sel.52.jpg

Παρατηρώντας τον παγκόσμιο χάρτη, τα μάτια μας πέφτουν στον Ατλαντικό Ωκεανό και συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά, εκεί όπου σχηματίζεται το Τρίγωνο των Βερμούδων (για τους αγγλοτραφείς Bermuda Triangle), το οποίο απαρτίζεται από τις Βερμούδες, το Πουέρτο Ρίκο και το Μαϊάμι. Ο συνειρμός για το πώς ένα τόσο μικρό κομμάτι γης και ύδατος έχει τροφοδοτήσει την ανθρωπότητα με τόσα σενάρια μυστηρίου προκαλεί σίγουρα απαντήσεις.

Περί εξαφανίσεων

Ο λόγος για το Τριγώνο του Διαβόλου, όπως εναλλακτικά έγινε γνωστό, το οποίο σχετίζεται με μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων και πλοίων, οι οποίες έχουν σημειωθεί στο πέρασμα δεκάδων χρόνων.

Η πρώτη αναφορά σχετικά με το μυστήριο της περιοχής έγινε από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492, κατά το πρώτο ταξίδι του στην Αμερική με το «Santa Maria». Κατά τη διέλευσή του από το Τρίγωνο των Βερμούδων έγραφε στο ημερολόγιό του ότι είδε αλλόκοτα φώτα στον ουρανό και οι πυξίδες συμπεριφέρονταν περίεργα. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν δεκάδες χρόνια για να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά ο μύθος γύρω από Τρίγωνο των Βερμούδων.

Η πρώτη εξαφάνιση πλοίου χρονολογείται στο 1800, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Έκτοτε μία σειρά περιστατικών, όπως το 1918, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το αμερικανικό «Cyclops», το πρώτο πλοίο με ασύρματο και με πλήρωμα 300 ατόμων, εξαφανίστηκε δίχως ποτέ να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

Ήταν 5 Δεκεμβρίου του 1945 όταν 5 βομβαρδιστικά αεροσκάφη του αμερικανικού Ναυτικού εξαφανίζονται. Η αποστολή «Πτήση 19» με 14 άτομα στο πλήρωμα δεν επιστρέφει ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υποπλοιάρχου Τσαρλς Τέιλορ πριν από την εξαφάνιση ότι οι πυξίδες δεν δούλευαν και δεν έβρισκαν αεροδρόμιο να προσγειωθούν, με την τελευταία φράση να είναι «δεν έχουμε καύσιμα, πέφτουμε». Τι κι αν το αμερικανικό Ναυτικό χτένιζε για 5 μέρες την περιοχή, δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα ίχνος από την τραγωδία που είχε συντελεστεί, αδυνατώντας να φανταστεί ότι μία νέα ήταν προ των πυλών. Κατά τη διάρκεια των ερευνών ένα υδροπλάνο διάσωσης εξεράγη στον αέρα, σκοτώνοντας άλλα 13 άτομα.

Τρία χρονια αργότερα, το 1948, δύο γεγονότα ανατροφοδότησαν το μυστήριο γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων. Πρώτο συμβάν: Ένα βρετανικό αεροσκάφος εκτελεί πτήση από τις Αζόρες προς τις Βερμούδες, στις οποίες δεν προσγειώθηκε ποτέ χώρις κανένα ίχνος. Δεύτερο συμβάν: Εμπορικό αεροπλάνο απογειώνεται από το Πουέρτο Ρίκο με προορισμό το Μαϊάμι. Κάποια στιγμή, λίγο πριν από την προσγείωση, ο πύργος ελέγχου χάνει κάθε επαφή. Το αεροπλάνο εξαφανίζεται, και μαζί μ’ αυτό κάθε ίχνος.

Έτος 1963 και το πλοίο «Marine Sulphur Queen» αποπλέει από το Τέξας στη θάλασσα του Ατλαντικού, το πλοίο σταματά να εκπέμπει σήμα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του απέβησαν άκαρπες. Το ίδιο άκαρπες ήταν κι οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου «Scorpion», το όποιο εξαφανίστηκε το 1968 κατά τη διέλευσή του από την περιοχή, χωρίς να μπορεί να λυθεί το μυστήριο της εξαφάνισής του ακόμη.

Επιστημονικές vs παρα-επιστημονικές εξηγήσεις

Όλα τα παραπάνω δυστυχήματα δεν θα μπορούσαν παρά να γίνουν βούτυρο στο ψωμί των απανταχού συνωμοσιολόγων για να ξετυλίξουν το κουβάρι των εξηγήσεων για το Τρίγωνο του Διαβόλου. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα σενάρια είναι πως στο Τρίγωνο των Βερμούδων βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα. Φυσικά από ένα τέτοιου βεληνεκούς μυστήριο δεν θα μπορούσε να λείπει ο ρόλος των εξωγήινων. Οι εξωγήινοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τις εξαφανίσεις στις Βερμούδες, οι οποίοι είναι σε επαφή και με τους κατοίκους της Ατλαντίδας. Άλλες υποθέσεις υποστηρίζουν πως στην πολύκροτη περιοχή υπάρχει μία πύλη που οδηγεί είτε στον κάτω κόσμο είτε σε μία άλλη διάσταση είτε σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο.

Απέναντι σ’ όλες αυτές τις θεωρίες-αποκυήματα της φαντασίας κάποιων τον λόγο παίρνει η επιστημονική κοινότητα για να δώσει εξηγήσεις. Καταρχάς επιστήμονες και ερευνητές τονίζουν πως ο αριθμός των εξαφανίσεων στην περιοχή δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της συχνότητας εξαφανίσεων σε οποιαδήποτε άλλη. Παράλληλα αποδίδουν το μυστήριο των εξαφανίσεων στο Τρίγωνο των Βερμούδων σε φυσικά φαινόμενα. Στο συγκεκριμένο τμήμα του Ατλαντικού ο πραγματικός και ο μαγνητικός βορράς απεικονίζονται με τον ίδιο τρόπο στις πυξίδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πυξίδες να αποπροσανατολίζονται και να αποπροσανατολίζουν και τους κυβερνήτες πλοίων και αεροσκαφών.

Πιο πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν πως η λύση του μυστηρίου βρίσκεται στο μεθάνιο, το φυσικό αέριο που βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας. Όταν ανέβει η πίεση, μεγάλες ποσότητες αερίου εκτονώνονται. Αν η εκτόνωση συντελεστεί τη στιγμή που περνά από το σημείο ένα πλοίο ή ένα αεροπλάνο, η θάλασσα το ρουφά και το σκεπάζει εξαφανίζοντάς το.  Επιπλέον οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το μεθάνιο μπορεί να έχει κι άλλες καταστροφικές συνέπειες, που οφείλονται στο γεγονός ότι οι φυσαλίδες του αερίου, επειδή είναι πιο ελαφριές από τον αέρα, κινούνται προς τον ουρανό και, αν η πυκνότητα του αερίου είναι μεγάλη, τότε οι κινητήρες του αεροπλάνου σταματούν να λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. Ωστόσο επισημαίνεται ότι το μεθάνιο, ακόμα κι όταν έχει μικρή πυκνότητα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αφού γίνεται εύφλεκτο στην επαφή του με ζεστούς κινητήρες.

Σοφία Γκοτσοπούλου,
Διευθύντρια Πωλήσεων – Skywalker.gr

 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn