agronea_agropalaia_endiaferonta.png

Διαζύγια: Έχουν γίνει της μόδας τα εικονικά διαζύγια για οικονομικούς λόγους. «Αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, πολλοί θα αναγκαστούν να πάρουν εικονικά διαζύγια για να σώσουν επιδοτήσεις και, το κυριότερο, την περιουσία τους» (Χ. Μπεκίρης, αγροτοσυνδικαλιστής Λακκόπετρας Αχαΐας, 2014). «Χωρίζουμε στα χαρτιά για να ξεφύγουμε από την εφορία, τις τράπεζες, ακόμα και για να εισπράξουμε επιδοτήσεις. Σε κάθε κεφαλοχώρι του κάμπου οι διαζευγμένοι συνάδελφοι είναι πάνω από είκοσι και ακολουθούν σταδιακά κι άλλοι» (Φ.Μ.). Τα λευκά διαζύγια εξαπλώνονται στην περιοχή σαν επιδημία για να τύχουν τα ζευγάρια κάποιων ελαφρύνσεων κι αυτό με μια απλή διαδικασία και τιμές σε δικηγόρους αρκετά κάτω (Δ. Τριανταφυλλόπουλος, pelop.gr, 7/1/2018).

Εντομοφαγία: Η εντομοφαγία ίσως κάποτε αποτελεί μονόδρομο για να λυθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού. Τελευταία κυκλοφόρησε το καινούργιο ντόνατ με έντομα από το Doughnut Time (Λονδίνο), που έχει θρυμματισμένα μπισκότα, μαρμελάδα raspberry και γρύλους με ξίδι και πουλιέται 4,50 £. Το ντόνατ αντιμετωπίζεται από το κατάστημα ως δοκιμασία και οι τολμηροί που θα καταφέρουν να το φάνε κερδίζουν το δικό τους χρυσό αστέρι (όπως σε μια αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης) μαζί με ένα ακόμη δωρεάν ντόνατ (aftodioikisi.gr, 12/1/2018).

Πλημμύρες: Η Ελλάδα υποφέρει από λειψυδρία, μαστίζεται από πλημμύρες και χάνει κάθε χρόνο καλλιεργήσιμη έκταση ισοδύναμη με την Πάτμο, δηλαδή πάνω από 34.000 τ.χ. γης. Οι δέκα κανόνες για τον επαναπροσδιορισμό της θέσης μας στη φύση και την αντιμετώπιση πλημμυρών με εμπλουτισμό υδροφόρων: αντιπλημμυρικά έργα με φράγματα ανάσχεσης στα ανάντη, τα φράγματα να αγκυρώνονται σε μητρικό πέτρωμα, με υπερχειλιστήρες, θεμελίωση στο πιο στενό της κοίτης, διεύρυνση λεκάνης απορροής με υλικό από έναντι, οικολογική λειτουργία, ετήσια εκκαθάριση λεκάνης, ειδικό ανάχωμα για να αποφεύγεται η «χύτρα του διαβόλου» στα ψηλά φράγματα και μελέτες μετεωρολογικές, γεωλογικές και υδρογεωλογικές (Μ. Γλέζος, «Ο Πλημμυρικός Κίνδυνος στην Ελλάδα», Θεσσαλονίκη, Ν. Αβουκάτος, 11/1/2018).

Περιβάλλον: Η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για την αναδάσωση 16,3 εκ. στρεμμάτων το 2018. Με τις Η.Π.Α. να έχουν αντιπεριβαλλοντική πολιτική, η Κίνα προσπαθεί να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα θέλει να αυξήσει τα δάση της από το 21,7% σε 26% το 2030. «Οι εταιρίες, οι οργανώσεις και τα άτομα που ειδικεύονται στην οικολογική εργασία είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στη μεγάλη εκστρατεία οικολογικού σχεδιασμού της χώρας. Η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικού κεφαλαίου θα έχει προτεραιότητα» (Ζ. Τζιανλόνγκ, επικεφαλής Δασικής Υπηρεσίας, η στρατηγική της δενδροφύτευσης χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα για την καταπολέμηση της απερήμωσης στην έρημο Γκόμπι, nautemporiki.gr, 12/1/2018).

Κλίμα: Στην πιθανότητα επανάληψης μίας μίνι εποχής των παγετώνων στον πλανήτη σαν εκείνη που είχε πλήξει τη Γη την περίοδο 1645-1715. Βασίζεται στους φυσικούς κύκλους της ηλιακής δραστηριότητας, που προκύπτουν από ένα μαθηματικό μοντέλο παραγωγής ενέργειας του Ήλιου, που δείχνει μείωση και συνακόλουθα μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας της Γης. Την περίοδο 1645-1715 η εμφάνιση κηλίδων είχε σχεδόν μηδενιστεί (50 κηλίδες αντί για συνήθως 40.000-50.000), οδηγώντας σε μια μικρή εποχή παγετώνων. Η θερμοκρασία έπεσε κατά 2οC. H επόμενη μικρή εποχή παγετώνων θα λάβει χώρα μεταξύ 2020 και 2050. Ίσως αποτελέσει αντιστάθμισμα στην κλιματική αλλαγή (καθ. Β. Ζάρκοβα, Πανεπιστήμιο Nορθούμπρια, Αγγλία, Ν. Καρακώστα, dimokratianews.gr, 3/1/2018).

Αρωματικά: Το έργο Feedmap – Ολιστική προσέγγιση της αειφορικής αξιοποίησης των εγχώριων αρωματικών φυτών με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων βιοενεργών προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων υλοποιεί η ΕΛ.ΒΙ.Ζ., η Μπαγκατζούνης και η Pellas Nature με ερευνητικούς φορείς και συντονίστρια τη φίλη δρα Κ. Γρηγοριάδου. Αντικείμενο είναι η δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων από υποπροϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (Α.Φ.Φ.). Μπράβο.

Υδρογονάνθρακες: Η πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι α. το συνταξιοδοτικό της ταμείο αποεπενδύει από τα ορυκτά καύσιμα και β. μηνύει πέντε μεγάλες επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων (Exxon, Shell, ConocoPhillips, Chevron και BP) για ζημιές και κόστη προσαρμογής που έχει υποστεί η πόλη από τις κλιματικές αλλαγές. Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα εκεί έξω. Η Νέα Υόρκη είναι μόνο μία από τις όλο και περισσότερες πόλεις που ξεκινούν δράση (www.youtube.com/watch?v=gawx1DoVGI8, στην Ελλάδα βιώνουμε κάτι διαφορετικό, Κ. Τάτσης, peegep.gr, 13/1/2018).

Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της πολιτικής της χώρας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Απαιτείται η αξιοποίηση στρατηγικών και οικονομικών εργαλείων ανάπτυξης που θα συμπεριλαμβάνουν το αποτύπωμα άνθρακα και τους κινδύνους από τις αλλαγές του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη και επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών. Η Ελλάδα ανήκει στην ευπρόσβλητη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και επηρεάζεται πολύ και λόγω του μεγάλου παραλιακού της μετώπου (αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σ. Φάμελλος, neapaseges.gr, 12/1/2018, σ.σ. η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πάρα πολύ την αγροτική παραγωγή και ίσως αξίζει να δούμε για νέα ελληνικά φυτά, αλλά και καλλιέργειες σε υψόμετρα με μικρότερες διακυμάνσεις).

Ελαιοπαραγωγή / ελαιοκομία: Ένας από τους δυναμικότερους πυλώνες του αγροτικού τομέα της χώρας με μεγάλη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία λόγω μεγέθους παραγωγής. Η σημασία του ελαιοκομικού τομέα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καθώς και πρακτικές λύσεις και προτάσεις που θα αναβαθμίσουν την παραγωγή και θα βελτιώσουν τις εξαγωγές στο #infographic και περισσότερα στο νέο special report του Σ.Ε.Β.: http://bit.ly/2AVMfts, Γ. Οικονόμου, 26/12/2017 (σ.σ. αφού οι αγρότες είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τον πλούτο που παράγουν, πάντα θα βρεθεί κάποιος καλοθελητής να… βοηθήσει και στην προκειμένη περίπτωση ο Σ.Ε.Β. ανέλαβε να υιοθετήσει τους πλουτοπαραγωγούς ανίκανους αγρότες).

Μύδια: Τα μύδια κινδυνεύουν από ολοκληρωτική μόλυνση εξαιτίας των πλαστικών στον βυθό από την Αρκτική ως την Κίνα, σημάδι της παγκόσμιας εξάπλωσης της ρύπανσης των ωκεανών, που καταλήγει στην τροφική αλυσίδα. Στα φαινομενικά παρθένα ύδατα της Αρκτικής τα μύδια περιείχαν το περισσότερο πλαστικό από όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν κατά μήκος των νορβηγικών ακτών (Νορβηγικό Ινστιτούτο Υδάτινης Έρευνας), που φθάνουν εκεί μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων. Έρευνες έχουν ανακαλύψει μικροπλαστικά σε μύδια από Κίνα, Χιλή, Καναδά, Αγγλία και Βέλγιο. Στη Νορβηγία τα μύδια περιείχαν κατά μ.ό. 1,8 κομμάτια μικροπλαστικών με μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά. Στην Αρκτική τα μύδια περιείχαν κατά μέσο όρο 4,3 κομμάτια μικροπλαστικών. Τα μύδια είναι ένας ανεπίσημος παγκόσμιος βιοδείκτης της μικροπλαστικής ρύπανσης, καθώς παραμένουν στην ίδια θέση. Ο κίνδυνος από την κατανάλωση μολυσμένων μυδιών δεν είναι σοβαρός ακόμα. Κίνα και Ε.Ε. είναι οι κύριοι εκτροφείς μυδιών σε μία παγκόσμια αγορά αξίας 3 δισ. $ (iefimerida.gr, 6/1/2018).

Ωκεανοί: Όλο και πιο δύσκολα «αναπνέουν» οι ωκεανοί της Γης, καθώς λιγοστεύει το οξυγόνο τους. Μέσα στα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξηθεί πάνω από τέσσερις φορές η ποσότητα του νερού των ανοικτών θαλασσών που έχουν μηδενικό οξυγόνο. Παράλληλα στα παράκτια ύδατα και στις κλειστές θάλασσες οι περιοχές με χαμηλό έως μηδενικό οξυγόνο έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί από το 1950 έως σήμερα. Η άνοδος της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων καθιστά πιο δύσκολο για το οξυγόνο να εισχωρήσει βαθύτερα στο νερό. Και καθώς ο ωκεανός θερμαίνεται, συγκρατεί συνολικά λιγότερο οξυγόνο. Η κατάσταση επιδεινώνεται πιο κοντά στις ακτές εξαιτίας του ευτροφισμού, που απορροφά το θαλάσσιο οξυγόνο. Πρέπει να παύσει η ρύπανση της θάλασσας με θρεπτικά συστατικά. Η μείωση του οξυγόνου των θαλασσών μπορεί να πυροδοτήσει την έκλυση οξειδίου του αζώτου και το τοξικό σουλφίδιο του υδρογόνου (Περιβαλλοντικό Κέντρο Σμιθσόνιαν, GOO2NE – Global Ocean Oxygen Network, Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή, Ο.Η.Ε., Α.Π.Ε. – Μ.Π.Ε., 5/1/2018).
Ρύπανση: Πυγολαμπίδες ανιχνεύουν τοξικές ουσίες στα κηπευτικά στη Σιβηρία 10 φορές φθηνότερα από αντίστοιχες χημικές. Ο κύριος δείκτης μόλυνσης είναι τα ένζυμα των συνηθισμένων πυγολαμπίδων. Η καινοτόμος μέθοδος επιτρέπει την αξιολόγηση της ποιότητας των φρούτων και των λαχανικών (επίπεδο μόλυνσης µε χηµικές και βακτηριακές ουσίες) κυριολεκτικά σε ένα λεπτό. Ο βαθμός τοξικότητας µπορεί εύκολα να µετρηθεί µε βάση τον φθορισµό του προϊόντος (Russian Planet, 26/12/2017).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn