Γραφίστας: Μία τρελή ειδικότητα ή μία δημιουργική τέχνη; Το σίγουρο είναι ότι οι γραφίστες μπορούν να περιγράψουν ένα προϊόν με χιλιάδες χρώματα και εικόνες και να αλλάξουν την όψη σε αγαθά και υπηρεσίες. Μία ειδικότητα που συνεχώς εξελίσσεται και δίνει νέες θέσεις εργασίας, μια και όλο και περισσότερες εταιρίες επενδύουν στο κομμάτι της εικόνας τους προς τα έξω.
Πριν περίπου 50 χρόνια οι γραφίστες απασχολούνταν κυρίως σε εκδοτικές εταιρίες, εφημερίδες ή σε διαφημιστικές εταιρίες. Με το πέρασμα του χρόνου και με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και σε άλλους κλάδους. Εταιρίες παραγωγής ιστοσελίδων, βιομηχανίες, ξενοδοχεία και εστιατόρια, εταιρίες ενδυμάτων και υποδημάτων είναι μερικοί από τους κλάδους όπου «εισέβαλαν» οι γραφίστες.
Η ιστοσελίδα skywalker.gr έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας για την ειδικότητα των γραφιστών. Αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν 27 θέσεις εργασίας ανοικτές, από τις οποίες 19 υπάγονται στον νομό Αττικής και 4 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο το τελευταίο εξάμηνο αναρτήθηκαν πάνω από 490 θέσεις γραφιστών, κάτι που δείχνει την ανοδική πορεία του κλάδου.
Τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας γραφίστας είναι πτυχίο Α.Τ.Ε.Ι. (υπάρχουν μόνο 2 τμήματα στην Ελλάδα, στην Αθήνα και στις Σέρρες) ή από ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα (Ι.Ε.Κ). Μπορεί να αποκτήσει κάποιος και πτυχίο γραφιστικής μέσα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Οι περισσότερες εταιρίες ζητούν πτυχίο από Ι.Ε.Κ. ή Τ.Ε.Ι. Οι γραφίστες χρειάζονται πολύ καλή γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και να μπορούν να εργάζονται σε πολλά και διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (Unix, Mac, Microsoft Windows). Τα γραφιστικά προγράμματα είναι αυτά που θα κάνουν έναν γραφίστα να ξεχωρίσει, όσα περισσότερα ξέρει να χειρίζεται, τόσο πιο περιζήτητος θα είναι. Μερικά από τα κυριότερα προγράμματα που αναζητούν οι εταιρίες είναι τα εξής: Photoshop, AutoCad, Illustrator, Indesign, Html, CSS3, Wordpress και Web Design). Η γνώση αγγλικών είναι απαραίτητη.
Για τους γραφίστες, εκτός από τα τυπικά προσόντα, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι δεξιότητες και η προσωπικότητά τους. Η συνεργασία, η μεθοδικότητα, η οργάνωση, η δημιουργικότητα είναι μερικά από τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη θέση του γραφίστα. Η εργασία κάτω από πίεση χρόνου και η ομαδικότητα είναι επίσης στοιχεία χρειαζούμενα σε ένα στέλεχος γραφιστικής. Άφησα εκτός τη φαντασία και την τρέλα (με τη θετική της πλευρά) που θα επιδείξει ένας υποψήφιος κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Είναι στοιχεία που οι γραφίστες τα έχουν σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από άλλους εργαζομένους.
Ο ρόλος και τα καθήκοντα που θα κληθεί να αναλάβει ένας γραφίστας σε μία εταιρία ποικίλλουν ανάλογα με το αντικείμενο και το ύφος της εταιρίας. Για μία εκδοτική εταιρία ο γραφίστας θα πρέπει να κάνει τη σελιδοποίηση ή τα εικαστικά ή τη διαμόρφωση και την τοποθέτηση των φωτογραφιών. Σε μία βιομηχανία θα πρέπει να κάνει σχέδια σε Autocad, ενώ σε μία εταιρία τεχνολογίας θα χρειαστεί να δουλέψει ως web designer για τη δημιουργία γραφιστικών.
Ο κλάδος της γραφιστικής έχει κατ’ εμέ ένα πλεονέκτημα: ο γραφίστας μπορεί να εργάζεται είτε ως μισθωτός υπάλληλος είτε ως εξωτερικός συνεργάτης είτε να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Είναι ένα επάγγελμα όπου η τεχνολογία ίσως του ανοίξει καινούργιες προοπτικές, όμως πάντα η δημιουργία, η φαντασία και η τρέλα θα είναι αυτά που θα έχουν την πρώτη θέση και θα τον κάνουν απαραίτητο στις εταιρίες.
Σωτήρης Χατζηιωαννίδης,
Εμπορικός Διευθυντής – Skywalker.gr