Δημοσιεύσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter) που κέρδισαν το ενδιαφέρον της ομάδας του Skywalker.gr την εβδομάδα 4-11 Φεβρουαρίου 2019 και θέλουμε να τις μοιραστούμε μαζί σας.
Η τετραήμερη εργασία μπορεί να λύσει τα περισσότερα προβλήματα του πλανήτη (Facebook: https://goo.gl/Va88zR)
Δεν υπάρχει Δευτέρα που να μην έχουμε σκεφτεί όλοι ότι το Σαββατοκύριακο ήταν σαν να κράτησε μια ώρα και ότι χρειαζόμαστε άλλη μια μέρα για να φορτίσουμε μπαταρίες. Η αίσθηση που έχουμε δεν είναι τυχαία, αφού φαίνεται πως στέκει και επιστημονικά.
Πιο πρόσφατα, το «Σαββατοκύριακο των τριών ημερών» ήρθε να στηρίξει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο νέος Ολλανδός ιστορικός Ρούτγκερ Μπρίγκμαν. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η μείωση των εργάσιμων ημερών σε τέσσερις θα μπορούσε να λύσει σχεδόν όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας, από την κλιματική αλλαγή έως τα θέματα ισότητας των δύο φύλων και το ατέλειωτο άγχος που μαστίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.
Λιγότερες εργάσιμες μέρες, αλλά και ώρες, σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος και κατά συνέπεια περισσότερη χαλάρωση. Ταυτόχρονα, τις ώρες εκτός δουλειάς τις περνάμε ως επί το πλείστον είτε μόνοι μας είτε με δικούς μας ανθρώπους, φίλους και συγγενείς, με άλλα λόγια με ανθρώπους που δεν νιώθουμε την ανάγκη να εντυπωσιάσουμε μέσω υλικών αγαθών. Συνεπώς, τα χρήματα που θα ξοδεύαμε για να αγοράσουμε, για παράδειγμα, ένα ρούχο, ένα κινητό ή ακόμα κι ένα αυτοκίνητο, θα τα ξοδεύουμε σε πράγματα που μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους ή θα τα εξοικονομούμε.
Επιπλέον, η μείωση του χρόνου εργασίας δεν θα ωφελήσει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ίδιος άνθρωπος, που σήμερα μπορεί να δουλεύει 8 ώρες την ημέρα επί 5 ημέρες την εβδομάδα, είναι περισσότερο παραγωγικός όταν εργάζεται 5 με 6 ώρες την ημέρα επί 4 ημέρες την εβδομάδα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ένα από τα πιο παραγωγικά κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι η Γερμανία, στην οποία καταγράφονται οι λιγότερες εργάσιμες ώρες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/PnuVcQ
Φινλανδία: Το βασικό εισόδημα έφερε ευτυχία, αλλά όχι εργασία (Twitter: https://twitter.com/euro2day_gr/status/1094163897555304450)
Τα χρήματα μπορεί να φέρνουν... την ευτυχία, αλλά δεν φαίνεται να έχουν σημαντική συνεισφορά στην εύρεση εργασίας. Στη Φινλανδία, τα τελευταία δύο χρόνια 2.000 άνεργοι ηλικίας μεταξύ 25 και 58 ετών λάμβαναν 560 ευρώ τον μήνα χωρίς να έχουν την υποχρέωση να αναζητήσουν εργασία και ανεξαρτήτως λοιπών εισοδημάτων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το πείραμα του καθολικού βασικού εισοδήματος στη χώρα απέτυχε να δώσει στήριξη στην απασχόληση των ανέργων που λάμβαναν τα χρήματα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Δεν έδωσε ώθηση –όπως υπήρχε η ελπίδα– στους άνεργους αποδέκτες του ώστε να εργαστούν περισσότερο και να συμπληρώσουν τα κέρδη τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/uVgQPE
Arianespace: Ζητούνται 16χρονοι Έλληνες ταλέντα στην αεροδιαστημική τεχνολογία (Facebook: https://goo.gl/W3LsVJ)
Είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη βιομηχανία της αεροδιαστημικής τεχνολογίας παγκοσμίως. Μίλησε στο ΑΠΕ για το Διάστημα, αλλά και για τους Έλληνες επιστήμονες. Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Arianespace και εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ArianeGroup Στεφάν Ισραέλ. Το κύριο ερώτημα που του τέθηκε ήταν: Μπορεί η Ελλάδα; Μπορούν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες που ενδιαφέρονται για το Διάστημα να έχουν θέση σε μια παγκόσμια αγορά που, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Goldman Sachs, το 2040 θα φτάσει σε τζίρο το 1 τρισ. ευρώ;
Η απάντηση του Γάλλου οραματιστή του Διαστήματος ήταν σαφής: «Αν είσαι νέος μαθητής ή νέα μαθήτρια, αν είσαι Έλληνας ή Ελληνίδα 16 ετών, σου αρέσει η τεχνολογία, έχεις φιλοδοξίες, σου αρέσει να ονειρεύεσαι, σου αρέσει η Ευρώπη, έλα να εργαστείς μαζί μας! Έχουμε πολλές δυνατότητες θέσεων εργασίας, ο τομέας μεγαλώνει διαρκώς κι έτσι, ναι, έχουμε πολλές ευκαιρίες για απασχόληση», κατέληξε ο άνθρωπος που γυρίζει σελίδα για την Arianespace, για όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία διαστημικών εκτοξευτήρων και όχι μόνο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/UcC4bn
10+1 σημάδια πως ήρθε η ώρα να τα μαζέψεις και να φύγεις από τη δουλειά σου (Twitter: https://twitter.com/epixeiro/status/1094853703067160577)
Υπάρχουν φορές που το να αλλάξεις δουλειά και εργασιακό περιβάλλον είναι η τελευταία επιλογή που έχει απομείνει στη «φαρέτρα» με τις διαθέσιμες λύσεις. Και η καταλληλότερη. Σύμφωνα με τη Sara Sutton Fell, CEO της εταιρίας FlexJobs, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι έχει φτάσει η ώρα να... φύγετε. Ή, στην καλύτερη περίπτωση, να αναζητήσετε λύσεις με σκοπό τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης.
- Σας λείπει το πάθος
- Η εταιρία «βουλιάζει»
- Δεν αντέχετε τους συναδέλφους ή/και το αφεντικό σας
- Είστε συνεχώς στρεσαρισμένοι, αρνητικοί ή/και δυστυχισμένοι
- Δεν ταιριάζετε με την κουλτούρα της εταιρίας ή δεν πιστεύετε πλέον σ’ αυτήν
- Δεν είστε αποδοτικοί
- Δεν υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής
- Δεν αξιοποιούνται οι ικανότητές σας
- Τα καθήκοντά σας έχουν αλλάξει/αυξηθεί, αλλά όχι και η αμοιβή
- Βαριέστε στη δουλειά
- Υπάρχει σεξουαλική ή λεκτική παρενόχληση ή οποιουδήποτε είδους παράνομη δραστηριότητα
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/uoG9ER
Πανεπιστήμιο Πατρών: Οι «κυψέλες» των φοιτητών που συνδέουν τη μάθηση με την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (Twitter: https://twitter.com/thebestportal/status/1093738582651686913)
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών δραστηριοποιούνται φοιτητικές ομάδες που με εκδηλώσεις, ομιλίες και workshops στοχεύουν στη διασύνδεση της φοιτητικής κοινότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι οι εξής:
- CoMvoS (Cooperation & Motivation of Students)
- AIESEC
- AEGEE (Association des États Generaux des Étudiants de L’Europe)
- Mindspace
- BEST (Board of European Students of Technology)
- EESTEC (Electrical Engineering Students’ European Association)
- ΙΕΕΕ
- Πράσινο Πανεπιστήμιο – Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πατρών
- Student Guru Patras
- BiTUP (Bioscientific Team, University of Patras)
- HelMSIC (Hellenic Medical Students’ International Committee – Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής)
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/SjLcXg
Παγκόσμια έρευνα της ManpowerGroup: «Άνθρωποι σε ζήτηση» – Τα ρομπότ χρειάζονται τους ανθρώπους (Facebook: https://goo.gl/QTzrgq)
Το απόλυτο στοίχημα της δεκαετίας, αν τα ρομπότ αντικαθιστούν τους ανθρώπους, δεν υφίσταται πια. Η νέα έρευνα «Humans wanted: Robots need you» της ManpowerGroup καταγράφει πως για τρίτη συνεχή χρονιά περισσότεροι εργοδότες από ποτέ άλλοτε (87%) σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τον αριθμό του προσωπικού τους λόγω της αυτοματοποίησης. Η έρευνα, που διεξήχθη σε 44 χώρες και 19.000 εργοδότες, εξέτασε τον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην αύξηση των θέσεων εργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια.
Και στην Ελλάδα, όπου η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 309 εταιρίες, προέκυψε ότι το 86% των εργοδοτών σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερό ή να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους λόγω της αυτοματοποίησης. Ειδικότερα, το 70% σκοπεύει να διατηρήσει τον αριθμό εργαζομένων, το 16% να τον αυξήσει, και μόλις το 12% να τον μειώσει.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/jPnzGp
Δέκα Έλληνες μαθητές στις σχολικές αίθουσες των ΗΠΑ για έναν χρόνο (Facebook: https://goo.gl/U9kbSz)
Στα θρανία σχολείων των ΗΠΑ θα καθίσουν δέκα Έλληνες μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, οι οποίοι θα κερδίσουν υποτροφία για έναν χρόνο μέσω του προγράμματος FLEX (Future Leaders Exchange). Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος στην Ελλάδα των αμερικανικών συμβουλίων για τη διεθνή εκπαίδευση Αναστασία Φράγκου, «το πρόγραμμα υλοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα και προσφέρεται σε δέκα μαθητές που θα ταξιδέψουν φέτος τον Αύγουστο στις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν το εκπαιδευτικό έτος τον Σεπτέμβριο και να το ολοκληρώσουν τον Μάιο». Όπως εξηγεί η κα Φράγκου, το εν λόγω πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε το 1992 με αρχικό στόχο «να αποτελέσει μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από τότε έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η κατανόηση ανάμεσα στους πολίτες των ΗΠΑ και αυτούς άλλων χωρών». Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/kZ8wWH
Κερδίζει έδαφος η μαθητεία στα ΕΠΑΛ (Facebook: https://goo.gl/18MjP4)
Ιδιαίτερα θετικά αποτιμάται η ανάπτυξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των επαγγελματικών λυκείων, το οποίο ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017 δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμιση της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, καταγράφεται συνεχής αύξηση του αριθμού μαθητευομένων (+231% σε σχέση με το σχολικό έτος 2016-17), διεύρυνση των διαθέσιμων ειδικοτήτων (από 6 το σχολικό έτος 2016-2017 σε 21 την τρέχουσα χρονιά), αύξηση του αριθμού των σχολικών μονάδων που έχουν εντάξει τη μαθητεία στην εκπαιδευτική διαδικασία (+49% σε σχέση με το σχολικό έτος 2016-2017), καθώς και αύξηση του αριθμού των τμημάτων μαθητείας που λειτουργούν (+128% σε σχέση με το σχολικό έτος 2016-2017). Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/aizjS4
ReMakers Project: Δωρεάν τεχνολογική εκπαίδευση σε ανέργους και πρόσφυγες (Facebook: https://goo.gl/vK9orY)
Το ReMakers Project είναι μια καινοτόμα εκπαιδευτική δράση που αποτελείται από μαθήματα και εργαστήρια που αναπτύχθηκαν από το Athens Makerspace και παρέχονται δωρεάν σε πρόσφυγες και ανέργους στην Αθήνα. Με στόχο να διευρύνει το φάσμα των τεχνικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα εργαστήρια που τους εισάγουν με διαδραστικό τρόπο σε εφαρμοσμένες τεχνολογίες electronics, 3D printing, textile printing, επεξεργασία πλαστικού και ξυλουργική. Τα εργαστήρια διεξάγονται από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων εκτιμάται σε περίπου 50 τρίωρες συναντήσεις και αναμένεται να ωφεληθούν περισσότεροι από 600 ανθρώπους. Όσοι άνεργοι και πρόσφυγες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε δωρεάν εργαστήρια εκπαίδευσης στο digital fabrication μπορείτε έως την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 14:00 να καταθέσετε τη σχετική αίτηση στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Athens Makerspace. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/xTdLgF
Εβδομάδα οικογενειακού εθελοντισμού στο «Χαμόγελο του Παιδιού» (Twitter: https://twitter.com/Thess24gr/status/1093219162996928512)
Δηλώστε κι εσείς συμμετοχή μαζί με τα παιδιά σας στην «Εβδομάδα οικογενειακού εθελοντισμού» στα δημιουργικά εργαστήρια του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»! Η δράση πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Για μία εβδομάδα, από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο 2 Μαρτίου, τα εθελοντικά δημιουργικά εργαστήρια περιμένουν οικογένειες με παιδιά που επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο του οργανισμού και να δημιουργήσουν χειροποίητες κατασκευές, συνδυάζοντας διάφορα υλικά και χρώματα και προσφέροντας το χρόνο και το Χαμόγελό τους. Συμμετοχή μπορούν να υποβάλουν οικογένειες (ενήλικες με παιδιά άνω των 7 ετών) στα εθελοντικά δημιουργικά εργαστήρια που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πύργο, Λάρισα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Καβάλα, Χανιά και Ηράκλειο. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/dDMKUN
Ευγενής άμιλλα και συγκίνηση στο 1ο Αθλητικό Τουρνουά ΑμεΑ του ΙΕΚ Άλφα (Twitter: https://twitter.com/fimotro/status/1092765312582246401)
Αθλητικό Τουρνουά ΑμεΑ Boccia & Basket, με τη συμμετοχή 7 συλλόγων για άτομα με αναπηρίες και με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας, διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκπαιδευτικός φορέας, και συγκεκριμένα το ΙΕΚ Άλφα, με στόχο η εν λόγω κορυφαία πρωτοβουλία με τις μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις να γίνει θεσμός τόσο για τη Γλυφάδα όσο και για τον χώρο της εκπαίδευσης. Τη σημαντική διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας «Μάκης Λιούγκας», υποστήριξαν οι τομείς Υγείας, Αθλητισμού, Παιδαγωγικών και Επισιτισμού του ΙΕΚ, με τη συμβολή του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του εντεταλμένου συμβούλου Γλυφάδας για ΑμεΑ κ. Στέλιου Κουρουπάκη και του αντιδημάρχου Καθημερινότητας κ. Περικλή Δορκοφίκη. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/doz5upα
11χρονος Τούρκος διεκδικεί τον τίτλο του «άρχοντα των Lego» (Facebook: https://www.facebook.com/sofokleousin/posts/10156994145751354?__tn__=-R)
Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περισσότερα από 100.000 τουβλάκια Lego έχουν μετατρέψει το σπίτι ενός αγοριού στην Τουρκία σε χώρο που φιλοξενεί διάφορες κατασκευές: από σκάφος εξερεύνησης βαθέων υδάτων μέχρι ανεμογεννήτριες και άρματα μάχης. Ο λόγος για τον Εφέ Μπιλγκιλί, που ξεδίπλωσε την αγάπη του για τις κατασκευές όταν ήταν μόλις δύο ετών και από τότε δεν σταμάτησε να δημιουργεί με τα τουβλάκια Lego ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους και ό,τι κέντριζε το ενδιαφέρον του. Ο 11χρονος, που ζει στην επαρχία Εσκί Σεχίρ της κεντρικής Τουρκία, χρησιμοποιεί την αποθήκη του σπιτιού ως εργαστήριο Lego, καθώς τα χιλιάδες τουβλάκια δεν μπορούσαν να χωρέσουν στο δωμάτιό του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/TCqLV5
Ο… Αντετοκούμπο της Μόριας: Ο πρόσφυγας που μπήκε σε επαγγελματική ομάδα (Facebook: https://goo.gl/o6i7aT)
Πολλοί μιλούν για το παιδί-θαύμα από το Κονγκό που θα κατακτήσει τα γήπεδα της Superleague και θα αποτελέσει το next best thing του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άλλοι βλέπουν στην ιστορία του 14χρονου ένα φαινόμενο όπως ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Μόνο που ο Φράνσις παίζει ποδόσφαιρο, ενώ ο Γιάννης μπάσκετ και είναι ήδη αστέρας του NBA. Το άθλημα, όμως, λίγο μετράει. Σημασία έχει το ταλέντο που διαθέτουν και οι δύο.
Ο Φράνσις είναι ένας πρόσφυγας που πέρασε το Αιγαίο μαζί με την οικογένειά του, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Είδε την «κόλαση» της Μόριας και σήμερα ζει το όνειρό του, φορώντας τη φανέλα του Αιολικού Μυτιλήνης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://goo.gl/txs4Vm