Η Google, η πιο διαδεδομένη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, δημιουργήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1998 από δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάντφορτ, τον Αμερικανό Λάρι Πέιτζ και τον Ρώσο Σεργκέι Μπριν.
Όταν ήδη φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο, τον Μάρτιο του 1995, είχαν λάβει μέρος σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τις μηχανές αναζήτησης του ίντερνετ. Το ίντερνετ τότε βρισκόταν στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής του και οι τότε υπάρχουσες μηχανές αναζήτησης δεν είχαν τελειοποιήσει το σύστημα αναζήτησης που χρησιμοποιούσαν, απλώς μετρούσαν πόσες φορές ο εκάστοτε όρος εμφανιζόταν στη σελίδα και με αυτό τον τρόπο κατέτασσαν τα αποτελέσματα. Ο Πέιτζ και ο Μπριν κατάφεραν μέσω έρευνας να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα σύστημα ανάλυσης της σχέσης μεταξύ των ιστοσελίδων και έτσι δημιούργησαν με επιτυχία ένα βελτιωμένο σύστημα, ονομάζοντας την τεχνολογία που χρησιμοποίησαν PageRank.
Η αρχική ονομασία αυτής της μηχανής αναζήτησης ήταν BackRub λόγω της λειτουργίας της χρήσης της μηχανής (έλεγχος του αριθμού των συνδέσμων [backlinks] προς μια ιστοσελίδα), όμως προέκυψε γρήγορα η μετέπειτα ονομασία της σε Google, προερχόμενη από τη λέξη «googol», που είναι η ονομασία ενός μαθηματικού συστήματος το οποίο σημαίνει ο αριθμός 10 εις την 100η. Με την τελική ονομασία Google ήθελαν να διατυπώσουν το μεγάλο εύρος πληροφοριών που μπορεί να αναζητήσει ο χρήστης στο διαδίκτυο με επιτυχία μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος περιήγησης.
Σε πρώιμη έκδοσή της η ιστοσελίδα της Google φιλοξενούνταν από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ με την ονομασία google.stanford.edu. Η ηλεκτρονική διεύθυνση google.com κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1997, ενώ η εταιρία έλαβε τη νομική της υπόσταση έναν χρόνο αργότερα, στις 4 Σεπτεμβρίου 1998. Η διεύθυνση καταχώρισης της εταιρίας ήταν το γκαράζ της Σούζαν Βοϊτσίνσκι στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας, η οποία είναι αδερφή της συζύγου του Μπριν, Αν Βοϊτσίνσκι.
Η πρώτη αναζήτηση στην πλατφόρμα πραγματοποιήθηκε το 1998, όταν οι ιδρυτές ήθελαν να δείξουν την ακρίβεια του αποτελέσματος της αναζήτησης σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες στον επιστήμονα Πληροφορικής Τζον Χενεσί. Η αναζήτηση ήταν για τον τότε πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Στάντφορτ Τζέραλντ Κάσπερ και ήταν επιτυχής.
Η πλειονότητα των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών επιλέγει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Google και τις διάφορες εφαρμογές της. Οι πιο διαδεδομένες είναι το Google Chrome (πρόγραμμα περιήγησης της Google), το Gmail (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), το YouTube, το Google Maps (χάρτες περιήγησης της πλατφόρμας), το Google Earth και το Google Translate (μεταφραστική εφαρμογή).
Google Chrome
Το πρόγραμμα περιήγησης της Google ονομάζεται Google Chrome. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2008 κυκλοφόρησε στη δοκιμαστική του έκδοση (έκδοση beta) για τα Windows. Η επίσημη έκδοσή του για όλους τους χρήστες παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2008. Το γραφικό περιβάλλον του χρήστη, δηλαδή το σύνολο των στοιχείων και των εργαλείων αλληλεπίδρασης που έχει και το «χρώμιο» των φυλλομετρητών, είναι το στοιχείο από το οποίο πήρε την ονομασία Google Chrome.
Έχει άμεση πρόσβαση στις διαδικτυακές εφαρμογές του χρήστη, περιλαμβάνοντας προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και προστασία της συσκευής από κακόβουλο λογισμικό. Οι καρτέλες της κάθε αναζήτησης λειτουργούν αυτόνομα, ανεξάρτητα η μία από την άλλη, υπάρχει ιστορικό αναζητήσεων και προσθήκη σελιδοδεικτών με άριστη λειτουργικότητα. Είναι πλέον ο επικρατέστερος διαδικτυακός περιηγητής.
Το Google Chrome είναι πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του για τη μελλοντική δημιουργία και βελτιστοποίηση μιας καινούργιας μηχανής αναζήτησης ή της ήδη υπάρχουσας.
Gmail
Το Gmail είναι το δωρεάν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που παρέχει η Google στους χρήστες. H δοκιμαστική του έκδοση (έκδοση beta) έγινε την 1η Απριλίου 2004. Μετέπειτα, αν και λειτουργούσε ακόμη στην έκδοση beta, στις 7 Φεβρουαρίου 2007, έγινε προσβάσιμο και για το ευρύ κοινό και στις 7 Ιουλίου 2009 υπήρξε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του. Οι χρήστες του ξεπέρασαν τον αριθμό των 425 εκατ. παγκοσμίως.
Η εφαρμογή Gmail προσφέρει άφθονο αποθηκευτικό χώρο στον χρήστη και παρέχει φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εκτός από την καταχώριση και την ταξινόμηση των επαφών του χρήστη με διάφορες ετικέτες, υπάρχει και η εφαρμογή Εργασίες, όπου ο χρήστης μπορείνα αποθηκεύσει και να εποπτεύει διάφορες εργασίες ή υποχρεώσεις που θέλει να φέρει εις πέρας.
Το Google Talk είναι μια ακόμα εφαρμογή που περικλείεται στο Gmail, με την οποία ο χρήστης μπορεί να μιλήσει με άλλους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι την ίδια χρονική στιγμή στην εφαρμογή.
YouTube
Το YouTube είναι το δημοφιλέστερο κοινωνικό μέσο κοινοποίησης, αναπαραγωγής και διαμοιρασμού βίντεο. Από το 2006 ανήκει στην Google. Με μηνιαίους ενεργούς επισκέπτες να ξεπερνούν τον αριθμό του ενός δισ. και συχνή κοινοποίηση βίντεο (100 βίντεο ανά λεπτό), οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν βίντεο με ποικίλο και ανανεώσιμο περιεχόμενο κάθε στιγμή του 24ώρου.
Google Maps
Οι Χάρτες Google (Google Maps) είναι διαδικτυακοί χάρτες δρόμων με βάση τους οποίους παρέχεται αυτόματη σχεδίαση βέλτιστων διαδρομών για μετακινήσεις με τα πόδια, το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με παράλληλη προβολή των επιχειρήσεων που απαντώνται σε αυτές τις διαδρομές. Οι εικόνες των χαρτών που προσφέρονται, εάν και δεν είναι χρονικά ανανεώσιμες σε παρόντα χρόνο, δεν είναι καταγραφές εικόνων άνω των τριών ετών. Από τον Ιούλιο του 2012 η Ελλάδα ενσωματώθηκε στους χάρτες της Google.
Η εταιρία Google σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι μελλοντικά θα υπάρξει η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας στους χάρτες: ο ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει την τοποθεσία όπου βρίσκεται στο κινητό του και να οδηγηθεί στον τελικό προορισμό του με εικονικά βελάκια που θα τον κατευθύνουν μέσα από την οθόνη της συσκευής.
Google Earth
Google Earth ονομάζεται το πρόγραμμα γραφικής απεικόνισης της Γης μέσω της χρήσης του διαδικτύου. Κατασκευάστηκε από την εταιρία Keyhole Inc. με το όνομα Earth Viewer 3D και κατόπιν αγοράς του από την Google το 2004 πήρε το σημερινό του όνομα.
Το πρόγραμμα συνθέτει εικόνες και πληροφορίες σε πολυδιάστατα επίπεδα. Δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες, εικόνες από συλλογή στοιχείων από το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) και διάφορες άλλες πηγές συνθέτουν τις πηγές προέλευσης για τις τελικές εικόνες που αποτυπώνονται μέσω της εφαρμογής. Η ηλικία των εικόνων ξεκινά από το 2004, υπάρχουν όμως και καταγραφές εικόνων λίγα χρόνια νωρίτερα και η ανάλυσή τους ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή αναζήτησης.
GoogleTranslate
Με την εφαρμογή Google Translate ο χρήστης μπορεί να μεταφράσει γραπτό κείμενο σε μια άλλη γλώσσα, με εύρος επιλογής 103 γλωσσών.
Πριν από τον Οκτώβριο του 2007, εκτός από την περίπτωση των κινεζικών, των αραβικών και των ρωσικών, το Google Translate βασίστηκε στη μηχανή λογισμικού Systran, που χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες on-line υπηρεσίες μετάφρασης, όμως από τον Οκτώβριο του 2007 χρησιμοποιεί μόνο την εσωτερική τεχνολογία της εταιρίας, που βασίζεται στη στατιστική μηχανική μετάφραση. Η εφαρμογή το έτος 2013 ξεπέρασε τους 200 εκατ. χρήστες καθημερινά, σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρίας.
Nάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr