sel.52-1905.jpg

To άγνωστο του θανάτου αποτελεί στους αιώνες την πανανθρώπινη αγωνία και βεβαίως ένα γεγονός που ο άνθρωπος αρνείται πλήρως να συνειδητοποιήσει. Εξάλλου οι θρησκείες μέσα στα χρόνια στηρίχτηκαν ακριβώς πάνω σε αυτό τον φόβο, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα μετα-λυτρωτικό σκηνικό για το μυαλό του ανθρώπου και να οικοδομήσουν μία ελπίδα για το αέναο της ανθρώπινης ύπαρξης, του ανθρώπινου πνεύματος. Μία σειρά κοσμοθεωρίες έχουν διατυπωθεί από επιστήμονες, ψευδοπροφήτες και άλλους, οι οποίες πάτησαν στον φόβο του θανάτου και το μυστήριο που τον περικλείει, μιλώντας για το τέλος του κόσμου, που κατά καιρούς βρίσκεται προ των πυλών. Η ιστορία απαριθμεί πολλές ημερομηνίες που προμηνύουν το τέλος της ανθρωπότητας, σκορπώντας τον τρόμο, χωρίς βεβαίως να έχουν επαληθευτεί έως σήμερα.

1000 μ.Χ.

Φανατικοί χριστιανοί εκτιμούσαν πως η νέα χιλιετία θα σήμαινε και το τέλος του κόσμου με τον ερχομό της Δευτέρας Παρουσίας και την επίγεια έλευση του Χριστού. Πόλλοι ήταν εκείνοι που εγκατέλειψαν την εργασία τους και μαζί με αυτή και τα υπάρχοντά τους, καθώς έμοιαζαν πλέον ανώφελα. Η προσδοκώμενη ημερομηνία ξημέρωσε χωρίς να φέρει το τέλος μαζί της. Οι υποστηρικτές της θεωρίας ισχυρίστηκαν πως είχαν κάνει υπολογιστικό λάθος στην ηλικία του Χριστού και μετακίνησαν το τέλος 33 χρόνια αργότερα, το 1033, οπότε στάθηκαν και πάλι αναληθείς οι προβλέψεις τους.

1843-1844 μ.Χ.

Ο William Miller, ένας ιεροκύρηκας από τη Μασαχουσέτη, ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε την ημερομηνία της Δευτέρας Παρουσίας και τη συντέλεια του αμαρτωλού τούτου κόσμου. Η ημερομηνία τοποθετούνταν μεταξύ του Μαρτίου του 1843 και του 1844. Παρότι η πρόβλεψη  ήταν αποτέλεσμα μελέτης εις βάθος της Αγίας Γραφής, φαίνεται πως η ημερομηνία μετακινήθηκε δύο φορές, με την αρχική να είναι στις 23 Απριλίου 1843, ενώ η επόμενη έβγαινε εκτός χρονικών ορίων, οριζόμενη για τις 22 Οκτωβρίου 1944. Χιλιάδες ήταν εκείνοι που πίστεψαν τις θεωρίες του γινόμενοι ακόλουθοι του Miller. Οι Μιλλερίτες, όπως έμειναν γνωστοί, πούλησαν τα υπάρχοντα και την περιουσία τους, αδημονώντας για τη στιγμή που ο Κύριός τους θα κατερχόταν στη Γη. Οι ημερομηνίες επήλθαν, αλλά ο Κύριος άφαντος. Το αβάσιμο της πρόβλεψης οδήγησε τους Μιλλερίτες σε διάσπαση και στη δημιουργία από ορισμένους της εκκλησίας Seventh Day Adventists , οι οποίοι συνέχιζαν να κηρύττουν πως ο ερχομός του Χριστού και το τέλος του κόσμου θα έφτανε λίαν συντόμως.

1914 μ.Χ.

Ο Κάρολος Ρόσσελ ή, αλλιώς, πάστορας Ρόσσελ ήταν ο ιδρυτής των μαρτύρων του Ιεχωβά, προβλέποντας πως ο Χριστός θα επιστρέψει επί της Γης το έτος 1914. Εφόσον το προφητευμένο έτος έρχεται χωρίς να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Ρόσσελ, ο ίδιος «εξαναγκάζεται» σε άλλες 7 το σύνολο προβέψεις για τον ερχομό του Μεσσία, που έπεσαν στο κενό. Ωστόσο οι μαρτυρες του Ιεχωβά για πάνω από έναν αιώνα εξακολουθούν να κρατούν ως φυλακτό τα διδάγματα του Ρόσσελ, βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξε.

1997 μ.Χ.

Ήταν το 1910 όταν ένας αστρονόμος παρατήρησε κομήτες στις ουρές των οποίων υπήρχε ένα δηλητηριώδες αέριο, παρόμοιο με υδροκυάνιο. Η μελέτη του συνοδευόταν από τον ισχυρισμό πως ένας εξ αυτών, γνωστός ως ο κομήτης του Χάλεϋ, θα πλησίαζε σε κάποια χρόνια τη Γη, με το ενδεχόμενο να την ακουμπήσει και οι καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη να είναι αναπόφευκτες.

Παρ’ όλο που η επιστημονική κοινότητα λίγα χρόνια αργότερα καθησύχασε την κοινή γνώμη βεβαιώνοντας πως ο πλανήτης δεν διατρέχει κίνδυνο, το 1997 ο κομήτης του Χάλεϋ γίνεται διακριτός από τη Γη και οι μυθοπλασίες παίρνουν ξανά φωτιά. Ισχυρισμοί κάνουν λόγο για ύπαρξη διαστημικού αεροσκάφους με εξωγήινους, που ακολουθούσε τον κομήτη και θα επιβιβαζόταν στη Γη. Οι αστρονόμοι που μελετούν την πορεία του Χάλεϋ καταρρίπτουν τις φημολογίες. Ωστόσο δεν πείθουν την αίρεση Heaven’s Gate, η οποία πιστεύει στην ύπαρξη UFOs και είναι πλέον πεπεισμένη ότι εντός ολίγου ο πλανήτης θα καταστρεφόταν. Κι αν κατι τέτοιο φαντάζει αστείο, σίγουρα δεν είναι, καθώς ο παραπάνω ισχυρισμός οδήγησε στην αυτοκτονία 39 μέλη της οργάνωσης μαζί με τον αρχηγό τους.

1999 μ.Χ.

Ο Γάλλος φαρμακοποιός και αστρολόγος Νοστράδαμος είναι ένας απ’ τους δημοφιλέστερους «επαγγελματίες» προφήτες στην ιστορία. Ο ίδιος στα βιβλία του έχει προβλέψει μία σειρα από γεγονότα που θα δραματιστούν στον κόσμο συνολικά και κατά τόπους και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει κάνει τους δικούς τους υπολογισμούς για το τέλος της ανθρωπότητας. Μολονότι στις πρώτες του αναφορές περί συντέλειας την τοποθετεί στο 1732, η ημερομηνία που σκόρπισε περισσότερο τρόμο στον δυτικό κόσμο ήταν το έτος 1999, καθώς «το έτος 1999, τον έβδομο μήνα, από τον ουρανό θα έρθει ο μεγάλος βασιλιάς του τρόμου». Προφανώς είτε ο Νοστράδαμος κάτι δεν υπολόγισε σωστά είτε ο ερμηνευτής παρερμήνευσε τα λεγόμενα του διάσημου προφήτη.

2000 μ.Χ.

Η καταστροφή του κόσμου για τον Γενάρη του 2000 ονομάστηκε Millennium Bug και αυτή τη φορά η αίτια του κακού ήταν η τεχνολογία. Συγκεκριμένα υπήρχε ο φόβος πως με την αλλαγή της χιλιετίας οι υπολογιστές δεν θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν το «00» και αντί για 2000 θα κατέγραφαν 1900. Το γεγονός αυτό γέννησε θεωρίες καταστροφής για το τι μέλλει γενέσθαι στον πλανήτη Γη από την ενδεχόμενη κατάρρευση του τεχνολικού τομέα ανά τον κόσμο. Παραμονές της αλλαγής του έτους και τα δισεκκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για πρόληψη της καταστροφής υπολογίζονται περί τα 600, ενώ οι πωλήσεις όπλων εκτοξεύθηκαν. Πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν μαύρη Πρωτοχρονιά κρυμμένοι σε καταφύγια, παραπονούμενοι για τη ζωή που δεν έζησαν. Η επόμενη μέρα ξημέρωσε, με τους υπολογιστές  να γράφουν 1/1/2000.

2012 μ.Χ.

Δεκέμβριος του 2012 και ερμηνείες από το ημερολόγιο των Μάγια διαβεβαίωναν πως την 21η ημέρα του μήνα στις 13:13 η συντέλεια του κόσμου θα ήταν γεγονός. Ο πανικός σπείρεται, με ανθρώπους να κατευθύνονται σε καταφύγια και να αναζητούν είδη πρώτης ανάγκης με την ελπίδα να επιζήσουν της καταστροφής. Όσο κι αν οι επιστήμονες διαβεβαίωναν για το άτοπο την προφητείας, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ακολούθησαν τις σειρήνες της παραπληροφόρησης πανικοβλημένοι και εκείνοι που κερδοφόρησαν βασισμένοι στους φόβους των πρώτων.

Σίγουρα οι προφητείες και οι προβλέψεις για την οριστική καταστροφή τούτου του κόσμου δεν περιορίζονται στις παραπάνω περιπτώσεις, καθώς παραθέσαμε απλώς τις πιο δημοφιλείς υποθέσεις έως σήμερα. Βεβαίως σχετικές προβλέψεις εξακολουθούν να απασχολούν τον κοινό νου και για τα χρόνια που ακολουθούν, με την πιο κοντινή για το τρέχον 2018 σύμφωνα με τον πατέρα της ορθόδοξης εκκλησίας Μάξιμο.

Έως τότε είμαστε ακόμα ζωντανοί…

Σοφία Γκοτσοπούλου,
Διευθύντρια Πωλήσεων Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn