Δημοσιεύσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter) που κέρδισαν το ενδιαφέρον της ομάδας του Skywalker.gr την εβδομάδα 1-8 Απριλίου 2019 και θέλουμε να τις μοιραστούμε μαζί σας.
Η Βουλγαρία ψάχνει μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, έστω και… εισαγόμενους (Πηγή: Twitter - https://bit.ly/2X00F6m)
Σε μεγάλο «αγκάθι» για την ανάπτυξη της οικονομίας της Βουλγαρίας εξελίσσεται το τεράστιο έλλειμμα εργατικού δυναμικού, όπως επισημαίνει σε εκτενές ρεπορτάζ της η δημόσια βουλγαρική ραδιοφωνία (BNR). Επικαλούμενη εκθέσεις διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, η BNR τονίζει ότι το 2018 ο ρυθμός αύξησης του βουλγαρικού ΑΕΠ ανήλθε σε 3,1%, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 3,6%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Fitch Ratings προβλέπουν ότι το 2019 η οικονομία της χώρας θα αυξηθεί κατά 3,3%. Ωστόσο, η Βουλγαρία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση έναντι άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι οικονομίες των χωρών αυτών αυξήθηκαν κατά 6%-7%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο έλλειμμα του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2Z3o3C7
Απόφαση-σταθμός για τους εργαζόμενους στα Market in (Πηγή: Facebook - https://bit.ly/2X6w2fV)
Έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, οι εργαζόμενοι των Market in, που ουσιαστικά παραμένουν όμηροι από τον Νοέμβριο του 2016, δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια και ετοιμάζονται πλέον για την αντεπίθεσή τους. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την απόφαση 2833/2019 που καθαρογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, αναγνώρισε ότι έχει επέλθει καθολική μεταβίβαση της επιχείρησης «Καρυπίδης» στη «Market in» ήδη από τον Νοέμβριο του 2016. Mε την εν λόγω δικαστική απόφαση, η επιχείρηση υποχρεώνεται να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζομένων και φυσικά να τους πληρώνει γι' αυτές, κάτι που δεν έχει γίνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια με συνέπεια οι οικογένειες των εργαζόμενων να υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2GcPhP5
Τι ισχύει για τον χρόνο διαλείμματος στη δουλειά (Πηγή: Facebook - https://bit.ly/2Gd2FTs)
Ως ωράριο νοείται ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος βρίσκεται στον χώρο εργασίας του και παρέχει την εργασία του υπό τις οδηγίες του εργοδότη του. Το ωράριο ρητά καθορίζεται στην ατομική σύμβαση, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του συμβατικού ή του νόμιμου ωραρίου τίθενται εν εφαρμογή τα της υπερεργασίας και υπερωρίας με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Το άρθρο 4 του Π.Δ. 88/99 προβλέπει ότι, σε περίπτωση απασχόλησης άνω των έξι ωρών ημερησίως, ο εργαζόμενος δικαιούται διάλειμμα τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτών. Όταν αναφερόμαστε σε διάλειμμα, εννοούμε το χρονικό διάστημα παύσης της ημερήσιας εργασίας κατά το οποίο ο εργαζόμενος λαμβάνει το μεσημβρινό γεύμα του, το κολατσιό του ή απλώς ξεκουράζεται. Το διάλειμμα αποτελεί καταρχήν χρόνο που παρατείνει το ημερήσιο ωράριο, δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτό, δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής εργασίας και για όσο διαρκεί ο εργαζόμενος δύναται να απομακρύνεται από τον χώρο της εργασίας του.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2UoPXtn
Στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας μπαίνει από σήμερα η Ελλάδα, λέει ο Σωκράτης Φάμελλος (Πηγή: Facebook - https://bit.ly/2Z3QAqT)
«Αξίζουν έπαινοι στην Ελλάδα, διότι είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέταξε Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, που είναι καίριας σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας θα είναι το κλειδί για την επιτυχία της οικονομίας σας. Τώρα είναι η ώρα», τόνισε ο Α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σήμερα 9 Απριλίου, πρώτη ημέρα εργασιών του 1ου Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, που διεξάγεται στην Αίγλη Ζαππείου και συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του πως το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης είναι να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σήμερα σηματοδοτείται το πέρασμα της Ελλάδας στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς περιβάλλον και περιβάλλον χωρίς ανάπτυξη, ούτε ανάπτυξη χωρίς δημιουργία νέου προϊόντος και νέας εργασίας». Επιπλέον, εισήγαγε μια νέα παράμετρο στη συζήτηση, αναφέροντας ότι η Κυκλική Οικονομία και η κλιματική αλλαγή θα είναι προαίρεση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου στρατηγικού πλαισίου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2ImdljV
250 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αγροδιατροφής (Πηγή: Facebook - https://bit.ly/2X03apg)
Παρουσιάστηκε ο Β’ κύκλος του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» που διαχειρίζεται η ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, ο Β΄ κύκλος αποσκοπεί στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες. Αδιάθετα κονδύλια από τον Α’ κύκλο μεταφέρονται στον Β’ κύκλο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2uSxaYp
Αύξηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ρύθμισαν τις οφειλές τους μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού (Πηγή: Facebook -https://bit.ly/2U8Gqlh)
Συνεχίζουν τα καλά νέα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, με αυξανόμενο ρυθμό, αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει το νέο πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των οφειλών τους. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, εκκίνησαν αίτηση 60.443 οφειλέτες (επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες), ενώ έχουν υποβληθεί 6.582 αιτήσεις. Απ’ αυτές έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία 1.844, με επίτευξη ρύθμισης οφειλών. Το ποσοστό επιτυχίας της ρύθμισης ανέρχεται σε 28% και συνεχώς αυξάνεται, καθώς πολλές από τις υποβληθείσες αιτήσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και βαίνουν προς ολοκλήρωση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2Ur26OA
Μεσογειακή διατροφή, σωματική και πνευματική άσκηση προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ (Πηγή: Facebook - https://bit.ly/2D9b6wY)
Με τη σωστή διατροφή, τη σωματική και πνευματική άσκηση και την κοινωνική δραστηριότητα μπορούμε να επιτύχουμε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, βελτίωση της εξέλιξής της και παράταση της ζωής των ασθενών. Αυτό τόνισε κατά την ομιλία του με θέμα «Νόσος Αλτσχάιμερ: Πού βρισκόμαστε σήμερα», στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που καταδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η σωματική και η πνευματική άσκηση μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του 1/3 των περιστατικών Αλτσχάιμερ.
Η κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων φέρεται να αναστέλλει σημαντικά την εμφάνιση της νόσου, συμβάλλοντας στην αύξηση των εγκεφαλικών εφεδρειών που αντικαθιστούν τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες. Το διάβασμα, ο εθελοντισμός, η κοινωνική δικτύωση και τα πολιτισμικά δρώμενα είναι κάποιες από τις μορφές πνευματικής δραστηριότητας που έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση Αλτσχάιμερ ή επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. «Με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι απομονώνονται. Η κοινωνική δικτύωση σ’ αυτή την ηλικία είναι απαραίτητη και αποτελεί παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ», επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2UMkiRS
Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου: Η συμβολή των εθελοντών (Πηγή: Facebook - http://tinyurl.com/y2pbcguh)
Ο εθελοντισμός αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας του Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου Ρόδου. Όσοι τον υπηρετούν κερδίζουν τον σεβασμό και την αναγνώριση των δρομέων που συμμετέχουν. Η ανιδιοτελής αφοσίωση των εθελοντών συμβάλλει στη συνεχώς ανοδική πορεία της διοργάνωσης και στην παροχή πολύτιμων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας τόσο προς τους δρομείς όσο και προς τους φορείς κοινωνικής προσφοράς που υποστηρίζονται.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2D2RCKq
Όταν ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα: Ευρωπαϊκό βραβείο για την «Κίτρινη Αποστολή» (Πηγή: Facebook - http://tinyurl.com/y5ac2kam)
Όταν μέσα του γεννήθηκε η ιδέα της «Κίτρινης Αποστολής», είχε μόνο ένα όραμα. Να βοηθά τους συνανθρώπους του να ζουν αξιοπρεπώς. Και απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή η ανάγκη για προσφορά είχε τόσο μεγάλη δόση ανιδιοτέλειας και ειλικρίνειας, που έγινε αποδεκτή. Εδώ και 7 χρόνια οι Ηρακλειώτες έχουν αγκαλιάσει τον Δημήτρη Αποστολάκη και το έργο της «Κίτρινης Αποστολής». Ο εμπνευστής του δικτύου αγάπης, προσφοράς και βοήθειας σε ρούχα, τρόφιμα και στέγη είδε την ιδέα του να γεννιέται, να κάνει τα πρώτα της βήματα και σήμερα πια να ταξιδεύει εκτός συνόρων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2UKheG0
Το φαινόμενο «κοιλίτσα»: Σπλαχνικό λίπος και άσκηση (Πηγή: Facebook - http://tinyurl.com/y5cs2tdo)
Το πρώτο σημείο του σώματος όπου συνήθως κάποιος καταλαβαίνει ότι έχει πάρει κιλά είναι η κοιλιά. Η «κοιλίτσα» απασχολεί και τα δύο φύλα. Αν και το φαινόμενο είναι συχνότερο στους άντρες, στις γυναίκες κάνει την εμφάνισή του μετά την εμμηνόπαυση, καθώς αποθηκεύεται περισσότερο εντερικό λίπος. Κύριο αίτιο εμφάνισης της «κοιλίτσας» είναι η αύξηση βάρους και κατεπέκταση η αύξηση λίπους στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο οργανισμός μας αποθηκεύει το λίπος με δύο τρόπους:
- Το φανερό λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα και ονομάζεται υποδόριο,
- Το «κρυφό» λίπος αποθηκεύεται εσωτερικά στην κοιλιά, γύρω απ’ τη σπλαχνική περιοχή, και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος.
Το σπλαχνικό λίπος είναι υπεύθυνο για την προστασία των ζωτικών οργάνων (συκώτι, πάγκρεας κ.λπ.), αλλά όταν αυξηθεί πάνω απ’ το φυσιολογικό επίπεδο ενοχοποιείται για την εμφάνιση διάφορων παθήσεων, όπως διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμιών, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η καλύτερη αντιμετώπιση του λίπους, και ειδικότερα του σπλαχνικού, είναι ο συνδυασμός της σωστής διατροφής, πλούσιας σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, με την κατάλληλη άσκηση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2U5GySv
Η γυμναστική αποτελεί αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται (Πηγή: Facebook - http://tinyurl.com/y3fsmy75)
Τι είναι αυτό που κάνει τον σύγχρονο άνθρωπο να μιλά, να επενδύει, να ασχολείται τόσο παθιασμένα και να εντάσσει στην καθημερινότητά του όλο και περισσότερο την εκγύμναση; Ή, τουλάχιστον, τι θα έπρεπε να είναι… Μήπως έχουμε παρεκκλίνει κι έχουμε χάσει το πραγματικό νόημα της όλης υπόθεσης; Η ανάγκη του ανθρώπου για κίνηση και άσκηση πηγάζει από την ύπαρξή του, από τη γονιδιακή του προέλευση, από την ίδια του τη φύση. Η συνεχόμενη κίνηση και η φυσική άθληση που έδινε στον προϊστορικό άνθρωπο η ανάγκη για επιβίωση και ο τρόπος ζωής του αντικαταστάθηκαν στην εποχή μας από τον επιτηδευμένο τρόπο άσκησης που προσφέρουν τα σπορ και τα γυμναστήρια.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συναντά δυστυχώς τον μέσο άνθρωπο να περνά τις περισσότερες ώρες του καθιστός είτε στον επαγγελματικό χώρο είτε καθ’ οδόν, στο αυτοκίνητο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε στο προσωπικό του περιβάλλον, γεγονός που αυτόματα ενεργοποιεί την επιτακτική ανάγκη του για κίνηση και άσκηση. Μια άλλη πτυχή είναι η εικόνα του ανθρώπινου σώματος και η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να «επενδύσει» στο κορμί του, μόνο και μόνο για την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας του και της προβολής ενός συγκεκριμένου προτύπου. Άρα, όλα καταλήγουν στο ότι η αρχική ανάγκη της άσκησης για την ικανοποίηση αρχέγονων ενστίκτων και φυσικής κίνησης έπαψαν να υπάρχουν, οδηγώντας μας σ’ ένα σύμπλεγμα αναγκών και ποικίλων κινήτρων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2G4I5TZ
Πότε επιτέλους θα ενταχθούν τα μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης στο σχολικό πρόγραμμα; (Πηγή: Facebook - http://tinyurl.com/y46lnky6)
Πέρυσι τον Ιούνιο ήρθε στο φως της δημοσιότητας η αληθινή ιστορία της 14χρονης Νεφέλης που χάρη στα μαθήματα Βασικής Υποστήριξης Ζωής που έλαβε στο σχολείο της από τους εθελοντές του Kids Save Lives κατάφερε να σώσει από βέβαιο πνιγμό την 10χρονη αδερφή της. Θέλοντας να διαδώσει τη σημασία αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος που αξίζει να ενταχθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, η Νεφέλη μίλησε με ψυχραιμία για εκείνες τις δραματικές στιγμές, για το πώς κατάφερε να σώσει τη ζωή της αδερφής της όταν την εντόπισε να μην αναπνέει στην πισίνα του σπιτιού της. «Όταν είδα ότι δεν ανέπνεε, εφάρμοσα εμφυσήσεις και τεχνητή αναπνοή για δύο λεπτά. Ξαφνικά η αδερφή μου άρχισε να κουνιέται και τότε έλεγξα την αναπνοή της. Όταν είδα ότι ανέπνεε, την έθεσα σε "θέση ασφαλείας". Το ασθενοφόρο έφτασε μετά από 30 λεπτά».
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2uT5rGL
45ο Δημοτικό σχολείο Πάτρας: Μηνύματα για τον άνθρωπο και την κοινωνία (Πηγή: Facebook - http://tinyurl.com/y6fto6wy)
«Στο σχολείο μας δίνουμε δεύτερη ευκαιρία, συγχωρούμε, αγαπάμε, είμαστε όλοι φίλοι, δεν κοροϊδεύουμε, προστατεύουμε το περιβάλλον, λέμε “όχι” στη βία, και πολλά άλλα…» Η σκάλα του 45ου Δημοτικού σχολείου της Πάτρας άλλαξε όψη χάρη στην παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και εμπλουτίστηκε με μηνύματα, φράσεις και επιθυμίες που δάσκαλοι, μαθητές και γονείς επιδιώκουν να τους συντροφεύουν στην καθημερινή σχολική ζωή.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/2I6wFT1