stentoraslogonew400px

Αιδώς Αργείοι

Ο εχθρός

Περισσότερα...Ξεφυλλίζοντας την ελληνική ιστορία –όσο κακογραμμένη ή παραχαραγμένη κι αν είναι η έκδοση που θα διαλέξουμε–, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι της Ελλάδας τα παιδιά μεγαλουργούν μόνο εμπρός σε απειλή από κάποιο ορατό εχθρό, ειδικά αν αυτός επιβουλεύεται πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια. Τα συμφέροντα δεν βρίσκονται ποτέ στο βασικό πλάνο. Οι καιροί όμως αλλάζουν και τα «εμπρός, γενναίοι μου» επίσης.

Η οικογένεια είναι η πρώτη που άρχισε να εγκαταλείπεται, τόσο γιατί συγκρουόταν με την ανάγκη εκσυγχρονισμού, όσο και γιατί δεν βόλευε τη διαταξική καθημερινότητά μας, που φλέρταρε με την ιδέα της αλλαγής συντρόφου και της οικογενειακής επανεκκίνησης με νέα σχήματα, αφήνοντας πίσω ορφανά, ζωντοχήρους και οικογενειακά ερείπια. Σε πολλές

Περισσότερα...

Γιατί το επιτρέπεις;

Περισσότερα...Λες ότι στον στρατό υπάρχει μέσο, γλείψιμο, βύσμα. Ότι εκεί που αρχίζει η θητεία σταματά η λογική. Ο παλιός αράζει και τρέχει τους νέους. Λες πως σε ενοχλεί η πειθαρχία, τα καψώνια και η σπατάλη χρόνου. Το αλφάδι στο κρεβάτι και η βαριά οσμή στον θάλαμο. Οι τσάτσοι παίρνουν μεταθέσεις στο σπίτι τους και οι φουκαράδες στις ενέδρες και στην αγγαρεία. Λες πως οι αξιωματικοί μας είναι άσχετοι και οι καραβανάδες αδιάφοροι. Πως οι επιθεωρήσεις είναι άδικες και οι συντηρήσεις οχημάτων άγονες. Και

Περισσότερα...

Πέντε λεπτά νωρίτερα

Περισσότερα...Είναι από το γνωστό ανέκδοτο: Η νεκροφόρα τουμπάρει στη γέφυρα, το φέρετρο πέφτει στο ποτάμι, σπάει, ο νεκρός παρασύρεται στη θάλασσα, ένα ταχύπλοο χτυπά τον νεκρό, οι επιβάτες δεν ξέρουν τι συνέβη και τον πηγαίνουν στο νοσοκομείο, όπου περιμένουν με αγωνία στην αίθουσα αναμονής. Και ο γιατρός, που βγαίνει περίλυπος, τους λέει: «Πέντε λεπτά νωρίτερα να μου τον φέρνατε, θα τον είχα σώσει!»

Εκείνο που μάλλον δεν σώθηκε κατά τη μακρά και

Περισσότερα...

Αριστεία

Περισσότερα...Με την έννοια της υπεροχής όλα πηγαίνουν καλά. Ακόμα καλύτερα της υπεροχής σε γενναιότητα, μεγαλοψυχία, ανδρεία, ηθική, χρησιμότητα, επιδόσεις, ομορφιά. Ίσως να σκαλώνουμε λίγο στην υπεροχή σε κοινωνική θέση και καταγωγή. Όχι γιατί θα θέλαμε έναν κόσμο επίπεδο και ομογενοποιημένο. Όχι γιατί φανταζόμαστε έναν κόσμο αταξικό και γυμνό από προκλήσεις. Μόνο γιατί θέλουμε να προβληματιστούμε λίγο πιο πέρα από τη σχολική αριστεία και την αναμφισβήτητη συμμετοχή της στη διαμόρφωση των αυριανών

Περισσότερα...

Ιστορίες για χαμένους

Περισσότερα...Ας υποθέσουμε ότι σε ένα παράλληλο σύμπαν με όμοια με εμάς χαρακτηριστικά βρίσκονται σε κάποιο κόμβο εξελικτικής απόκλισης. Η ιστορία τους δηλαδή τραβά άλλο δρόμο από τον δικό μας σε ένα εναλλακτικό μέλλον. Εκεί λοιπόν, σε εκείνο το σύμπαν, για κάποιο περίεργο συστημικό λόγο μπαίνουν σε περίοδο επαναστατικής αποκατάστασης, όπου η μισοψεκασμένη μεγάλη ευρωπαϊκή κοινωνία ξυπνά και με κάποιο παράξενο συντονισμό ανατρέπει το κατεστημένο της ψευδεπίγραφης αστικής δημοκρατίας της.

Περισσότερα...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.