Ανοίγει ξανά από 27 έως 31 Ιουλίου η πλατφόρμα για τη χορήγηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (https://www.facebook.com/paideiaergasia/posts/2077165952354887)
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι ανοίγει ξανά από 27 έως τις 31 Ιουλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος 1.000 ευρώ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση ή να οριστικοποιήσουν την αίτηση που αποθήκευσαν προσωρινά, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://stegastiko.minedu.gov.gr/.
Πηγή: https://goo.gl/L7HpjB
Τι μας διδάσκουν οι εξετάσεις; (https://plus.google.com/u/0/+EfsynGr/posts/8YzyVybsFBW)
- Η πίεση των εξετάσεων αναγκάζει τους μαθητές να πιστέψουν ότι ο καθένας λαμβάνει αυτά για τα οποία έχει δουλέψει, ότι τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και δίκαια και συνεπώς ότι αυτοί που αποδίδουν καλύτερα πράγματι το αξίζουν. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όσους δεν αποδίδουν καθόλου. Μετά από λίγο, αυτή η νοοτροπία μεταφέρεται και σε ό,τι βρίσκουν οι μαθητές στην υπόλοιπη κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των δικών τους αποτυχιών στη ζωή, κάτι που τους ενθαρρύνει να «κατηγορούν το θύμα» (τους ίδιους τους τους εαυτούς ή τους άλλους) και να νιώθουν ένοχοι για κάτι που στην πραγματικότητα δεν αποτελεί δικό τους λάθος.
- Ο χρονικός περιορισμός καθώς και η μορφή των εξετάσεων προετοιμάζουν τους μαθητές για την πιο άκαμπτη εργασιακή πειθαρχία που βρίσκεται μπροστά τους.
- Καθώς οι εξετάσεις είναι «διαταγές» που δεν τίθενται σε αμφισβήτηση, η επαναληπτικότητά τους σε διάφορα πλαίσια στη ζωή προετοιμάζει τους μαθητές να αποδέχονται χωρίς σκέψη τις εντολές που θα προέρχονται από τους μελλοντικούς εργοδότες τους.
- Επειδή οι περισσότερες εξετάσεις δίνονται σε ατομικό επίπεδο και ο καθένας μας παλεύει να τα πάει όσο το δυνατόν καλύτερα, δημιουργείται η πεποίθηση πως οι εξετάσεις αφορούν τους μαθητές ως άτομα. Οι συνεργατικές λύσεις ισοδυναμούν με «κλεψιά», αν κάποιος τις σκέφτεται ως λύσεις. Και σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανείς οι επιπτώσεις για το πώς οι μαθητές θα πρέπει να προσεγγίζουν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν αργότερα στη ζωή τους.
- Εντέλει, οι πολλαπλές εξετάσεις έχουν μετατραπεί σε έναν από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν τον χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ μαθητών (με τους μαθητές να βλέπουν ο ένας τον άλλο ως ανταγωνιστές για καλύτερους βαθμούς), τον χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ μαθητών και καθηγητών (με τους περισσότερους μαθητές να βλέπουν τους καθηγητές τους πρώτα απ’ όλα ως εξεταστές και βαθμολογητές, και με τους περισσότερους καθηγητές να βλέπουν σε μεγάλο βαθμό τούς μαθητές τους σύμφωνα με το πώς τα πήγαν στις εξετάσεις), τον χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ δασκάλων και διευθυντών (καθώς οι διευθυντές έχουν «αντικειμενικά» κριτήρια με τα οποία αποτιμούν την απόδοση των δασκάλων), ακόμη και τον χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ σχολικών διευθυντών και διάφορων κρατικών σωμάτων (καθώς χρησιμοποιείται το ίδιο κριτήριο από το κράτος για να κρίνει το έργο των σχολείων).
- Κοντολογίς, οι εξετάσεις διαμορφώνουν όλες τις σχέσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που το χρήμα – ο άλλος μεγάλος πλανευτής και νοθευτής– διαμορφώνει τις σχέσεις στην κοινωνία, και μάλιστα με τα ίδια αποτελέσματα.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ: https://goo.gl/EzJQKb
Φ. Καραβίας: Η Eurobank έχει τη δυνατότητα να στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία (https://twitter.com/nea_io/status/1018885996858003456)
«Η σταθεροποίηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η σταθερή βελτίωση όλων των μεγεθών της Eurobank, συμπεριλαμβανομένων της κερδοφορίας της και της επίδοσής της στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δίνουν στην τράπεζά μας τη δυνατότητα ουσιαστικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά τη διάρκεια επαφών του με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Πελοποννήσου, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικά στελέχη της Eurobank. «Η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, που εμφανίζει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, παραμένει βασικός πυλώνας των εργασιών μας και επιβεβαιώνεται από τον ρυθμό των συνολικών εκταμιεύσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε ότι προτεραιότητά μας είναι η στήριξη και ενίσχυση των πελατών μας, επιχειρηματιών και ιδιωτών. Μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα, με ενίσχυση της εξωστρέφειας, ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, στήριξη των επενδύσεων, υπηρετούμε τον κοινό στόχο που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας συνολικά, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης» πρόσθεσε ο κ. Καραβίας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://goo.gl/oaQEPe
ΝΝ Future Matters: Δέκα Έλληνες φοιτητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποτροφιών (https://twitter.com/NextDeal_gr/status/1019132513820856320)
Η NN Hellas και ο Όμιλος NN, μέσω του προγράμματος υποτροφιών ΝΝ Future Matters, δίνουν τη μοναδική ευκαιρία σε δέκα Έλληνες φοιτητές να πραγματοποιήσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στην Ολλανδία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Το πρόγραμμα παρέχει την οικονομική δυνατότητα σε νέους και νέες να φοιτήσουν σε υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο Όμιλος NN σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα υποτροφιών ΝΝ Future Matters για τέταρτη συνεχή χρονιά, με στόχο τη δημιουργία εκπαιδευτικών ευκαιριών για τη νέα γενιά. Καθένας από τους επιλεγμένους φοιτητές, εκτός από το ποσό της υποτροφίας, θα λάβει σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος εξειδικευμένη καθοδήγηση από στελέχη του Ομίλου. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, από το σύνολο των συνολικά 31 υπότροφων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, οι δέκα προέρχονται από την Ελλάδα. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://goo.gl/26zPmQ
Νέοι κανόνες για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (https://twitter.com/epixeiro/status/1018518159173840897)
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται νέους κανόνες που διευκολύνουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σε γονείς. Πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας και χορήγηση αδειών για τη φροντίδα της οικογένειας θα βοηθούσαν τους εργαζόμενους γονείς να εξισορροπήσουν την επαγγελματική και προσωπική ζωή τους και να αποφύγουν την ανάγκη επιλογής μεταξύ οικογένειας και καριέρας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://goo.gl/LrCx9H
Σκληραίνει το πλαίσιο για την αδήλωτη εργασία (https://www.facebook.com/www.zougla.gr/posts/1931250660240475)
Αλλαγή στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία επιφέρει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, για την αντιμετώπιση ενός διαχρονικού προβλήματος στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, εισάγονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, ενώ διαμορφώνεται μια νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους εργασίας, με τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Διαβάστε αναλυτικά εδώ: https://goo.gl/j6kXVq
Εργασία σε βάρδιες: Οι επιπτώσεις στον μεταβολισμό (https://www.facebook.com/onmed.gr/posts/1804524322960084)
Έχει βρεθεί ότι όσοι δεν έχουν σταθερό εργασιακό ωράριο κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα μεταβολικά νοσήματα, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ προσπάθησε να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δείγματα αίματος από υγιείς εθελοντές που μόλις είχαν συμπληρώσει είτε ένα πρόγραμμα εξομοίωσης μιας ημερήσιας βάρδιας εργασίας είτε μιας νυχτερινής. Στα δείγματα αίματος αναζήτησαν μεταβολίτες, προϊόντα των χημικών αντιδράσεων που εμπλέκονται στην πέψη, όπως η αποδόμηση και οξείδωση των μορίων των τροφών και άλλες μεταβολικές διαδικασίες στα κύτταρα και τα όργανα. Από την ανάλυση προέκυψε ότι, μετά από μια νυχτερινή βάρδια εργασίας, ο 24ωρος ρυθμός στους μεταβολίτες του πεπτικού συστήματος είχε αλλάξει κατά 12 ώρες, παρά το γεγονός ότι το κυρίαρχο βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου είχε μετακινηθεί μόνο κατά δύο ώρες. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://goo.gl/wXukmE
Να διαβάζεις βιβλία για να ζήσεις περισσότερο, λένε οι επιστήμονες (https://www.facebook.com/neolaiagr/posts/10156565245024866)
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανάγνωση βιβλίων απομακρύνει την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας και παράλληλα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι άνθρωποι που διαβάζουν έστω και για μισή ώρα κάθε μέρα (συνολικά 3,5 ώρες την εβδομάδα) έχουν περίπου 20% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με την έρευνα. Στη διάρκεια της 12ετούς σχετικής μελέτης, έφυγε από τη ζωή το 27% των αναγνωστών και το 33% όσων δεν διάβαζαν καθόλου βιβλία. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://goo.gl/hq6ArJ
Φιλελευθερισμός και επιχειρηματικότητα (https://www.facebook.com/insider.gr/posts/1548409551938144)
Ο φιλελευθερισμός είναι ιδέα ελευθερίας. Ελευθερίας για δημιουργία, πρόοδο, εξάλειψη εμποδίων. Θεωρητικά ο φιλελευθερισμός αφήνει τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους και να μην επηρεάζονται από φράχτες και συρματοπλέγματα κρατικών και άλλων παραγόντων. Πολλοί υποστηρίζουν πως το φιλελεύθερο πνεύμα είναι το επιχειρηματικό πνεύμα, και οι επιχειρηματίες είναι φυσικοί φιλελεύθεροι. Αυτό είναι σωστό σαν γενική διαπίστωση, αν κρίνουμε πως η επιχειρηματικότητα είναι μια προσωπική πρωτοβουλία που αποτελεί μείγμα ρίσκου, καινοτομίας και δημιουργίας. Αυτό το συνονθύλευμα της δημιουργικής έντασης και της προσπάθειας για δημιούργημα, που έχει σίγουρα προσωπική απόχρωση, είναι η ιδέα της δημιουργικής καινοτομίας, που συμπορεύεται απόλυτα με την ελευθερία και την έλλειψη περιορισμών στην αξιοποίηση μιας δυναμικής, ενός «θέλω». Και ερχόμαστε τώρα σ’ ένα κομβικό ερώτημα: Ένα (άκρως) φιλελεύθερο μοντέλο είναι πάντα προωθητικό για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τις start-ups; Και, αν ναι, γιατί το κράτος και άλλοι φορείς προχωρούν σε θεσμοθέτηση μέτρων για τη βοήθεια και ενίσχυση νέων επιχειρήσεων και όχι μόνο; Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/h6mNSs
Ταϊλάνδη: Τα 12 παιδιά έκλαψαν όταν έμαθαν ότι πέθανε ένας εθελοντής δύτης (https://twitter.com/ipopgr/status/1018520864818647040)
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης, τα 12 παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα για 18 μέρες σε πλημμυρισμένο σπήλαιο έμαθαν μόλις το προηγούμενο Σάββατο ότι στις 6 Ιουλίου έχασε τη ζωή του δύτης που προσπαθούσε να τους σώσει. Και ξέσπασαν σε κλάματα. Η ομάδα των «Αγριόχοιρων» παιγιδεύτηκε στις 23 Ιουνίου στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ που είχε πλημμυρίσει λόγω του μουσώνα. Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των παιδιών και του προπονητή τους ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://goo.gl/pbJWJw
Έρευνα «διαΝΕΟσις»: Πώς η εξωστρέφεια έσωσε την Πορτογαλία (https://plus.google.com/u/0/+Matrix24Grposts/posts/2au8iybkVwR)
Η εξωστρέφεια και η έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα μπορεί να θωρακίσει μια οικονομία –και μια κοινωνία– απέναντι σε κάθε κρίση. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις». με τίτλο «Πώς η εξωστρέφεια έσωσε την Πορτογαλία». Η χώρα της Ιβηρικής, όπως και η Ελλάδα, χτυπήθηκε από την κρίση της ευρωζώνης. Το 2011 υπέγραψε μνημόνιο, από το οποίο πλέον έχει εξέλθει. Σήμερα, και ενώ η πορτογαλική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, όλοι μιλούν για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην έξοδο από την κρίση η αύξηση των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά περισσότερο από 10% την περίοδο 2008-2016. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://goo.gl/qT5fXD