poio_einai_to_kinhtro_toy_Alexh.jpg

«…Η διαδικασία της αλλαγής, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω, έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία. Αλλά το 2014 είναι έτος εκλογών. Και η αλλαγή θα έρθει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη».

Αλέξης Τσίπρας

Απόσπασμα από την ομιλία του επ’ ευκαιρία της υποψηφιότητάς του
για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Δεκέμβριος 2013

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 «…Η τρόικα δεν ήρθε για να εξασφαλίσει ότι θα πάρουν πίσω οι δανειστές τα λεφτά τους, όπως θέλουν να πιστέψουμε. Η τρόικα ήρθε για να εξασφαλίσει ότι η δήθεν έκτακτη βαρβαρότητα θα παγιωθεί ως μόνιμο καθεστώς. Στόχος τους δεν είναι τα δανεικά. Στόχος τους είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο δημόσιος πλούτος. Ό,τι υπόσχεται εύκολο και μεγάλο κέρδος. Στόχος τους είναι το φτηνό και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, η καταστροφή των μικρομεσαίων, η δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Στόχος τους είναι η ίδια η χώρα.

»Τη χώρα θέλουν να μετατρέψουν σε αποικία χρέους με διαλυμένη κοινωνία, διαλυμένες αντιστάσεις, διαλυμένη θέληση, διαλυμένες σχέσεις. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, που πρέπει να δούμε κατάφατσα. Κι αυτή η πικρή αλήθεια διαγράφει με μεγάλη καθαρότητα τα κοινωνικά και πολιτικά στρατόπεδα σκέψης και δράσης στη χώρα. Διότι θα μου πει κάποιος, μα δεν βλέπεις πως η τρόικα και εκείνοι που εκπροσωπεί είναι πολύ σκληροί; Ναι, το βλέπω είναι σκληροί. Δεν βλέπεις πως είναι ανάλγητοι; Ναι, είναι ανάλγητοι. Δεν βλέπεις πως αδιαφορούν για την Ελλάδα της απόγνωσης που παράγουν τα μνημόνιά τους; Ναι, αδιαφορούν. Πώς όμως εμείς στεκόμαστε απέναντι σ’ αυτά τα σχέδια, σ' αυτή την επιβολή, σ’ αυτό τον εισαγόμενο αυταρχισμό, σ’ αυτή την επίθεση εναντίον της οικονομίας, της κοινωνίας, των ανθρώπων και της χώρας; Η κυβέρνηση μία στάση ξέρει. Τη στάση προσοχής μπροστά στους ανωτέρους. Τη στάση του καλού μαθητή. Τη στάση του υπάκουου εκτελεστή εντολών.

»…Εμείς δεν διεκδικούμε την εξουσία για να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Εμείς κατανοούμε τη σκληρή πραγματικότητα όχι για να υποταχτούμε και να δεχτούμε την υποταγή της Ελλάδας σ’ αυτή. Αλλά για να την αλλάξουμε. Με σύνεση, με εξυπνάδα, με ευελιξία, με ρεαλισμό, αν θέλετε. Με γνώση των δυσκολιών. Αλλά και με αποφασιστικότητα που απορρέει από την ίδια τη διαδρομή, τις θέσεις, την ψυχή της Αριστεράς.

»Όσοι συνεπώς υπολογίζουν ή και προσπαθούν να μας σπρώξουν στον ρεαλισμό του μονόδρομου, στον ρεαλισμό της αποδοχής του μοιραίου, στον ρεαλισμό του καναπέ, στον ρεαλισμό της Ψωροκώσταινας είναι μακριά νυχτωμένοι. Γιατί ο δικός μας ρεαλισμός είναι ο ρεαλισμός της ρήξης, της αντίστασης, της ανατροπής, της αλλαγής. Είναι ο ρεαλισμός μίας κοινωνίας που θέλει να αλλάξει, που πρέπει να αλλάξει και που μπορεί να αλλάξει. Είναι ο ρεαλισμός των εκατοντάδων χιλιάδων απεργών προχτές, ο ρεαλισμός των κινημάτων, ο ρεαλισμός των απλών ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Και που παλεύουν γι’ αυτή. Κι εμείς αυτό τον ρεαλισμό, που αλλάζει κοινωνίες και κινεί την ιστορία, δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε ποτέ».

Αλέξης Τσίπρας

Αποσπάσματα από την ομιλία του στην περιφερειακή προγραμματική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Στερεά Ελλάδα, Νοέμβριος 2014

……………………………………………………………………………………………………………………………..

«Πολίτες της Αθήνας, ελληνικέ λαέ,

»Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Εμείς, εσείς, όλοι μας, έχουμε και τόλμη, και αρετή. Και είμαστε ελεύθεροι. Αναπνέουμε αέρα ελευθερίας. Ό,τι και να γίνει, είμαστε οι νικητές. Θα είμαστε οι νικητές. Η Ελλάδα νίκησε. Η δημοκρατία νίκησε. Οι εκβιασμοί και οι απειλές ηττήθηκαν.

»Γεια σας. Καλή δύναμη. Με περηφάνια. Με αξιοπρέπεια. Το όχι θα γράψει ιστορία. Ο λαός μας θα προχωρήσει. Η Ελλάδα στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».

Αλέξης Τσίπρας

Αποσπάσματα από την ομιλία του στη συγκέντρωση του όχι στην πλατεία Συντάγματος, Ιούλιος 2015

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 «…Σας αρέσουν τα προνόμια, ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να σας θυμούνται; Ως ένα προεκλογικό ατύχημα που φτώχυνε την Ελλάδα ή ως πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο;».

Γκι Φερχόφστατ

Βέλγος επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, Ευρωκοινοβούλιο, Ιούλιος 2015

……………………………………………………………………………………………………………………………..

«Μου έκοψες τη σύνταξη…».
«Τι να σου κάνω μωρέ;».

Αλέξης Τσίπρας

Διάλογος με ηλικιωμένη κατά την επίσκεψή του στη Λήμνο, Μάιος 2018

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Ερώτηση: «Άλλαξε η κατάσταση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις με τη δική σας διακυβέρνηση;».

Απάντηση: «Ναι, και μάλιστα πολύ σύντομα. Φέραμε τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα πετυχαίνει τώρα στα δημοσιονομικά πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οικονομική ανάπτυξη βρισκόταν στο 2,3% σε σύγκριση με πέρσι. Αυτή τη στιγμή πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ανεργία υποχώρησε κατά 7% στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας. Φέραμε πίσω στην Ελλάδα ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας. Αν μιλήσετε με τον κόσμο, θα διαπιστώσετε ότι έχει επιστρέψει ένα αίσθημα κανονικότητας. Ο ΟΟΣΑ μάλιστα μας αποκαλεί πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων. Πριν κυβερνήσουμε εμείς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά».

Αλέξης Τσίπρας

Απόσπασμα από συνέντευξη, «Die Welt», Ιούνιος 2018

……………………………………………………………………………………………………………………………..

»Ο κ. επιτετραμμένος της Αγγλίας δεν εθεώρησε την ικανοποίησιν ταύτην επαρκήν, ιδίως δεν εθεώρησεν ικανοποιούσαν αυτόν την αιτιολογίαν την εν τη διαταγή περί φυλακίσεως και περί αποπομπής του χωροφύλακος. Η αιτιολογία εκείνη δεν εποιείτο μνείαν ότι ο χωροφύλαξ, και αφού έλαβε γνώσιν ότι ο κ. Νίκολσων ήτο επιτετραμμένος της Αγγλίας και αφού ο κ. επιτετραμμένος είχε καταλίπει το μέρος το απηγορευμένον και είχε μεταβή εις την οδόν, εξηκολούθησε προσβάλλων αυτόν. Ταύτην την παράλειψιν εθεώρησεν ως επιρρίπτουσα εις αυτόν εν μέρει το άδικον, ενώ, αν ανεφέρετο εν τη διαταγή ότι εξηκολούθησε ο χωροφύλαξ την προσβολήν και αφού έμαθεν ότι ήτο αντιπρόσωπος της Αγγλίας και αφού απεχώρησεν από του απηγορευμένου εδάφους, το έγκλημα θα ήτο εναργές, προσέτι άρα εζήτησε διά νεωτέρας αυτού ιδιαιτέρας επιστολής, όπως η ανακοίνωσις των αποφάσεων του υπουργείου γίνηται εν τη πλατεία του Συντάγματος ενώπιον απάσης της εν τη πρωτευούση χωροφυλακής, όπως παρίσταται κατά την ανακοίνωσιν ο πρόξενος της Αγγλίας, όπως ανακρούση η μουσική τον αγγλικόν ύμνον και όπως παρουσιάση όπλα η χωροφυλακή μετά την ανάγνωσιν.

»Εκ των εγγράφων των εν τω υπουργείω των στρατιωτικών εξάγεται ότι εξετελέσθη η διαταγή ώρα 3 μ.μ. της 5 Ιανουαρίου και ανέγνω την αναφοράν του μοιράρχου».

Πρακτικά των συνεδριάσεων της Βουλής, περίοδος Θ’, σύνοδος Δ’, συνεδρίαση ΛΕ’, 11 Ιανουαρίου 1885, απόσπασμα από απάντηση της κυβέρνησης Χ. Τρικούπη σε επερώτηση για το «επεισόδιο Νίκολσον»

……………………………………………………………………………………………………………………………..

«…Έχοντας από την επαύριον της καταστροφής στη Μικρά Ασία διακρίνει την πιθανότητα μιας συνεννόησης με την αναγεννημένη Τουρκία, η οποία βγήκε από τον πόλεμο ως εθνικό κράτος, της τείναμε το χέρι, το οποίο εκείνη δέχθηκε και έσφιξε με ειλικρίνεια. Από την προσέγγιση αυτή, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα των δυνατοτήτων συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς τους οποίους έχουν διαιρέσει οι πλέον σοβαρές διαφορές, εφόσον αφεθούν να διαποτιστούν από την ειλικρινή επιθυμία της ειρήνης, δεν προέκυψαν παρά μόνο ευεργετήματα, τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την ειρηνική τάξη στην Εγγύς Ανατολή.

»Ό άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η πολύτιμη αυτή συμβολή στην υπόθεση της ειρήνης είναι ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ πασάς.

»Έχω λοιπόν την τιμή με την ιδιότητά μου ως αρχηγού της ελληνικής κυβέρνησης το 1930, όταν η υπογραφή του ελληνο-τουρκικού συμφώνου σημάδεψε μία νέα εποχή στην πορεία της Εγγύς Ανατολής προς την ειρήνη, να θέσω προ των εξεχόντων μελών της επιτροπής του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη την υποψηφιότητα του Μουσταφά Κεμάλ πασά ως άξιου αυτής της επιφανούς τιμής.

»Δεχθείτε, κύριε πρόεδρε, την έκφραση της μέγιστης εκτίμησής μου.

»Ελευθέριος Βενιζέλος,
»Πρωθυπουργός της Ελλάδος»

Πρόταση υπέρ του Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψηφίου για το Νόμπελ Ειρήνης, απόσπασμα από την επιστολή του Ε. Βενιζέλου προς την επιτροπή απονομής βραβείων Νόμπελ, 1930

……………………………………………………………………………………………………………………………..

«…Φίλε Ζόραν, όταν πριν από έξι μήνες συναντηθήκαμε στο χιονισμένο Νταβός, έκανε πολύ κρύο τότε, ήταν το κρύο αυτό όχι μόνο εκεί όπου συναντηθήκαμε, αλλά για 25 χρόνια ήταν και στις σχέσεις των χωρών μας. Σου θυμίζω ότι πολύ λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Πολλοί λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας 26 χρόνια άγονης διένεξης ανάμεσα στις χώρες μας.

»Κι όμως η κοινή μας βούληση ήταν αυτή που ξεπέρασε τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια τους δύο υπουργούς μας των Εξωτερικών γιατί χάρις σε αυτούς βρισκόμαστε εμείς οι δύο σήμερα εδώ.

»Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΟΗΕ διά της κυρίας Ντι Κάρλο και ειδικά τον ειδικό απεσταλμένο κύριο Νίμιτς, ο οποίος για 24 χρόνια αγωνίζεται ακατάπαυστα για τη λύση του θέματος αυτού. Και να πω ότι δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη μέρα για να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία από τη μέρα των γενεθλίων του.

»Και ασφαλώς θα ήθελα να ευχαριστήσω την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, την ύπατη εκπρόσωπο κυρία Μογκερίνι και τον επίτροπο Διεύρυνσης κύριο Χαν.

»Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Μια συμφωνία που σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών. Μια συμφωνία που μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας, να τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τους καλέσουμε να τη διαβάσουν και να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις».

Αλέξης Τσίπρας

Απόσπασμα από την ομιλία του πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στις Πρέσπες, Ιούνιος 2018

……………………………………………………………………………………………………………………………..

«…Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε ηγετικό πνεύμα, σύνεση, πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα. Οι ηγέτες αυτοί απέδειξαν όλα αυτά τα σημαντικά χαρακτηριστικά. Δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα, δεν βρίσκει κανείς συχνά τέτοιες διπλωματικές ικανότητες».

Μάθιου Νίμιτς, ειδικός διαπραγματευτής ΟΗΕ

Απόσπασμα από την ομιλία του για την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ στις Πρέσπες, Ιούνιος 2018

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Όποιος δεν κατάλαβε να σηκώσει το χέρι του.

Δημήτρης Φυντάνης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn