thumb_640.jpg

ΕΛΛΑΔΑ 1976. Ό τόπος εξακολουθεί να ζει στην παραζάλη της χούντας. Άνθρωποι με νωπές μνήμες από την καταπίεση και την αθλιότητα της δικτατορίας. Άνθρωποι απαίδευτοι και ταλαιπωρημένοι επιχειρούσαν να πιαστούν ακόμη κι από φρούδες ελπίδες. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Καματερός έκανε την εμφάνισή του με μία απάτη που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Το νερό του Καματερού: Ήλιο… με δόντια

Ήταν Φεβρουάριος του 1976, όταν ένας δικηγόρος από την Κω ονόματι Γεώργιος Καματερός τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς το όνομά του συνδέθηκε με μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος Ελλήνων πολιτών στην ιστορία  της μεταδικτατορικής Ελλάδας.

Ο Γεώργιος Καματερός σε ηλικία 36 ετών ξεκίνησε εκστρατεία πανελλαδικής εμβέλειας ισχυριζόμενος πως ανακάλυψε το φάρμακο για μία σειρά σοβαρές ασθένειες, αλλά κυρίως κατά του καρκίνου. Το γιατρικό του δεν ήταν άλλο από  φυσικό νερό που ανάβλυζε από πηγή στο νησί της Κω, στο οποίο διέλυε σκόνη από ραδιενεργό πέτρωμα που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή. Το «φάρμακο» το διέθετε σε υγρή μορφή και σε σκόνη (το ραδιενεργό πέτρωμα, το οποίο στη συνέχεια οι ασθενείς το αναμειγνύανε με νερό) και το όνομα αυτού «Ήλιο».

Ο ίδιος δε ισχυριζόταν πως η ανακάλυψη του «ιαματικού νερού» ήταν αποτέλεσμα τετραετούς έρευνας ειδικού επιστημονικού προσωπικού, τους οποίους δεν μπορούσε να κατονομάσει για… εθνικούς λόγους.

Ο εγκέφαλος του θαυματουργού νερού τόνιζε πως το Ήλιο ήταν ο μόνος και αποκλειστικός τρόπος ίασης του καρκίνου. Σε μία εποχή που ο καρκίνος ήταν πραγματικά ανίκητος ο Καματερός σκόρπιζε ψεύτικες ελπίδες σε απελπισμένους ανθρώπους, που αναζητούσαν μια σανίδα σωτηρίας για τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους, μη διστάζοντας ακόμη να νουθετεί τους ασθενείς να διακόπτουν τις θεραπείες τους, καθώς αυτές παρακώλυαν τη δράση του Ηλίου.

72883 kamateroskamatero 1

Κοσμοσυρροή για μια σταγόνα νερό

Η φρενίτιδα του κόσμου εντός λίγων ημερών πήρε τεράστιες διαστάσεις, με τους ασθενείς και τους συγγενείς τους να συνωστίζονται σε ουρές, προσπαθώντας να πάρουν έστω ένα μπουκάλι με το ιαματικό νερό από τα βυτιοφόρα που έστελνε ο «σωτήρας» Καματερός. Ο κόσμος που συνέρρεε κυριολεκτικά ποδοπατούσε ο ένας τον άλλον στα σημεία παράδοσης. Οι παραλαβές γίνονταν ως επί το πλείστον σε προαύλια εκκλησιών. Το γεγονός αυτό απέδιδε και τον συμβολισμό περί αγιότητας του νερού. Όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που ακολουθούσαν πιστά τα κελεύσματα του Καματερού τόσο σε επίπεδο διαμαρτυριών, όσο και ως προς τις παροτρύνσεις του για τη θεραπεία τους.

Nero Kamaterou vytioforoNero Kamaterou vytioforo

Τύπος και επιχειρηματίες στηρίζουν την απάτη

Ο Καματερός, στην τροχιά επικίνδυνης παραπλάνησης ασθενών, βρήκε υποστήριξη σε επιχειρηματικά συμφέροντα της εποχής με κυρίαρχη τη συμβολή του εφοπλιστή Γ. Γράτσου, ο οποίος παραχώρησε στον Καματερό ακόμη και το γραφείο του στο Κολωνάκι, ώστε να δώσει την πρώτη συνέντευξη τύπου για το νερό-θαύμα.

Συν τοις άλλοις από αυτό το σκηνικό δεν θα μπορούσε να λείπει ο τύπος εκείνης της εποχής, που στάθηκε πραγματικός αρωγός στο Ήλιο με πρωτοσέλιδα που άφησαν εποχή, όπως «Ο καρκίνος έπαψε να  είναι αρρώστια», τροφοδοτώντας την εξαπάτηση του κοινού νου. Στον βωμό λοιπόν της αύξησης των πωλήσεων ολοένα περισσότερων φύλλων η πλειονότητα των εφημερίδων της περιόδου συνέβαλαν στον παροξυσμό, αφού οι πωλήσεις έφτασαν ακόμη και στο αστρονομικό αριθμό των 500.000 φύλλων. Προεξέχοντα ρόλο διαδραμάτισαν «Τα Νέα» και το τότε διευθυντικό στέλεχος και μετέπειτα υπουργός, που έμοιαζε περισσότερο να έχει αναλάβει εργολαβικά τη διαφήμιση του Ηλίου στο ευρύ κοινό με σαφή στόχο τα κέρδη και όχι την ανόθευτη και αντικειμενική ενημέρωση.

Αξίζει ωστόσο να επισημάνουμε πως υπήρχε μερίδα του τύπου η οποία όχι μόνο δεν αναδείκνυε το «θαύμα της φύσης», αλλά αντέτεινε, προς τιμήν της, τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και τον κομπογιαννιτισμό του Γ. Καματερού. Οι εφημερίδες αυτές ήταν η «Ελευθεροτυπία», η «Εστία», ο «Ριζοσπάστης» και η «Αυγή».

kamatero3kamatero3

Ο Καματερός… παίρνει την Πόλη

Η στάση της κυβέρνησης να αμφισβητεί και να υποβαθμίζει το θαυματουργό νερό και τον δημιουργό του εκνευρίζει τον Καματερό, ο οποίος σε συγκέντρωση οπαδών του στο γήπεδο των Λιοσίων ανακοινώνει ότι θα πάρει την Πόλη, θα φέρει πίσω τον βασιλιά, θα θέσει όρο για την παροχή νερού, θα πυρπολούν οι πελάτες-οπαδοί του τα γραφεία κομουνιστικών εφημερίδων και θα υποχρεώσει τα 300 «κτήνη» της Βουλής να πιούν «ειδική κτηνιατρική έκδοση του νερού». Υποστήριζε δε ότι τον επέλεξε ο Θεός επειδή δεν είναι γιατρός. Οργάνωνε πορείες διαμαρτυρίας ,ως απάντηση της στάσης της κυβέρνησης, που δεν στήριζε και δεν αναγνώριζε τη γνησιότητα και τη φερεγγυότητα της εφεύρεσής του, στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες κόσμου. Η δε πολιτική του τοποθέτηση ήταν ανοιχτά υπέρ του βασιλιά, καθώς ήταν οπαδός της Φρειδερίκης. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου άρχισε να διαφαίνεται και πολιτική οπτική του πρωτεργάτη της απάτης του νερού. Μεταξύ άλλων, ενώ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι μοναδική του φιλοδοξία ήταν να ανοίξει «ένα πατσατζίδικο στην Κωνσταντινούπολη», συμπληρώνει αναφέροντας πως ανήμερα της ανάκτησής της θα «ανοίξει τη χούφτα μου και θα κάψει με Ήλιο τη Βουλή».

kamatero2

Τα θύματα της απάτης και η απάντηση της επιστημονικής κοινότητας

Η εκστρατεία του Καματερού δεν άργησε να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς ο ίδιος, όπως προαναφέρθηκε, συνιστούσε στους καρκινοπαθείς να μην συνεχίζουν τη θεραπεία τους, αλλά να καταναλώνουν αποκλειστικά το Ήλιο, καθώς η θεραπεία λειτουργούσε ανασταλτικά ως προς τη δράση του ιαματικού ύδατος.

Τέλη Φλεβάρη και στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» αποκαλύπτεται πως οι γονείς 18 παιδιών με καρκίνο έχουν διακόψει τη θεραπεία των παιδιών και τους χορηγούν αποκλειστικά Ήλιο. Ο πρώτος θάνατος είναι πλέον γεγονός και η ταχύτατη επιδείνωση της υγείας των νοσούντων πραγματικότητα.

Φυσικά δεν άργησαν οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και των ιατρικών συλλόγων. Τα πρώτα πορίσματα ήρθαν στο φως από τον «Δημόκριτο» στις 21 Φεβρουαρίου, που υποστήριζαν πως «το νερό ήταν απλό νεράκι» και δεν αποτελούσε μία επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία ίασης της επάρατου νόσου. Αντίθετα σε όσα υποστήριζε ο Γ. Καματερός, το θαυματουργό νερό του λειτουργούσε επιβαρυντικά στους ασθενείς, καθώς περιείχε 35%-38% ραδιενέργεια.  Επιστημονικό προσωπικό και ιατρικοί σύλλογοι διακήρυτταν σε όλους τους τόνους την ατεκμηρίωτη και επικίνδυνη προπαγάνδα του Καματερού για το θαυματουργό νερό. Στις 20 Μαρτίου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απευθύνει οργισμένη έκκληση σε κυβέρνηση και κράτος να παρέμβει, εκφράζοντας την αγωνία του τόσο εξαιτίας της εγκατάλειψης της κανονικής θεραπείας από ασθενείς, όσο και για τις πιθανές παρενέργειες του αναμεμειγμένου με σκόνη πετρωμάτων νερού. 

Ωστόσο δεν έλειπαν και οι γιατροί σε κρατικά νοσοκομεία που συντήρησαν με τον τρόπο τους την πλάνη ανακοινώνοντας ότι ξεκινούν έρευνα με πειράματα σε ποντίκια, ενώ το υπουργείο Πρόνοιας, παρασυρόμενο από τον λαϊκισμό, υπόσχεται να μελετήσει τα πορίσματα, ενώ ταυτόχρονα πιέζει το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο να εξετάσει το νερό για πιθανή παροχή αδείας.

kamatero4

Το Ήλιο δύει

Στις 30 Μαρτίου του 1976 η κατανάλωση του Ηλίου απαγορεύεται επισήμως και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ασκεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την παρασκευή και τη διάθεση υλικού επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία.

Ο Γ. Καματερός και οι συνεργάτες του στην απάτη διαφεύγουν στο εξωτερικό. Η δίκη τους πραγματοποιείται στα μέσα Οκτωβρίου, με τη δικάσιμο να μοιάζει αρκετά επιεικής έναντι των κατηγορουμένων. Ο Καματερός καταδικάζεται σε εξαγοράσιμη οκτάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 8.000 δραχμών, ο δε εφοπλιστής – οικονομολόγος Γ. Γράτσος σε επίσης εξαγοράσιμη φυλάκιση 4 μηνών και πρόστιμο 5.000 δραχμών. Κανείς από τους δύο δεν είδε τον δρόμο του εγκλεισμού.

Η τελευταία σελίδα για τον Γ. Καματερό γράφτηκε στις 6 Μαΐου 1998, καθώς αυτοκτονεί σε ηλικία 58 ετών στην Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιβάλλοντός του, οι λόγοι που οδήγησαν τον δικηγόρο στο απονενοημένο διάβημα ήταν ο οικονομικός στραγγαλισμός που βίωνε από μεγάλα χρέη που είχε απέναντι σε ιδιώτες και δημόσιο. Ωστόσο δημοσιεύματα της εποχής υποστήριζαν πως ο Καματερός αντιμετώπιζε χρόνια σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, που τον είχαν οδηγήσει ακόμη και στη νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική της Αθήνας.

Γκοτσοπούλου Σοφία, Διευθύντρια Πωλήσεων- Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn