32% των ερωτηθέντων αρνούνται να αιτηθούν νέα δάνεια εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, το κόστος δανεισμού τους, οι λόγοι για τους οποίους διστάζουν να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό είναι από τα θέματα τα οποία εξετάζει η έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Κλήθηκαν να απαντήσουν 908 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε μεγέθους και από τη συντριπτική πλειονότητα των κλάδων της οικονομίας.

Απώτερος σκοπός της έρευνας είναι να ερευνηθεί η έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία, αλλά και η δυσπιστία στην αγορά για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Τα σημαντικότερα ευρήματα είναι τα εξής:

  • Το 65% δηλώνει ότι η κερδοφορία της επιχείρησής του μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή την τελευταία πενταετία, ενώ μόνο 12% δήλωσαν ραγδαία αύξηση των κερδών τους.
  • Μόλις το 17%, δηλαδή λιγότεροι από δύο στους δέκα, σκοπεύει να ζητήσει ρύθμιση των δανείων του. Εξ αυτών το 12% επιθυμεί λύση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ το 55% σε συνεργασία με τις τράπεζες.
  • Μία στις δύο επιχειρήσεις έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου κάτω των 10.000 ευρώ. Όμως μόνο δύο στις δέκα έχουν συνάψει δάνειο με επιτόκια χαμηλότερα του 4%.
  • Τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη σύναψη νέων δανείων.
  • Έξι στις δέκα εταιρίες (57%) δεν προτίθενται να ζητήσουν νέο δάνειο στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα τη μη τόνωση της ρευστότητάς τους, κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων (77%).

Διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα της μελέτης εδώ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn