×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 727

travel_agent.jpg

Τουριστικός πράκτορας: Ο επαγγελματίας που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση, και τη μεταφορά μας στα επαγγελματικά ταξίδια ή τα ταξίδια αναψυχής που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. ‘Ένα επάγγελμα του οποίου η πολυπλοκότητα είναι μεγάλη, αλλά το αποτέλεσμα που βγαίνει έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία του ατόμου που απολαμβάνει την υπηρεσία, ενώ πολύ μεγάλη είναι και η ικανοποίηση του επαγγελματία τουριστικού πράκτορα.

Οι ευκαιρίες για την κάλυψη μιας τέτοιας θέσης στην Ελλάδα είναι πολλές, μια και η τουριστική ανάπτυξη και εξέλιξη είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Κλιματικές συνθήκες, γεωπολιτική θέση, πολιτιστική κληρονομιά είναι μερικά από τα στοιχεία που μας κάνουν πιο ελκυστικό προορισμό από τον «ανταγωνισμό». Το Skywalker.gr έχει αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με τις ειδικότητες του τουριστικού κλάδου και το επάγγελμα του τουριστικού πράκτορα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Έτσι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναρτηθεί πάνω από 50 αγγελίες στην ιστοσελίδα μας, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενεργές 7 αγγελίες.

Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος τουριστικός πράκτορας είναι πτυχίο ΑΤΕΙ (Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, Τμήμα Τουριστικών Γραφείων) ή πτυχίο ανάλογης σχολής από δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ. Η άριστη γνώση ξένων γλωσσών (τουλάχιστον δύο) καθώς και η άριστη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών (MS Office) είναι προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν καλά τα προγράμματα που χρησιμοποιούν (ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιούν).

Ένας τουριστικός πράκτορας εκτός από τα τυπικά προσόντα πρέπει να διαθέτει και προσωπικές δεξιότητες για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της εργασίας που πρέπει να διεκπεραιώσει. Η ευγένεια, η σαφήνεια, η ακρίβεια, η ευελιξία, η υπομονετικότητα, η διαλλακτικότητα, η αίσθηση του χρόνου, η ικανότητα διαπραγμάτευσης είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα τον βοηθήσουν στο έργο που έχει αναλάβει να εκτελέσει. Η ευχάριστη διάθεση, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλίας, οι οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες, η καλή γνώση του γραπτού και του προφορικού λόγου, η κοινωνικότητα και η ικανότητα να μπορεί να συντονίζει πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα αποτελούν στοιχεία που όποιος τα έχει τον κάνουν να ξεχωρίζει στη διαδικασία για την κάλυψη της θέσης.

Οι συνθήκες εργασίας του είναι κυρίως συνθήκες γραφείου, όπου δέχεται είτε τηλεφωνικά είτε μέσω υπολογιστή είτε με κατ’ ιδίαν συνάντηση τα αιτήματα των δυνητικών πελατών. Ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, σχεδόν όλο τον χρόνο, μια και η τουριστική περίοδος στη χώρα μας διαρκεί, αν όχι και τους δώδεκα, τους δέκα μήνες και το άγχος και η κούραση είναι φυσικά επακόλουθα της εργασίας του τουριστικού πράκτορα. Στα ελεύθερα διαστήματα πολλοί επαγγελματίες του χώρου πηγαίνουν σε διάφορους επιλεγμένους προορισμούς για να έχουν και τη δική τους, προσωπική άποψη για τον προορισμό που προτείνουν, αλλά και να χαλαρώσουν από την ένταση της δουλειάς.

Οι προοπτικές εξέλιξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εταιρία όπου εργάζεται ο τουριστικός πράκτορας, όμως οι επαγγελματίες του χώρου συνήθως έχουν ελεύθερη συνεργασία με περισσότερα από ένα ταξιδιωτικά γραφεία-πρακτορεία και συνήθως λειτουργούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αμοιβή τους ορίζεται από τη συμφωνία που έχουν κάνει ως προς κάθε προορισμό ξεχωριστά. Σε βάθος χρόνου κάποιοι από τους τουριστικούς πράκτορες ανοίγουν δικό τους ταξιδιωτικό γραφείο.

Ο ρόλος του τουριστικού πράκτορα είναι να σχεδιάζει, να οργανώνει και να εξασφαλίζει τη μετακίνηση των πελατών του στο ταξίδι που έχουν επιλέξει. Ο πράκτορας ψάχνει για εισιτήρια, διαμονή και τοπικές εκδρομές στην καλύτερη δυνατή τιμή για τους πελάτες του. Επίσης συμβουλεύει τους ταξιδιώτες για τη χρήση συναλλάγματος ή πιστωτικών καρτών. Αν κάποιος ταξιδεύει σε μη οργανωμένη εκδρομή, τότε ο πράκτορας τον ενημερώνει για την ενοικίαση αυτοκινήτου, καθώς και για τα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί. Σε πολλές περιπτώσεις εξασφαλίζει βίζα εισόδου για τους πελάτες των χωρών που τη χρειάζονται.

Σωτήρης Χατζηιωαννίδης,
Εμπορικός διευθυντής-Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn