pic_podosfairo.jpg

Πόσα και πόσα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στις φαβέλες της Βραζιλίας δεν κάνουν ονειρα για μια καλύτερη ζωή, γεμάτη ανέσεις, σαν αυτή των προτύπων τους από τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, εκείνων των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών. Εξάλλου η διέξοδος για μια καλύτερη ζωή γι’ αυτές τις κοινωνίες ανοίγεται μόνο στα ποδοσφαιρικά γρασίδια. Κι αν θεωρούμε ως δεδομένο πως το ταλέντο στο άθλημα του ποδοσφαίρου είναι εκείνο που ανοίγει τις πύλες του παραδείσου για κάποιο από αυτά τα παιδιά προσφέροντάς του μια πολυτελή ζωή, μάλλον η ζωή θα μας διαψεύσει. Ο Κάρλος Ενρίκε Ραπόζο, κατά κόσμον Κάιζερ, απέδειξε πως μπορεί κάποιος να γίνει ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ποδοσφαιριστής απλώς εκμεταλλευόμενος την οξυδέρκειά του και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Ένας αστέρας γεννιέται

Ο Κάρλος Ενρίκε Ραπόζο γεννήθηκε στο Ρίο Πάρδο της Βραζιλίας τον Απρίλιο του 1963. Η μεγάλη του αγάπη για το θέαμα του ποδοσφαίρου τον ώθησε να χτίσει το όνειρό του, να γίνει ενάς μεγάλος ποδοσφαιριστής. Το όνειρο έγινε στόχος που κυνηγήθηκε μέχρι τέλους. Στα 15 του χρόνια μπαίνει στις αθλητικές ακαδημίες της Μποταφόγκο κάνοντας το πρώτο βήμα, αλλά γρήγορα φάνηκε πως δεν είχε τα φόντα να διαπρέψει επαγγελματικά στον χώρο του ποδοσφαίρου, χωρίς όμως αυτό να τον πτοήσει.

Αφού λοιπόν ο Κάιζερ έβλεπε πως οι προοπτικές για να αναδειχθεί άσος του ποδοσφαίρου δεν υπήρχαν, ακολούθησε την πλάγια οδό. Πρώτη στόχευση του Κάιζερ η αναπτυξη σχέσεων με ανερχόμενα και ήδη φτασμένα ταλέντα του αθλήματος, όπως οι Ρενάτο Γκαούτσο, Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες και Ρικάρντο Ρότσα. Ο Κάιζερ έβαζε τους «φίλους» του να μεσολαβούν σε συλλόγους ώστε να τον πάρουν και τα κατάφερναν εξασφαλίζοντας συμβόλαια ορισμένων δοκιμαστικών μηνών.

Εφόσον περνούσε τον σκόπελο του συμβολαίου, ο Κάιζερ έπρεπε να βρει τρόπο να μην εκτεθεί για τις ποδοσφαιρικές του αδυναμίες. Τότε ξεκίνησε λοιπόν η επίπλαστη ατυχία του. Το πρώτο διάστημα ο απατεώνας των γηπέδων προφασιζόταν στον προπονητή του πως δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση ταλαιπωρούμενος από μικροτραυματισμούς. Και, ενώ τη μέρα ήταν στο κρεβάτι του πόνου, τις νύχτες ξεφάντωνε σε κλαμπ περιτριγυρισμένος από γυναίκες καθώς το αλκοόλ έρρεε άφθονο. Και το όνειρο έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Ελλείψει ελέγχων εξακολουθούσε να ισχυρίζεται πως υποφέρει από τραυματισμούς με συνέπεια να παρατείνει την δραστηριότητά του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Παράπλευρες απώλειες

Ωστόσο τα σχέδιά του για την απάτη που έστηνε είχαν και απρόβλεπτες απώλειες. Την περίοδο που αγωνιζόταν, έστω τυπικά, στην Μποταφόνγκο κυκλοφορούσε συνεχώς με ένα κινητό προσποιούμενος ότι διαπραγματευόταν με ξένες ποδοσφαιρικές ομάδες στα αγγλικά χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα, πείθοντας τους συναθλητές του για την απήχηση που έχει στο εξωτερικό. Για κακή του τύχη όμως ο γιατρός της ομάδας, που γνώριζε αγγλικά, αντιλήφθηκε απευθείας τη σαθρότητα του πράγματος, διαπιστώνοντας συν τοις άλλοις πως ακόμα κι η συσκευή ήταν ψεύτικη.

Μετά την αποκάλυψη του ψέματος ο άσος της απάτης αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ομάδα ακολουθώνττας την ίδια τακτική στις επόμενες: Φλαμένγκο, Βάσκο ντα Γκάμα και άλλες. Την εποχή που πρόσφερε τις υπηρεσίες του, στα χαρτιά τουλάχιστον, στην Μπανγκού κι ενώ επικαλούνταν πως δεν ήταν σε καλή φυσική κατάσταση, ο προπονητής της ομάδας τον έβαλε στη βασική ενδεκάδα, διαβεβαιώνοντάς τον πως θα τον αφήσει στον πάγκο. Παρά ταύτα η ροή του αγώνα και η ήττα με την οποία ήταν αντιμέτωπη η ομάδα ανάγκασαν τον προπονητή να βάλει τον Κάιζερ στον γήπεδο. Ο ίδιος, παρότι μέσα πανικοβλημένος, το πάλεψε μέσα του, λειτουργώντας για άλλη μία φορά με ευστροφία. Ορμώμενος από τον εκνευρισμό των φιλάθλων και την εξαπόλυση ύβρεων εναντίον της ομάδας, ο Κάιζερ πλησιάζει την κερκίδα κι άρχισε να επιτίθεται φραστικά έναντι των οπαδών με αποτέλεσμα ο διαιτητής να του δώσει κόκκινη κάρτα και να επιστρέψει στον πολυπόθητο πάγκο.

Μετά το τέλος του αγώνα, όταν του ζητήθηκαν από τον πρόεδρο εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του, ισχυρίστηκε: «Ο θεός μού έδωσε πατέρα, αλλά πέθανε. Αλλά μου έδωσε άλλον, τον ντε Αντράντε. Και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να λέει τον πατέρα μου κλέφτη. Γι’ αυτό πήγα να καθαρίσω». Φυσικά ο πρόεδρος της ομάδας Καστόρ ντε Αντράντε συγκινήθηκε από τα λεγόμενα και τη στάση του Κάιζερ, κάνοντας ανανέωση συμβολαίου για ακόμη ένα εξάμηνο.

Το όνειρο γίνεται πράξη

Οι νέες τάσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου έδειχναν διεθνή καριέρα. Έτσι ο Κάιζερ άνοιξε τα φτερά του προς τα γήπεδα της Ευρώπης. Πρώτος σταθμός η γαλλική Γκαζελέκ, της οποίας οι οπαδοί τον περίμεναν με ανοιχτές αγκάλες να δουν τα μαγικά του από κοντά. Οι οπαδοί πήγαν στην προπόνηση να τον θαυμάσουν. Εκείνος φυσικά δεν πτοήθηκε και μοίρασε ενθουσιασμό στους φιλάθλους πετώντας τους την μπάλα στην εξέδρα χωρίς βεβαίως να τον καμαρώσουν στην προπόνηση, καθώς πουλούσε απλώς λίγες στιγμές show. Κάπως έτσι ο Κάιζερ πέρασε κάποια χρόνια στην Γαλλία ως διακεκριμένος παίκτης, επιστρέφοντας αργότερα στην πρωτεύουσα της πατρίδας του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Επί 20 χρόνια ο Κάρλος Ενρίκε Ραπόζο, ο μεγαλύτερος απατεώνας του ποδοσφαίρου, έχτισε την καριέρα του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής χωρίς να γνωρίζει ποδόσφαιρο. Δηλωμένος ως επιθετικός, ο Κάιζερ δεν είχε συμμετάσχει ούτε σε ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι, δεν είχε σκοράρει ούτε ένα γκολ και είχε μετρήσει λιγότερες από 30 συμμετοχές σε αγώνες! Σήμερα εργάζεται ως προσωπικός γυμναστής, ενώ δεν έχει σταματήσει να δίνει συνεντεύξεις μιλώντας για τη φούσκα των ένδοξων ημερών του. Ακόμη, δεν διστάζει να περηφανεύεται ότι έπαιζε στην ομάδα Ιντεπεντέντε όταν κατέκτησε το κύπελλο Λιμπερταδόρες το 1984. Βεβαίως ανοιχτό παραμένει το ερώτημα τι από όσα ισχυρίζεται είναι αλήθεια ή ψέμα. Όταν του ζητήθηκε να συνοψίσει την καριέρα του σε μερικές λέξεις: «Αν ήμουν περισσότερο αφοσιωμένος στη δουλειά μου και περισσότερο στοχοπροσηλωμένος, θα μπορούσα να φτάσω ακόμη πιο μακριά. Πολύ πιο μακριά».

Σοφία Γκοτσοπούλου,
Sales Director – Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn