h-epidrasi-ton-neon-texnologion-sth-zoi-ton-ellinwn-stentoras.jpg

Θετική άποψη για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι νέες τεχνολογίες, τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη στην οικονοµία, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία έχει η πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα σύµφωνα µε έρευνα της aboutpeople για λογαριασµό του Ινστιτούτου ∆ηµοκρατίας Κωνσταντίνος Καραµανλής.

Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Σεπτεµβρίου και συµµετείχαν 704 χρήστες του διαδικτύου ηλικίας 17-55 ετών, µε δεδοµένο ότι σε αυτές τις ηλικίες η διείσδυση του διαδικτύου αγγίζει το 90%.

Σηµειώνεται ότι, όσον αφορά στο µέλλον, το 67,6% των ερωτώµενων εκτιµά ότι κάποιες από τις δουλειές που κάνουν σήµερα οι άνθρωποι θα γίνονται από ροµπότ, ωστόσο το 36,7% φοβάται ότι είναι πιθανό ροµπότ και τεχνητή νοηµοσύνη να καταστήσουν τους ανθρώπους «σκλάβους» τους, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (47,8%) φοβάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του από τα ροµπότ στο µέλλον.

Τα βασικά ευρήµατα

Νέες τεχνολογίες

ereuna instit grafima2

Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτώµενους θεωρούν ότι η ταχύτατη εξέλιξη των νέων τεχνολογιών έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονοµία (77%), την ποιότητα ζωής (75,1%) και την κοινωνία (72,1%).

Όσον αφορά τις δεξιότητες των ερωτώµενων σχετικά µε τη χρήση του διαδικτύου, παρατηρούµε ότι το 26,1% θεωρεί ότι διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα ώστε να ανταποκριθεί απόλυτα στις ανάγκες της εργασίας του, το 45,6% αρκετά, ενώ το 26,4% απαντά «όχι πολύ» και «καθόλου».

Παράλληλα το 36,1% αισθάνεται απόλυτα άνετα µε τη χρήση των ηλεκτρονικών δηµόσιων υπηρεσιών, το 38,2% αρκετά, ενώ το 25,4% όχι πολύ και καθόλου.

Τέλος, σε σχέση µε τις αγορές µέσω διαδικτύου, το 42,4% απαντά «απόλυτα», το 33,8% «αρκετά» και το 22,7% «όχι πολύ» και «καθόλου».

ereuna institouto grafima1

Τεχνητή νοηµοσύνη και ροµπότ

Οι µισοί ερωτώµενοι έχουν ακούσει/διαβάσει κάτι για την τεχνητή νοηµοσύνη τους τελευταίους 6 µήνες. Υψηλότερα ποσοστά συναντούµε στους άνδρες, στις ηλικίες 17-34 ετών και στους κατοίκους της Αττικής.

Επτά στους δέκα (69,6%) απάντησαν ότι έχουν θετική άποψη για τα ροµπότ και την τεχνητή νοηµοσύνη. Όσον αφορά στο µέλλον, το 67,6% εκτιµά ότι κάποιες από τις δουλειές που κάνουν σήµερα οι άνθρωποι θα γίνονται από ροµπότ, το 52,4% πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα δηµιουργήσουν νέες δουλειές για τους ανθρώπους, το 77,3% απαντά ότι τα ροµπότ είναι απαραίτητα γιατί θα κάνουν εργασίες που είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους, ενώ 7 στους 10 θεωρούν ότι τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων στο µέλλον.

Τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη είναι πιθανό να καταστήσουν τους ανθρώπους «σκλάβους» τους, φοβάται το 36,7%, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (47,8%) φοβάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του από τα ροµπότ στο µέλλον.

Στην υπόθεση εργασίας «εξαιτίας της τεχνητής νοηµοσύνης και των ροµπότ οι άνθρωποι θα δουλεύουν στο µέλλον τις µισές ώρες από αυτές που δουλεύουν σήµερα» το 44% απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα τους έκανε περισσότερο χαρούµενους, το 22% λιγότερο χαρούµενους, το 38,4% περισσότερο δηµιουργικούς και το 28% περισσότερο τεµπέληδες (απαντήσεις πολλαπλής επιλογής).

ereuna instit grafima3

Τέλος, τέθηκαν 3 ερωτήσεις σχετικά µε την πρακτική χρήση της τεχνητής νοηµοσύνης στην καθηµερινότητα. Το 27% απάντησε ότι θα εµπιστευόταν ένα αυτοκινούµενο όχηµα χωρίς οδηγό, το 74% ότι χρησιµοποιεί οδηγούς πλοήγησης και οι µισοί ότι χρησιµοποιούν κάποια υπηρεσία µετάδοσης µουσικής και βίντεο.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να υποτιµηθεί α. ότι ένας στους δύο φοβάται ότι οι εξελίξεις θα τον ξεπεράσουν όσον αφορά την απασχόλησή του και β. ότι ένας στους τρεις (36,75) εκφράζει την ανησυχία του γενικότερα για τον τρόπο ζωής στο µέλλον εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων.

Η τεχνητή νοηµοσύνη θα προσθέσει 12,8 τρισ. ευρώ στην παγκόσµια οικονοµία έως το 2030. Όπως ο ηλεκτρισµός και ο ατµός, έτσι και η τεχνητή νοηµοσύνη θα αλλάξει και θα επηρεάσει κάθε πτυχή της καθηµερινότητάς µας. Πρόσφατες µελέτες ανεβάζουν στο 20% το ποσοστό της παγκόσµιας παραγωγής που θα εκτελείται από έξυπνες µηχανές έως το 2020. Τα bots π.χ. (αυτοµατοποιηµένες συνοµιλίες εξυπηρέτησης) θα αποτελούν σύντοµα το 85% της διάδρασης των πελατών µε τις επιχειρήσεις.

Σύµφωνα µε µελέτες µεγάλων οργανισµών (ΟΟΣΑ, McKinsey, Pwc, Ε.Ε.), η υιοθέτηση τεχνητής νοηµοσύνης από ένα ευρύ φάσµα επιχειρήσεων και οικονοµικών δραστηριοτήτων προσέφερε κέρδη 6,4 δισ. ευρώ το 2016 και αναµένεται έως το 2020 να ξεπεράσει τα 37 δισ. ευρώ.

Συνολικά η τεχνητή νοηµοσύνη εκτιµάται ότι θα προσθέσει 12,8 τρισ. ευρώ στην παγκόσµια οικονοµία έως το 2030, ήτοι µια αύξηση 14% στο παγκόσµιο ΑΕΠ. Υπολογίζεται επίσης ότι 7,4 τρισ. ευρώ θα προέλθουν από τη ζήτηση νέων προϊόντων και άλλα 5,4 τρισ. ευρώ από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα επιφέρει η χρήση της τεχνητής νοηµοσύνης. Η αύξηση αυτή εκτιµάται σε 40% έως το 2035.

Η επένδυση σε υποδοµές τεχνητής νοηµοσύνης παγκοσµίως ακολουθεί πλέον φρενήρεις ρυθµούς. Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από το 2012 έως το 2017 παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 85%. ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Καναδάς, Μ. Βρετανία, Ινδία, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Γερµανία, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ιαπωνία είναι οι χώρες που ή έχουν ήδη εκπονήσει ή εκπονούν σχέδια για την αξιοποίηση των πλεονεκτηµάτων από την τεχνητή νοηµοσύνη.

Πηγή: Έρευνα «Οι εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες» της aboutpeople για λογαριασµό του Ινστιτούτου ∆ηµοκρατίας Κωνσταντίνος Καραµανλής

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn