stentoras-magda-h-menidiatissa.jpg

Αν παλαιότερα ο τόπος καταγωγής προσδιόριζε το πρόσωπο, όπως π.χ. στην περίπτωση της Μαρίας από τα γνωστά Μάγδαλα, δηλαδή της Μαγδαληνής, ο καλύτερος τρόπος για να χαρακτηρίσουμε την κα Μάγδα Κοντογιάννη από το Μενίδι ίσως να ήταν να την αποκαλέσουμε Μάγδα η Μενιδιάτισσα.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκεί που στο Google Maps εντοπίζουμε την περιοχή που ονομάζεται «βουστάσιο Κοντογιάννη» συναντούμε την κα Μάγδα Κοντογιάννη συνεχώς σε διάφορες εκδηλώσεις με ιδιαίτερη ένταση από το 2015, πάντα σε θέματα που έχουν σχέση με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Τη συναντήσαμε στη Νέα Αγχίαλο, στην πρώτη συνδιάσκεψη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ), που διεξήχθη παράλληλα με έκθεση τοπικών προϊόντων που οργάνωσε η κα Ειρήνη Αιμονιώτη. Τη θαυμάσαμε σε πάρα πολλές εκδηλώσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» το 2016 σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Και την ξαναθυμηθήκαμε στη Γιορτή Φέτας 2018 στην Ελασσόνα στις 14-16 Σεπτεμβρίου, όπου ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» επιδείκνυε τις σύγχρονες δυνατότητες τυροκόμησης για τον κάθε τυροκόμο, για τον κάθε επαγγελματία, για τον κάθε έναν, μοιράζοντας και ένα τρίπτυχο με πολλές φωτογραφίες από τη δραστηριότητά του.

Η κα Κοντογιάννη (6906 962549), με καταβολές βλάχικες (Βασίλης, Βαρδούσια) και αρβανίτικες (Κατερίνα, Δερβενοχώρια), στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, μαζί με τον αδελφό της Γιάννη, έπειτα από βίαιη παρέμβαση στον τρόπο ζωής τους από τους νεωστί αφιχθέντες αστούς, ανέλαβαν την τέταρτης γενιάς κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην τοποθεσία βουστάσιο Κοντογιάννη στη Λαθαία του Μενιδίου (Αχαρνές Αθηνών).

Ζώντας τη διαδικασία παραγωγής πραγματικού πρωτογενούς πλούτου, ταυτόχρονα εξειδικεύτηκε σε όλους τους τομείς τους κτηνοτροφικού επαγγέλματος, πέραν των υποχρεωτικών εγκύκλιων σπουδών, όπως στην κρεατοτεχνική, την εκδοροσφαγή, την τυροκομία, την οδήγηση ειδικών οχημάτων κ.λπ. Το ενδιαφέρον της εστιάστηκε στις δεξιότητες και τις τεχνικές όλων των συμπολιτών για την παρασκευή της δικής τους τροφής, κυρίως διάφορων τυριών, κρέμας, γιαουρτιού κ.λπ., καθώς και στην ανάγκη συλλογικών κοινωνικών δομών.

Η κα Κοντογιάννη, γεννημένη και μεγαλωμένη μέσα στην κτηνοτροφία, στον ίδιο τόπο, στο Μενίδι, ζει τις πραγματικές υπαρξιακές αγωνίες και την πολιτιστική καταπίεση του αγροτικού κόσμου, που έτυχε να βρίσκεται δίπλα σε ταχέως γιγαντωμένες μεγαλουπόλεις.

Με ισχυρή επίγνωση της ανάγκης εξεύρεσης συμβιωτικών λύσεων στην περιαστική ζώνη, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να καταστούν βιώσιμες (αειφόρες) με συλλογική δράση και συνεργασία, δραστηριοποιείται ως γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» από το 2013.

Η κα Κοντογιάννη το 2015 ξεκίνησε με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής πρόγραμμα εξωστρέφειας και προσέγγισης των αστών/καταναλωτών συμπολιτών με ομιλίες, εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια κ.λπ. Έτσι το 2016 κατέγραψαν 114 ανοιχτές, δημόσιες εκδηλώσεις με κύριο κορμό την τυροκόμηση με τον ειδικό επιδεικτικό παστεριωτήρα INOX ST και συνεχίζουν μέχρι σήμερα αδιαλείπτως.

Οι πιο πρόσφατες είναι η συμμετοχή στο Education Festival (Αθήνα, 7-9/9/2018), οι τυροκομήσεις στο FETA Fiest (Ελασσόνα, 14-16/9/2018), όπου και τη συναντήσαμε, η συμμετοχή στην υπό προετοιμασία εκδήλωση Γιορτή Αγρότισσας (Αθήνα, 15/10/2018) και βέβαια στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας & Οίνου (Ζάππειο, 19-21/10/2018).

Στο Education Festival 2018 (Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», Θησείο, 7-9/9/2018, υπό τη διοργάνωση του Skywalker.gr) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής με τη φροντίδα τη κας Κοντογιάννη, του κ. Κώστα Μαντζουράνη και του κ. Γιάννη Κοντογιάννη, αλλά και άλλων μελών του συλλόγου, ενημέρωσε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς, φοιτητές, εκπαιδευτικούς λειτουργούς, συμβούλους και coaches, ενηλίκους που ενδιαφέρονταν για τη βιωματική εκπαίδευση και φορείς και οργανισμούς εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων σχετικά με τη βιωματική εκπαίδευση.

Με σύνθημα «Από το έμμεσο στο άμεσο και από το διάβασμα στην εμπειρική αναζήτηση», η κα Κοντογιάννη τυροκόμησε εκεί, μπροστά στα μάτια και με τη συμμετοχή όλων, τυρί φέτα με τον βραστήρα/παστεριωτήρα/ψύκτη/λεκάνη τυροκόμησης INOX ST 20 lt, εξοικειώνοντας όλους με τη δυνατότητα παραγωγής τροφής και παρουσιάζοντας την εργασία της ως μια εναλλακτική επαγγελματική απασχόληση για νέες μικρές επιχειρήσεις.

Εκεί, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», με την οργανωτική υποστήριξη του Skywalker.gr, καλλιτέχνες, τεχνίτες, θεραπευτές, τεχνοκράτες, εξερευνητές, αριστοκράτες και εκπαιδευτές του μόχθου, όπως η κα Κοντογιάννη, μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργικότητα και την ευτυχία. Με πιθανά χαμηλό εμπορικό, αλλά υψηλό κοινωνικό και επαγγελματικό ενδιαφέρον, βοήθησε η κα Κοντογιάννη ώστε να προσπαθήσουν οι συμμετέχοντες το θεωρούμενο ακατόρθωτο.

Ο σκοπός του Education Festival 2018 ήταν η ανάδειξη της αξίας της βιωματικής μάθησης και η παρουσίαση των εναλλακτικών προτάσεων στην εκπαίδευση από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, από μικρούς κι από τρελούς, όπως έγραφε ο οδηγός, και από συλλογικές δομές, όπως ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής με την κα Κοντογιάννη.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξαναβρήκαμε την κα Κοντογιάννη στη Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης «Φέτα 2018» στην Ελασσόνα, στις 14-16/9/2018, στο stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας όσον αφορά το τυρί φέτα. Μια εξαιρετικής ποιότητας, τελείως καινούργια γιορτή φέτας, έπειτα από διακοπή της συνάντησης τυροκόμων από το 2012, με καταπληκτικές καινοτομίες.

Στη Φέτα 2018, εκτός από τον καθαρά «υλικό» τομέα των κτηνοτρόφων, των τυροκόμων, των τεχνικών υποστηρικτικών προμηθευτών και των μαγείρων, είχε πολλά ακόμα, όπως πωλητήριο φέτας και τυροκομικών και έκθεση/πωλητήριο τοπικά παραγόμενων προϊόντων. Επίσης πολύ σημαντική καινοτομία ήταν «Ο δρόμος της φέτας στην Ελασσόνα» με επισκέψεις σε ποιμνιοστάσια, χώρους βόσκησης, τυροκομεία, επισκέψιμα οινοποιεία και άλλα αξιοθέατα, όπως μοναστήρια κ.λπ.

Η σημαντικότατη και σπουδαιότατη καινοτομία ήταν το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, το οποίο μετά την υλοποίησή του μπορεί να χαρακτηριστεί καταπληκτικό. Καταπληκτικό για την ποικιλία θεμάτων και για τα παρουσιασθέντα στοιχεία. Ήταν μάλιστα τόσο πυκνή η ροή των πληροφοριών, που δεν μπορούσες να παρακολουθήσεις όλες τις εισηγήσεις, καθώς μερικές εισηγήσεις συμπίπταν μεταξύ τους ή με άλλες δραστηριότητες, όπως ομολόγησε η κα Κοντογιάννη.

Η κα Κοντογιάννη με το πολυμηχάνημα INOX ST συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών, από τη στιγμή που έβαζε το φρέσκο γάλα από τα πρόβατα που βόσκουν στις πλαγιές του Ολύμπου μέχρι τη στιγμή που δοκίμαζαν οι επισκέπτες όλο το παραχθέν τυρί και πολύ μετά, καθώς σχολίαζαν για τον «λευκό χρυσό», την ελληνική φέτα των Ελλήνων κτηνοτρόφων από ελληνικά πρόβατα που βόσκουν σε ελληνικά λιβάδια και τρώνε από την πλούσια ελληνική βιοποικιλότητα με τα 6.300 φυτά, από τα οποία τα 1.470 είναι ενδογενή/αυτόχθονα, μοναδικά, ελληνικά.

Η κα Κοντογιάννη μάς είπε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής συμμετείχε στη Γιορτή Φέτας 2018 με την επιδεικτική παραγωγή φέτας σε επίπεδο οικοτεχνίας (Νόμος 4235/2014). Η κα Κοντογιάννη συνέβαλε με τις εμπειρίες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής από την εκστρατεία «Σώστε το Γάλα μας» (1/6/2018) και από την εκδήλωση «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία» (7/7/2018), ενώ ήδη ετοιμάζουν εκδήλωση στην προσπάθεια για συμβιωτικές λύσεις στη Γιορτή της Αγρότισσας και τη συμμετοχή τους στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας & Οινολογίας, που οργανώνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής.

Είδαμε στο stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής πάρα πολλούς, όπως μπορεί να δει κάποιος στις παρατιθέμενες φωτογραφίες (άλλωστε μία φωτογραφία 1.000 λέξεις) και προλάβαμε να ακούσουμε μόνο μερικούς από τους εξαιρετικούς ομιλητές, μεταξύ των οποίων τους: κ. Ν. Ευαγγέλου (δήμαρχο Ελασσόνας), κ. Β. Κόκκαλη (υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), κ. Δ. Αυλωνίτη (γενικό γραμματέα Εμπορίου), κ. Γ. Βιτάλη (ΕΔΟ Φέτας), κ. Χ. Αποστολόπουλο (ΣΕΒΓΑΠ), κ. Π. Σατολιά (Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, εξαιρετική εισήγηση, θα τη βρούμε και θα τη δημοσιεύσουμε στον «Στέντορα»), κ. Π. Παπαδόπουλο (Local Foods Experts), κ. Β. Καραολάνη (Ξενοδόχοι Μαγνησίας), δρα Α.Π. Κόντη (ΞΕΕ), κα Α. Σιατήρα (διατροφολόγο), κ. Ε. Κυριακού (Δήμος Έδεσσας), κ. Λ. Τσιλίδη (HATTA), κ. Λ. Μπαμπάνη (North Events), κ. Ν. Πιτσούλη (ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Δρόμοι Τυριού Ελασσόνας), κ. Γ. Αλμπάνη (Δρόμοι Κρασιού), καθηγητή κ. Γ. Αρσένο (ποιότητα γάλακτος), καθηγητή κ. Δ. Κουρέτα (τυροκομικά-superfoods), κ. Γ. Παλησίδη (φέτα παντού στη μαγειρική), κ. Α. Ακτύπη (μικροχλωρίδα), δρα Κ. Ρότσιο (τάσεις), κ. Ν. Γκιζγκή (τάσεις), δρα Α. Μέγα (Γαλακτοκομική Ιωαννίνων), κ. Α. Τσιάρα (ΘΕΣγάλα), κ. Γ. Μηλιώνη (Γάλα Ελλάς).

Στη σημερινή εποχή το σημαντικό είναι να πουλάς. Μπορείς να πουλάς; Μπράβο σου. Αν μπορείς και να παράγεις αυτό που πουλάς, δύο φορές μπράβο σου. Στην ουσία σχηματίζεται το σχήμα «V», το σήμα της νίκης (victory). Μόνο παράγεις; Έχεις πρόβλημα και η ευγένεια δεν μου επιτρέπει να πω τίποτα παραπάνω, ανέφερε ο γράφων στην εισήγησή για τον συνεργατισμό και τη νέα επιχειρηματικότητα.

Από τα τρία συστήματα οικονομικής διαχείρισης, τη δημόσια οικονομική, την ιδιωτική οικονομική και την κοινωνική οικονομία, αυτό που ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα και μπορεί να δώσει λύσεις εκεί όπου σήμερα το κυρίαρχο μοντέλο (η ιδιωτική οικονομική, ο καπιταλισμός) αποτυγχάνει είναι η κοινωνική οικονομία (ο συνεργατισμός ή, επί το ελληνικότερον, ο συνεταιρισμός).

Μοιάζει ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι η κοινή θέση ότι σε έναν κοινό τόπο με κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και πίστη σε ένα κοινό μέλλον προαπαιτείται κοινή δράση. Είναι εξοργιστικό στην Ελασσόνα, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόβατα και κατσίκια και πλούσια λιβάδια, να προσφέρονται στα ξενοδοχεία εισαγόμενα τυποποιημένα βούτυρα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν οργανώνεσαι για να κατακτήσεις τον κόσμο με τα γαλακτοκομικά προϊόντα σου τρώγοντας στο «σπίτι» σου εισαγόμενα γαλακτοκομικά…

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn