκαπέντε φανταστικές ομιλίες για το διαφορετικό, για εκείνο που μας τρομάζει επειδή δεν το γνωρίσαμε ακόμη.

Ο Σάκης Τανιμανίδης παρουσίασε τη διοργάνωση, κατά την οποία «ίσως σημασία δεν έχει να ορίσουμε το ξένο, μα να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Αυτοί που προχώρησαν, αυτοί που εξελίχθηκαν, είναι αυτοί που κοίταξαν το ξένο κατάματα και του συστήθηκαν. Αυτοί που έκαναν το βήμα να το γνωρίσουν. Κι όταν το γνώρισαν, δεν ήταν ξένο πια».

Πέρυσι επανήλθαν στο πνευματικό κέντρο με θέμα τον «Μίτο». Με πρόφαση το τέχνασμα της Αριάδνης μάς μετέφεραν στο πανέξυπνο αρχιτεκτόνημα της κρητικής μυθολογίας, δημιουργώντας συνεχώς αλληγορίες με τις προκλήσεις του σήμερα. Δύσκολο να επιλέξει κανείς τις καλύτερες ομιλίες, μια και όλες ήταν εξαιρετικές στο αντικείμενό τους, που διευρυνόταν από την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα μέχρι κοινωνικά ζητήματα και τις τέχνες.

Φέτος η ίδια ομάδα, με ελαφρώς αυξημένο μέσο όρο ηλικίας, μας συστήνει τον ωριμότερο άνθρωπο στην ιστορία της εξέλιξης, τον Homo Universalis. Τον πολυμαθή, τον ευφυή άνθρωπο, τον πολύπλευρο. Τον άνθρωπο που γνωρίζει ότι κάθε επιλογή αποκλείει αυτές που απορρίπτονται. Αυτόν που αντί να απορρίπτει εξερευνά κάθε εκδοχή του εαυτού του. «Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να διαλέγει. Είναι φτιαγμένος για να θέλει όλα όσα μπορεί», μας λένε και εμείς αναμένουμε την υποσχόμενη εκδήλωση, που με επιμονή και μεράκι έγινε θεσμός.

Δεκαπέντε ομιλητές, τέσσερα workshops, τέσσερα performances και ιδέες που θα μας εμπνεύσουν να δούμε τη ζωή μας με άλλα μάτια. Να ανανεωθούμε, να ανακαλύψουμε πλευρές μας που είτε αγνοήσαμε είτε δεν τους δώσαμε τον χώρο να εκφραστούν. Είναι μια εποχή στην οποία για να επιβιώσουμε πρέπει να είμαστε πολυμαθείς. Έτσι, η αθλητική κουλτούρα βοηθά στον επαγγελματικό στίβο, η επιστημονική σκέψη ενισχύει τις ανθρώπινες σχέσεις και η ψυχολογία γίνεται ουσιαστικό κομμάτι της τεχνολογικής εξέλιξης.

Στις 24 Νοεμβρίου στο πνευματικό κέντρο Χανίων οι ομιλητές θα μας εμπνεύσουν ώστε να εξελιχθούμε στην καλύτερη εκδοχή μας, αυτήν που συνδυάζει όλα όσα είμαστε και όλα όσα μπορούμε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn