ereuna-INSETE-21-Ianouariou-2019.jpg

Αύξηση από 8,7% το 2012 σε 10,8% το 2016 παρουσίασε το μερίδιο της Ελλάδας επί του συνόλου των αφίξεων των τουριστών στους προορισμούς της Νότιας Ευρώπης. Η αύξηση αυτή προήλθε από αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό σχεδόν στο σύνολο των 25 αγορών που εξετάστηκαν και που δημιουργούν περισσότερο από το 90% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα.

Στις αγορές αυτές περιλαμβάνονται τόσο παραδοσιακές αγορές μας (από Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ κ.λπ.), όσο και νέες (Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια). Από την άλλη πλευρά, η αύξηση μεριδίων στον εξερχόμενο τουρισμό στις νέες αγορές ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις παραδοσιακές, με αποτέλεσμα την παρατηρούμενη μείωση του μεριδίου των παραδοσιακών αγορών στον εισερχόμενο τουρισμό.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Ο τουρισμός  στην Ελλάδα και στους κύριους ανταγωνιστικούς προορισμούς, 2012-2016», που βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του UNWTO για όλες τις χώρες.

Ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς προορισμούς, η Νότια Ευρώπη έχει υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης αφίξεων (2000-2016: +3,2%, 2012-2016: +4,9%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (+2,9% και +3,4% αντίστοιχα). Την περίοδο 2012-2016 η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (+12,4%) από τις χώρες-προορισμούς της Νότιας Ευρώπης. Την ίδια περίοδο η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα της Νότιας Ευρώπης που παρουσίασε μείωση στον εισερχόμενο τουρισμό της το 2016 – έτος κατά το οποίο έλαβε εκεί χώρα ένα αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς και διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η Ισπανία και η Ιταλία δέχονται περίπου 50% των αφίξεων και των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού στη Νότια Ευρώπη.

Τέλος, ανάμεσα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία και η Μάλτα δέχονται τη μεγαλύτερη ένταση τουριστικών ροών σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, καθώς το 2016 ο εισερχόμενος τουρισμός υπερκέρασε τον πληθυσμό τους κατά τουλάχιστον 130% (Ελλάδα) έως και 330% (Μάλτα).

Πηγή: «Ο τουρισμός στην Ελλάδα και στους κύριους ανταγωνιστικούς προορισμούς, 2012-2016», ΙΝΣΕΤΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn