sel.apates-0206.jpg

Χίλιες μορφές, μία ιστορία, ένας άνθρωπος δίνουν το έναυσμα για να γραφούν λίγα λόγια για τον μεγαλύτερου βεληνεκούς απατεώνα που έχει γνωρίσει η ιστορία. Ο λόγος για τον μεγαλοφυή, καθώς αποδείχθηκε, Φέρντιναντ Ουάλντο Ντεμάρα, ο οποίος κατάφερε να διανύσει πολλά χρόνια παρουσιαζόμενος με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, παραπλανώντας κάθε φορά τον κοινωνικό του περίγυρο για την πραγματική του ταυτότητα.

Μια φορά κι έναν καιρό

Εξ Αμερικής ορμώμενος, ο Φέρντιναντ Ουάλντο Ντεμάρα γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1921 από ευκατάστατους και κοινωνικά αναγνωρισμένους γονείς στη Λόρενς της Μασαχουσέτης. Μέχρι τα 16 χρόνια της ζώης του φαινόταν  πως η οικογενειακή σταθερότητα και η ηρεμία ήταν δεδομένα, εωσότου ο πατέρας του Ντεμάρα πτωχεύει. Το γεγονός αυτό, πέραν του ότι ανατρέπει τις συνήθειες των μελών της οικογένειας, η οποία αναγκάζεται ακόμη και να αλλάξει στέγη μετακομίζοντας σε φτωχότερες συνοικίες, ωθεί και τον γιο τους να στηριχθεί στα δικά του πόδια. Την περίοδο εκείνη λοιπόν ο Ντεμάρα αποφασίζει να απομονωθεί σε μοναστήρι και να γίνει μοναχός. Πράγματι περνά 4 χρόνια από τη ζωή του αφιερωμένα στον Θεό. Τίποτα δεν προμήνυε την απατηλή καριέρα στην οποία θα επιδιδόταν αυτός ο άνθρωπος.

Και η παράσταση αρχίζει!

Στα 20 του χρόνια ο Ντεμάρα βγαίνει από το μοναστήρι και κατατάσσεται στον αμερικανικό στρατό. Η κοινωνικοποίηση και η συναναστροφή του με τους συστρατευμένους του ξεκλειδώνει το μεγάλο του ταλέντο και σαν έτοιμος από καιρό συλλαμβάνει τη μεγάλη ιδέα. Εν πολλοίς αποφασίζει να σφετεριστεί τις ταυτότητες καθενός από τους φίλους του χώρις οι ίδιοι βεβαίως να το γνωρίζουν. Κι ενώ η περιπέτεια του Ντεμάρα ξεκινά με την κλοπή της ζωής των άλλων, θεωρείται από το στράτευμα λιποτάκτης και ξεκινά η αναζήτησή του από τις αρχές, η οποία αποτυγχάνει εξαιτίας της συνεχούς αλλαγής προσώπων από τον ίδιο. Πρεμιέρα κάνει ως Άντονι Ινόλια, τον οποίο ως ρόλο γρήγορα βρήκε βαρετό, σκηνοθετώντας τον θάνατό του και περνώντας στο νούμερο 2. Υποδυόμενος τον Ρόμπερτ Λίντον Φρεντς, σίγουρα έβρισκε περισσότερο ενδιαφέρον. Αυτό διότι ο απατεωνίσκος Ντεμάρα πλέον αναγνωριζόταν ως  λαμπρός ψυχολόγος, που εργάστηκε σε φρενοκομεία στην Ουάσινγκτον και στο Λος Άντζελες, αλλά μεταλαμπάδευε και τις γνώσεις του στο κολέγιο Gannon της Πενσιλβάνια. Εν τω μεταξύ οι αρχές τον ανακάλυψαν και καταδικάστηκε ως λιποτάκτης σε 18 μήνες φυλάκιση.

Αφού αποφυλακίστηκε, αποφασίζει να σπουδάσει νομικά προφανώς με διαφορετική ταυτότητα από τη δική του, ενώ έχει αρχίσει ήδη να κουμπώνει  την επόμενη στολή του, που ακούει στο όνομα δρ. Ζόζεφ Κιρ. Ο Ντεμάρα μέσα από το χόμπι που έκανε επάγγελμα σίγουρα δεν επιζητούσε αποκλειστικά χρήματα, αλλά και λίγη δόξα. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι στην παρούσα φάση επιλέγει να σφετεριστεί την ταυτότητα του προαναφερόμενου χειρουργού, με τον οποίο είχε γνωριστεί σε ένα μοναστήρι όπου υποδυόταν αυτή τη φορά τον μοναχό.

Φαίνεται πως ο ρόλος του χειρουργού αποτέλεσε το ζενίθ στην καριέρα του Ντεμάρα, χαρίζοντάς του την πολυπόθητη φήμη που επιζητούσε. Ωστόσο οι απαιτήσεις του ρόλου δεν ήταν ανάξιες λόγου. Ο Ντεμάρα αναγκάστηκε να αφιερώσει πολλές ώρες μελέτης σε βιβλία της ιατρικής επιστήμης ωστε να αντεπεξέλθει στα νέα καθήκοντά του. Η εμπιστοσύνη στον –πραγματικό– εαυτό του, στις ικανότητές του και στην οξύτητα της αντίληψής του τον έκανε να μην διστάσει διόλου να κάνει τις πρώτες εγχειρήσεις σε ανυποψίαστους ασθενείς. Σύντομα μία θεση ιατρού χειρουργού στο πολεμικό πλοίο «HMCS Cayuga» του Καναδά γίνεται δική του και η δράση ξεκινά σε τεντωμένο σχοινί, καθώς ο ίδιος έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων. Ο Ντεμάρα γρήγορα ήρθε προ των ευθυνών της απάτης που είχε στήσει γύρω απ’ το πρόσωπό του αρχίζοντας να χειρουργεί και να περιθάλπει σοβαρά περιστατικά. Στα χέρια του, πέραν όλων των άλλων, πέφτουν 16 στρατιώτες βαριά τραυματισμένοι, ερχόμενοι από τον πόλεμο στην Κορέα. Οι τραυματίες έπρεπε άμεσα να χειρουργηθούν, βρισκόμενοι στο χείλος του θανάτου. Ο Ντεμάρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το καθήκον του. Μέσα σε ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο μελετά βιβλία και εγχειρίδια προκειμένου να αντεπεξέλθει στην κρίσιμη συνθήκη. Ο Ντεμάρα μπαίνει στο χειρουργείο, βάζει την αληθινή αυτή τη φορά μάσκα του και ξεκινά τις επεμβάσεις με χρήση μεγάλης ποσότητας πενικιλίνης. Οι επεμβάσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και ο Ντεμάρα γίνεται το πρώτο όνομα στον τύπο του Καναδά για τους 16 ανθρώπους που έσωσε από βέβαιο θάνατο.

Οι μάσκες πέφτουν

Σίγουρα δεν περίμενε ότι η δόξα που επιζητούσε θα ήταν κι εκείνη που θα αποκάλυπτε την αληθινή ταυτότητά του και θα τον ξεσκέπαζε από τη σωρεία ψεμάτων που είχε πει. Η μητέρα του πραγματικού δρ. Ζόζεφ Κιρ έπεσε μπροστά σε κάποιο από τα δημοσιεύματα για τον περίφημο χειρουργό γιο της, που όμως δεν ήταν ο γιος της! Η ίδια απευθύνθηκε αμέσως στις αστυνομικές αρχές, ενημερώνοντας για την πλαστογραφία που είχε διαπραχθεί εις βάρος του παιδιού της. Παρ’ όλα αυτά το καναδικό ναυτικό αρνήθηκε να του απαγγείλει κατηγορίες ενώ, πέραν του σφετερισμού, και οι ποσότητες της πενικιλίνης που είχε κλέψει ήταν μεγάλες. Η αποκάλυψη βέβαια σήμανε και το τέλος της καριέρας του ως γιατρού. Ωστόσο ο θαυμασμός των γύρω του και η ευγνωμοσύνη που έσωσε τόσους ανθρώπους έσβησαν την εξαπάτηση που είχε στήσει.

Ο αξιοθαύμαστος απατεώνας επέστρεψε στην Αμερική, παρακολουθώντας λίγα χρόνια αργότερα τη ζωή του να γίνεται ταινία στο μεγάλο γυαλί με τον Τόνι Κέρτις να τον υποδύεται στο έργο «Ο μεγάλος απατεώνας». Άφησε την τελευταία πνοή του το 1982 στην Καλιφόρνια με μία υστεροφημία που δίνει έμπνευση στους απατεώνες όπου Γης.

Σοφία Γκοτσοπούλου,
Διευθύντρια Πωλήσεων – Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn