sel.52.jpg

Ακόμα κι αν οι θεωρίες συνωμοσίας είναι όσες μπορεί –και δεν μπορεί– να φτάσει ο νους μας, σίγουρα αυτή που γνώρισε τη μεγαλύτερη «εμπορική» επιτυχία είναι εκείνη που αφορά τους Ιλουμινάτι. H επιτυχία δεν αφορά μόνο την απήχηση που είχε ως θεωρία στο πέρασμα του χρόνου, αλλά ακόμη και το γεγονός πως τη συναντάμε σε ταινίες, βιβλία, on-line games και επιτραπέζια.

Οι Πεφωτισμένοι  ήταν μία μυστική οργάνωση,  της οποίας η ίδρυση χρονολογείται τον Μάιο του 1776 στο Ίνγκολσταντ της Βαυαρίας. Ο πατέρας της οργάνωσης ήταν ο καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου και Πρακτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Ίνγκολσταντ Adam Weishaupt. Σκοπός του τάγματος ήταν να αντιταχθεί στην επιρροή που ασκούσε η Εκκλησία και στην κατάχρηση εξουσίας από το κράτος, δημιουργώντας μία κοινότητα ελευθερίας και ηθικής ισότητας, στην οποία δεν θα υπήρχε χώρος για θρησκευτικές προκαταλήψεις και περιορισμός στην άσκηση κριτικής και στην ελευθερία του λόγου.

Οι φιλόσοφοι του Γαλλικού Διαφωτισμού και οι Ελευθεροτέκτονες ενέπνευσαν τον Adam Weishaupt να δημιουργήσει τον πρώτο πυρήνα των Πεφωτισμένων από τους πιο λαμπρούς φοιτητές του Τμήματος Νομικής του πανεπιστημίου. Η οργάνωση άρχισε να μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς, με τα μέλη της να διαδίδουν τις αρχές του Διαφωτισμού, χτίζοντας παράλληλα ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών για απόσπαση σημαντικών μυστικών από εκκλησιαστικές και κυβερνητικές πηγές.

Στην εξάπλωση των Ιλουμινάτι καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Γερμανού διπλωμάτη Freiherr von Knigge, καθώς με την αρωγή του ίδιου σε σύντομο χρονικό διάστημα η οργάνωση άγγιξε τα 20.000 μέλη από τη Βαυαρία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Ωστόσο τη ραγδαία εξάπλωση των Ιλουμινάτι ανέκοψε βίαια η βαυαρική κυβέρνηση, που διέλυσε 10 χρόνια αργότερα την οργάνωση, εξορίζοντας τον Weishaupt στην πόλη Gotha της Γερμανίας, όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του.

Οι Πεφωτισμένοι επανέρχονται στο προσκήνιο αρκετά χρόνια μετά, τη δεκαετία του 1960, από δύο φίλους, τον Kerry Thornley και τον Robert Anton Wilson, οι οποίοι εκτιμούσαν πως, αν στο κοινό προσφερόταν μία ποικιλία ιστοριών γύρω από ένα θέμα, το ίδιο θα αρχίσει να φιλτράρει τις πληροφορίες που δέχεται, οξύνοντας την κρίση του. Ως εκ τούτου οι Wilson και ο Thornley ξεκίνησαν να στέλνουν ψεύτικες επιστολές με θεωρίες σχετικά με τους Ιλουμινάτι σε έντυπο της εποχής. Στη συνέχεια έστελναν άλλες επιστολές, αντικρούοντας όσα περιείχαν τα γράμματα που οι ίδιοι είχαν γράψει.

Η ιδέα των Wilson και Thornley μάλλον δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς όχι μόνο δεν λειτούργησε ως τεκμήριο στην αλλαγή της κοινωνικής κουλτούρας, αντιθέτως το κόλπο συνέβαλε ώστε να ενισχύσει το πέπλο μυστηρίου γύρω από το ποιόν της οργάνωσης. Έτσι κι αλλιώς οι Ιλουμινάτι ήδη από την ίδρυσή τους είχαν δημιουργήσει πολλές έριδες γύρω από την ύπαρξή τους και σχετικά με τη σκοπιμότητά τους.

Ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με τον κρυφό και ύπουλο ρόλο που διαδραματίζουν ήταν ο John Robinson, μηχανικός εκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος στα βιβλία του ισχυρίστηκε ότι ήταν εκείνοι που κρύβονταν πίσω από τη Γαλλική Επανάσταση. Οι Wilson και Thornley αναζωπύρωσαν τις θεωρίες για τους Πεφωτισμένους, δημιουργώντας νέες, που τους παρουσιάζουν να εμπλέκονται στη δολοφονία του Αμερικανικού προέδρου John Kennedy, αλλά και στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν δε σε μία σειρά από συγγραφικά έργα, όπως το «Angels and demons» του Νταν Μπράουν και το «Εκκρεμές του Φουκώ» του Ουμπέρτο Έκο.

Σοφία Γκοτσοπούλου

Διευθύντρια Πωλήσεων Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn