×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 728
sel.52A.jpg

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 1963. Ώρα: 12:30 μ.μ. Περιοχή: Τέξας. Ο 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι πέφτει νεκρός.

Ο Τζον Κένεντι επισκέπτεται το Ντάλας του Τέξας μαζί με τη σύζυγό του Τζάκι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του. Στο ταξίδι, πέραν της συζύγου του, συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον επίσης μετά της συζύγου του.

Τα ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας, φαίνεται, δεν στάθηκαν αρκετά ώστε να αποτρέψουν το μοιραίο συμβάν της δολοφονίας του Κένεντι, μοιραίο τόσο για τον ίδιο και την οικογένειά του, όσο και για την ιστορία  του αμερικανικού  πολιτικού συστήματος.

Ύστερα από έρευνες ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ κρίθηκε ως ο μόνος ένοχος για τη δολοφονία του Κένεντι. Κι όμως η κοινή γνώμη ποτέ δεν πείστηκε ότι ο Όσβαλντ ήταν ο δράστης. Έως και σήμερα, 54 χρόνια μετά, οι φήμες και τα σενάρια για τη δολοφονία του Κένεντι και τους πραγματικούς αυτουργούς οργιάζουν, με δεκάδες  επωνύμους, οργανώσεις και εκτελεστές να εμπλέκονται κατά καιρούς σε ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας.

Πρόσφατα δόθηκε εντολή από τον σημερινό πρόεδρο Τραμπ για εκ νέου άνοιγμα των αρχείων της υπόθεσης. Παρά τη δημοσίευση χιλιάδων εγγράφων πολλά ακόμα έμειναν μυστικά, πυροδοτώντας νέα σενάρια και ξεσκονίζοντας τα παλαιότερα.

SEL.52B

Θεωρία Νο 1: Ο άνδρας με την ομπρέλα

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία ο άνθρωπος-κλειδί στη δολοφονία του Κένεντι ήταν ο άνδρας που τη μοιραία μέρα εθεάθη να κρατά μία μαύρη ομπρέλα. Κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτός ο άνδρας έριξε ένα βέλος με δηλητήριο στον Αμερικανό πρόεδρο με σκοπό να τον αδρανοποιήσει και να γίνει εύκολη η δουλειά για τους σκοπευτές, οι οποίοι, βάσει της θεωρίας, ήταν εκείνοι που αφαίρεσαν τη ζωή του προέδρου υπό τις υποδείξεις του ανθρώπου με την ομπρέλα.

Θεωρία Νο 2: Η μαφία τραβά τη σκανδάλη

Ο αδερφός του Κένεντι, Ρόμπερτ Κένεντι εμφανίζεται εμμέσως ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας. Το σενάριο πηγάζει από τις προσπάθειές του να αποδυναμώσει τη μαφία και να εξοντώσει τον Φιντέλ Κάστρο και παρουσιάζει τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου ως αντίποινα.

Θεωρία Νο 3: Πολλαπλοί σκοπευτές

Η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις υποθέσεις των δολοφονιών Κένεντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1976 ήταν εκείνη που εισηγήθηκε μία νέα θεωρία. Τα συμπεράσματα των εργασιών της επιτροπής έδειξαν συνωμοσία γύρω από τη δολοφονία Κένεντι με την ύπαρξη άνω του 1 σκοπευτή.

Θεωρία Νο 4: Εχθρός εκ των έσω

Το σενάριο βλέπει τον οδηγό του αυτοκινήτου ως εκείνον που τράβηξε τη σκανδάλη με την εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ. Η εξέλιξη του σεναρίου υποδεικνύει πως πίσω από τον φόνο βρίσκεται η CIA, καθώς και ο ως τότε αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον, που αμέσως μετά τον χαμό του Κένεντι ορκίστηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θεωρία Νο 5: Σοβιετικοί και Κουβανοί πράκτορες

Ο επίσημα ένοχος Όσβαλντ φαίνεται πως ήταν ο εντεταλμένος εκτελεστής Σοβιετικών και Κουβανών πρακτόρων. Η θεωρία αυτή εκπορεύεται από τις επαφές που φαίνεται να είχε ο δράστης με το αντίπαλο στρατόπεδο. Ο Όσβαλντ το 1959 είχε πάει στην τότε Σοβιετική Ένωση, όπου και έμεινε για δυόμισι χρόνια. Αφότου επέστρεψε στην Αμερική και δύο μήνες πριν από το μοιραίο ταξίδεψε στο Μεξικό με σκοπό να εξασφαλίσει τη μετακόμισή του σε κάποια κομμουνιστική χώρα, ενώ, βάσει φημών, εκεί έλαβε και την εντολή εξόντωσης του Κένεντι από τους Σοβιετικούς.

Στο πλαίσιο αυτής της θεωρίας υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο Όσβαλντ πράγματι ήταν σε επαφή με ξένους πράκτορες, γεγονός που γνώριζαν οι Αμερικανικές Υπηρεσίες, όπως γνώριζαν πλήρως και τα σχέδια που ετοίμαζε ο εχθρός. Ωστόσο οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Αμερικής παρουσιάζονται να θέλουν να βγει από τη μέση ο Κένεντι, για τον λόγο αυτό σκοπίμως επέτρεψαν να υλοποιηθεί το σχέδιο των Σοβιετικών πρακτόρων με εντολοδόχο τον Όσβαλντ.

Θεωρία Νο 6: Ράφαελ Κρουζ: Πατέρας του Τεντ Κρουζ και δολοφόνος του Κένεντι

Το 2015 ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ως αντίπαλό του για το χρίσμα των δημοκρατικών εν όψει των αμερικανικών εκλογών τον Τεντ Κρουζ, τον οποίο και έβαλε στο στόχαστρό του. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του Τεντ Κρουζ, Ράφαελ είχε θεαθεί μαζί με τον Όσβαλντ πριν από τη δολοφονία  του Τζον Κένεντι, υπονοώντας την εμπλοκή του πρώτου στην εκτέλεση του προέδρου. Το σενάριο αυτό προέρχεται από δημοσίευμα του «National Enquirer», το οποίο συνοδευόταν από φωτογραφία που δείχνει τον Όσβαλντ μαζί με τον Ράφαελ Κρουζ να διανέμουν φυλλάδια υπέρ του Φιντέλ Κάστρο στη Νέα Ορλεάνη το 1963. Παρότι ο Τραμπ συνέχιζε να υποστηρίζει αυτή τη θέση αφότου έλαβε το χρίσμα, η θεωρία εξακολουθεί να μένει αναπόδεικτη.

Θεωρία Νο 7: Η Πρώτη Κυρία εκπυρσοκροτεί

Η πιο πρόσφατη όλων των θεωριών συνωμοσίας για τον φόνο του Τζον Κένεντι εμπλέκει τον πιο δικό του άνθρωπο, που δεν είναι άλλος από τη σύζυγό του Τζάκι Κένεντι. Οι θιασώτες αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν ότι η Τζάκι έπειτα από πιέσεις που δεχόταν από τη CIA υπέκυψε και πήρε την απόφαση να βγάλει η ίδια από τη μέση τον σύζυγό της. Συνεχίζουν ισχυριζόμενοι ότι οι λόγοι που οδήγησαν την Τζάκι σε αυτή την απόφαση ήταν οι εξωσυζυγικές σχέσεις του Κένεντι και η φημολογούμενη σχέση του με τη Μέριλιν Μονρόε. Επίσης οι υποστηρικτές της θεωρίας επικαλούνται την ύπαρξη βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας στο οποίο η Τζάκι φαίνεται πως κρατά ένα μεταλλικό αντικείμενο ενώ βρίσκεται δίπλα στον σύζυγό της στην προεδρική λιμουζίνα.

Σοφία Γκοτσοπούλου,
Διευθύντρια Πωλήσεων – Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn