stentoras-4o-teuxos-H-shmasia-twn-deksiothtwn-gia-thn-ergasiakh-apasxolhsh-header.jpg

Η έρευνα Workmonitor της Randstad για το τελευταίο τρίμηνο του 2017 μελετά τις απόψεις των Ελλήνων εργαζομένων σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για να παραμένουν εργασιακά ενεργοί και τις προοπτικές τους για το 2018, καθώς και τον τριμηνιαίο επαναλαμβανόμενο δείκτη κινητικότητας, φόβου απώλειας εργασίας και εργασιακής ικανοποίησης των Ελλήνων εργαζομένων.

Στην Ελλάδα 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το να μένει κανείς εργασιακά ενεργός είναι δική του υπευθυνότητα συγκριτικά με το παγκόσμιο ποσοστό του 85%. 80% πιστεύουν ότι το να παραμένουν εργασιακά ενεργοί είναι μία κοινή ευθύνη μεταξύ των ίδιων, του εργοδότη και της κυβέρνησης. 62% των Ελλήνων εργαζομένων πιστεύουν ότι το να κρατάνε τον εαυτό τους εργασιακά ενεργό είναι ευθύνη του εργοδότη και 57% πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. 79% των Ελλήνων εργαζομένων θα έδειχναν κατανόηση αν ο εργοδότης τους τους υποστήριζε μόνο  σχετικά με  την προσωπική  τους εξέλιξη,  αν αυτό κατά συνέπεια υποστήριζε  τους δικούς τους επιχειρηματικούς στόχους.

Επιπλέον, 94% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι, αν ο εργοδότης τους τους προσέφερε μία εντατική εκπαίδευση 6 εβδομάδων, θα χαίρονταν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία. 89% πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσφέρουν πολιτικές κινήτρων στους εργοδότες, προκειμένου να τους βοηθήσουν να κρατήσουν το εργατικό τους δυναμικό απασχολημένο. 88% πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσφέρουν πολιτικές κινήτρων στους εργαζομένους, εφόσον αυτοί εξελίσσονται επαγγελματικά και επιδιώκουν την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. 63% πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να είναι πιο απαιτητικές ως προς το εργατικό δυναμικό για να διατηρήσουν την απασχολησιμότητά του.

Μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι

Στην Ελλάδα, 85% συμφωνούν στο ότι αν οι κυβερνήσεις αυξάνουν την ηλικία συνταξιοδότησης, θα πρέπει εξίσου να επενδύουν στο να κρατάνε το εργατικό δυναμικό απασχολήσιμο. 64% πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι έχουν πιθανότητες να παραμένουν εργασιακά ενεργοί, μόνο αν οι εργοδότες τους τούς υποστηρίζουν. Ενώ το 58% πιστεύει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι έχουν πιθανότητες να παραμείνουν εργασιακά ενεργοί, μόνο αν η κυβέρνηση τους παρέχει υποστήριξη.

stentoras 4o teuxos H shmasia twn deksiothtwn gia thn ergasiakh apasxolhsh chart1

Οικονομικές προοπτικές για το 2018

Μόνο 37% των Ελλήνων εργαζομένων αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί το 2018. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 61% αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί το 2018.

stentoras 4o teuxos H shmasia twn deksiothtwn gia thn ergasiakh apasxolhsh chart2

51% δηλώνει ότι ο εργοδότης τους είχε καλύτερη επίδοση οικονομικά το 2017 σε σχέση με το 2016. 54% αναμένει ότι η οικονομική επίδοση του εργοδότη τους θα είναι καλύτερη το 2018 σε σχέση με το 2017. 31% αναμένει να λάβει μισθολογική αύξηση στο τέλος του έτους. Μόνο 245 Έλληνες εργαζόμενοι αναμένουν να λάβουν μία εφάπαξ οικονομική αμοιβή ή bonus στο τέλος του έτους.

stentoras 4o teuxos H shmasia twn deksiothtwn gia thn ergasiakh apasxolhsh chart4

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Ο δείκτης κινητικότητας στην Ελλάδα παρουσιάζει μία μικρή αύξηση

Ο δείκτης κινητικότητας της Randstad για την αγορά εργασίας υπολογίζει τον αριθμό των εργαζομένων που αναμένουν να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ο δείκτης βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση του υπαλλήλου, τον φόβο απόλυσης, την ανάγκη του για νέες προσωπικές προκλήσεις, καθώς και το επίπεδο αισιοδοξίας που έχει ότι θα βρει απασχόληση σε νέο εργοδότη.

Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσδοκία των Ελλήνων εργαζομένων να απασχοληθούν σε νέο εργοδότη τους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκε ελάχιστα. Ο δείκτης κινητικότητας για την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1 μονάδα στο 104 για το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Ο παγκόσμιος δείκτης κινητικότητας παρέμεινε σταθερός στις 109 μονάδες. Υψηλότερα ποσοστά κινητικότητας παρατηρήθηκαν στον Καναδά (+8), στο Μεξικό (+6), στη Χιλή (+7), στην Κίνα (+9), στην Αργεντινή, στο Λουξεμβούργο και στις Ηνωμένες Πολιτείες (+2). Τα μεγαλύτερο ποσοστά μείωσης παρατηρήθηκαν στη Νορβηγία (-7), στην Ελβετία (-5), στην Αυστραλία (-4), στην Ιαπωνία (-3), στην Ισπανία (-3), στη Νέα Ζηλανδία, στη Γαλλία και στη Βραζιλία (-2).

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα

Το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα οι οποίοι άλλαξαν εργασία τους τελευταίους 6 μήνες αυξήθηκε κατά 1%, δηλαδή ανήλθε στο 23% κατά το τελευταίο τρίμηνο. Οι βασικοί λόγοι αλλαγής εργασίας είναι: αλλαγή εργασίας λόγω οργανωτικών περιστάσεων (26%), αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών συνθηκών (22%), προσωπική ανάγκη για αλλαγή (16%) και δυσαρέσκεια με τον εργοδότη (16%). Ο αριθμός των ατόμων στην Ελλάδα που αναζητούν νέα θέση εργασίας αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2017 κατά 1%, σχηματίζοντας ένα ποσοστό 32%.

40% των Ελλήνων ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι ανησυχεί ότι θα χάσει την εργασία του, ίδιο ποσοστό με το προηγούμενο τρίμηνο. Αναλυτικότερα, το 50% της ηλικιακής ομάδας 55-67 φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 18-24 με ποσοστό 48%. Το 48% αυτών που εξέφρασαν τον μεγαλύτερο φόβο απόλυσης υπέδειξαν ότι κατέχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης.

stentoras 4o teuxos H shmasia twn deksiothtwn gia thn ergasiakh apasxolhsh chart3

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, στην Ελλάδα η εργασιακή ικανοποίηση μειώθηκε κατά 5% κατά το τελευταίο τρίμηνο, σχηματίζοντας ένα ποσοστό 68%.

Η ταυτότητα της έρευνας Randstad Workmonitor

Η έρευνα Workmonitor της Randstad υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και καλύπτει πλέον 33 χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες ανήκουν κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη, στην Ασία και στον Ειρηνικό και στην Αμερική. Η έρευνα δημοσιεύεται 4 φορές τον χρόνο, αναδεικνύοντας τις τάσεις κινητικότητας που παρατηρούνται τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο σε βάθος χρόνου.

Ο δείκτης κινητικότητας της έρευνας Workmonitor καταγράφει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και την προσδοκία για την πιθανότητα μετακίνησής τους σε διαφορετικούς εργοδότες μέσα σε ένα εξαμηνιαίο πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό παρέχει μία ουσιαστική κατανόηση των συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, αλλά και των τάσεων που διαμορφώνονται από τους εργαζομένους. Πέρα από τις εργασιακές μετακινήσεις, τμήματα της έρευνας αποτυπώνουν την εργασιακή ικανοποίηση και τα προσωπικά κίνητρα των εργαζομένων.

Η ποσοτική έρευνα διεξήχθη μέσω on-line ερωτηματολογίου σε πληθυσμό ηλικίας 18-65 ετών που εργάζεται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε αμειβόμενη εργασία (δηλαδή όχι αυτοαπασχολούμενοι). Το μέγεθος του δείγματος στην Ελλάδα αποτελείται από 405 συνεντεύξεις, οι οποίες διεξήχθησαν από τη Survey Sampling International. Η έρευνα για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 διεξήχθη μεταξύ 24 Οκτωβρίου και 8 Νοεμβρίου 2017.

stentoras 4o teuxos H shmasia twn deksiothtwn gia thn ergasiakh apasxolhsh Randstad

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn