Η Πανελλήνια Διοργάνωση «Φέτα 2018» (14-16 Σεπτεμβρίου 2018) στην Ελασσόνα αποτελεί μια μεγάλη διοργάνωση ευρωπαϊκής εμβέλειας στην οποία συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και παραγωγοί γάλακτος, παραγωγοί φέτας, επιχειρήσεις εξοπλισμού, συσκευασίας και τεχνογνωσίας στον τομέα της παραγωγής και διάθεσης φέτας, τουριστικές επιχειρήσεις, φορείς και επιχειρήσεις διάθεσης φέτας, φορείς του δημοσίου τομέα, τοπικής αυτοδιοίκησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρεσβείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.
Περιλαμβάνει τρία διακριτά τμήματα: την έκθεση, το επιχειρείν και το φεστιβάλ.
Έκθεση. Τυροκόμοι, κτηνοτρόφοι, επιχειρήσεις εξοπλισμού και αναλωσίμων φέτας και γάλακτος και παραγωγοί τοπικών προϊόντων που συνδυάζονται με τη φέτα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και σε ειδικό τμήμα της έκθεσης οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τυροκομικά προϊόντα και να συμμετάσχουν στην επιδεικτική παραγωγή τυριού.
Επιχειρείν. Μια σειρά ημερίδων και ειδικών εκδηλώσεων για τη δικτύωση και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων και των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγική αλυσίδα της φέτας, με στόχο την ανάπτυξη τοπικών, εθνικών και διεθνών συνεργειών και συνεργασιών για την προώθησή της.
Φεστιβάλ. Μια σπουδαία και διασκεδαστική εμπειρία για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μικρούς και μεγάλους ποιοτικούς παραγωγούς φέτας και άλλων τοπικών προϊόντων που συνδυάζονται με τη φέτα, να μάθουν τα μυστικά της και να διασκεδάσουν με μουσική, χορούς και γευσιγνωσία φέτας.
Από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου 2018 στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας θα διεξαχθεί η πανελλήνια διοργάνωση «Φέτα 2018». Πέρα από την καθιερωμένη έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη φέτα, η πανελλήνια διοργάνωση φέτος εμπλέκει τις Πρεσβείες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας. Οι σεφ των πρεσβειών βάζουν τη φέτα στις δημιουργίες τους, την ίδια στιγμή που τα επιμελητήρια των χωρών τους συζητούν απευθείας με τους παραγωγούς τις δυνατότητες διεύρυνσης των εξαγωγών, σ’ ένα B2B workshop που γίνεται στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων. Επίσης, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας συναντά εκπροσώπους των διεπαγγελματικών οργανώσεων του Grana Padano της Ιταλίας και του Roquefort της Γαλλίας.
Από το site της «Γιορτής Φέτας 2018» ξεσηκώσαμε τα παρακάτω για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις δράσεις:
Έκθεση
- Έκθεση φέτας-Προϊόντα τυροκόμων, κτηνοτρόφων, επιχειρήσεων εξοπλισμού
- Πωλητήριο παραγωγών φέτας και τυροκομικών προϊόντων
- Έκθεση-Πωλητήριο τοπικών προϊόντων που συνδυάζονται με τη φέτα, 10:00 - 14:00 & 17:00 - 22:00, 14-15-16 Σεπτεμβρίου 2018, Εκκλησία Αγ. Δημητρίου
Επιχειρείν
- Συνέδριο «Φέτα 2018-Προκλήσεις & προοπτικές», 10:00-17:00, 14 Σεπτεμβρίου 2018, Αίθουσα Θεάτρου Β. Φαρμάκη
- Ειδική εκδήλωση: «Οι δρόμοι της Φέτας», 10:00-12:00, 15 Σεπτεμβρίου 2018, Αίθουσα Θεάτρου Β. Φαρμάκη
- «Πωλήσεις, συσκευασία, διείσδυση σε νέες αγορές», 12:00-14:00, 15 Σεπτεμβρίου 2018, Αίθουσα Θεάτρου Β. Φαρμάκη
- Β2Β Συνάντηση «Συνεργασία παραγωγών και εξαγωγές», 18:00-20:00, 15 Σεπτεμβρίου 2018, Αίθουσα Θεάτρου Β. Φαρμάκη & Δ.Σ.
- Ειδική εκδήλωση: «Φέτα και ξενοδοχειακός κλάδος», 10:00-12:00, 16 Σεπτεμβρίου 2018, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
- Νέα επιχειρηματικότητα στον κλάδο της φέτας, 14:00-16:00, 16 Σεπτεμβρίου 2018, Αίθουσα Θεάτρου Β. Φαρμάκη
Φεστιβάλ
- Τελετή Εγκαινίων Πανελλήνιας Διοργάνωσης «Φέτα 2018», 18:00-18:30, 14 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
- Εκδρομική εμπειρία: «Ο Δρόμος της Φέτας στην Ελασσόνα», 10:00-14:00, 14-15-16 Σεπτεμβρίου 2018, στους Πρόποδες του Ολύμπου
- Μουσικό ταξίδι με κλαρίνο και χάλκινα πνευστά, 17:00-22:00, 14 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
- Χορεύουμε για τη φέτα, 17:00-22:00, 14 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
- Η φέτα ταξιδεύει στη Γαλλία, 20:00-21:00 14 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
- Συνταγές μαγειρικής με φέτα, 21:00-22:00, 14 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
- Έκθεση φωτογραφίας: «Η ιστορία της φέτας», 17:00-22:00, 15 Σεπτεμβρίου 2018, Αίθουσα ΔΕΥΑ Ελασσόνας
- Η φέτα ταξιδεύει στην Ιταλία, 20:00-21:00, 15 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
- Γευσιγνωσία: Πώς αναγνωρίζω την καλή φέτα; 21:00-22:00, 15 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
- Ειδική εκδήλωση: «Η διατροφική αξία της φέτας», 12:00-14:00, 16 Σεπτεμβρίου 2018, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
- Μουσική Συνάντηση Φιλαρμονικών, 17:00-22:00, 16 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
- Πολιτιστικά δρώμενα για τη φέτα, 17:00-22:00, 16 Σεπτεμβρίου 2018, Αίθουσα Θεάτρου Β. Φαρμάκη
- Η φέτα ταξιδεύει στη Γερμανία, 20:00-21:00, 16 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
- Μουσικές βραδιές, 22:00, 14-15-16 Σεπτεμβρίου 2018, Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας
Οι στόχοι της Πανελλήνιας Διοργάνωσης «Φέτα 2018» είναι:
– η δικτύωση όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής-διάθεσης της φέτας,
– η ανάπτυξη συνεργασιών για περαιτέρω παραγωγή και εξαγωγή της φέτας,
– η κινητοποίηση νέων επιχειρηματιών σε παραγωγή και διάθεση γαλακτοκομικών,
– η δημιουργία προϋποθέσεων για την προώθηση της φέτας,
– η παρουσίαση εμπειριών και καλών πρακτικών στην προώθηση της φέτας,
– η κατοχύρωση του προϊόντος «Φέτα ΠΟΠ» στη συνείδηση του καταναλωτή.
Από τη FedHATTA ξεκινά, με την ευκαιρία της «Γιορτής της Φέτας 2018», η δημιουργία των «Δρόμων της Φέτας» από την Ελασσόνα με το φυσικό κάλλος, και φυσικά τον Όλυμπο. Αγγίζει ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων για τους επισκέπτες της χώρας μας: ιστορία, πολιτισμό, μύθο, περιήγηση. Ο «Δρόμος της Φέτας στην Ελασσόνα» είναι μία εκδρομική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες της διοργάνωσης, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να σταματήσει σε ονομαστά τυροκομεία, να δοκιμάσει την αγαπημένη του φέτα στον χώρο που παράγεται και να γνωρίσει τους ανθρώπους που τη φτιάχνουν.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στόχος του Δήμου Ελασσόνας δεν είναι απλά και μόνο η ανάδειξη του κορυφαίου ΠΟΠ προϊόντος της περιοχής μας, αν όχι ολόκληρης της χώρας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κτηνοτροφικού μας τομέα, ο οποίος με αιχμή του δόρατος τη φέτα, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με εξωστρέφεια, δίνοντας τον λόγο στους ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς, ανθρώπους τόσο της παραγωγής, όσο και της επιστήμης διοργανώνουμε την Πανελλήνια Γιορτή Φέτας σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο απ’ ότι στο παρελθόν. Έχοντας πλέον τη Σχολή Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα από τη μια και τη μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος σε ολόκληρη τη χώρα από την άλλη, η φέτα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα «όπλο» στα χέρια όλων εκείνων που οφείλουν να σχεδιάσουν το μέλλον του τόπου μας, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος» 2410 554045, www.feta2018.gr
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», όντας στην αιχμή της επαφής αγροτών-αστών στην ύπαιθρο της Αττικής έχει πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών δραστηριοτήτων τα έτη 2015, 2016 και 2017, ενώ συνεχίζει με αντικείμενο την προσέγγιση κτηνοτρόφων-αστών και εξοικείωσης με την παραγωγή τροφής, και ειδικότερα με την τυροκομία, μέσω της αξιοποίησης ενός επιδεικτικού βραστήρα Inox ST-20 lt.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής θα μπορούσε να συμμετάσχει στη Γιορτή Φέτας 2018 με την επιδεικτική παραγωγή φέτας στον χώρο της έκθεσης (υπεύθυνη η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6906 962549), όπως έκανε στην Τοπική Έκθεση Μεγάρων Γη, όπως έκανε στο Πασαλιμάνι (Πειραιάς) με την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ), όπως έκανε και στο Επιμελητήριο Άρτας.
Επίσης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής μπορεί να προσφέρει στο επιχειρείν της «Φέτα 2018» με συμβολή σκέψεων από τις εμπειρίες του στην εκστρατεία «Σώστε το γάλα μας» (1/6/2018), από την εκδήλωση «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία» (7/7/2018), από την προσπάθεια για συμβιωτικές λύσεις στη «Γιορτή της Αγρότισσας» (15/10/2018) και από την προσπάθειά τους στο «16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας» (19-21/10/2018) σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής.
Από μια γιορτή τοπικής ανάπτυξης, όπως η «Φέτα 2018» περιμένουμε την αδιαπραγμάτευτη στήριξη του παραγωγού του πρωτογενούς πραγματικού πλούτου, που είναι ο κτηνοτρόφος. Ο κτηνοτρόφος αφού επί πολλές δεκαετίες υποτιμήθηκε συνειδητά και οργανωμένα στον επαγγελματικό, κοινωνικό, ακόμα και στον πολιτιστικό τομέα (και πιο φανερά στον διοικητικό τομέα), φέτος που είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρέπει να ενισχυθεί.
Απλά παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις για το πρόγραμμα με λύπη φαίνεται ότι όλοι ενδιαφέρονται να προωθήσουν και να καρπωθούν την υπεραξία του τυριού, χωρίς να αντανακλά απαραιτήτως αυτή μια πιθανή και επιβεβλημένη ωφέλεια στους κτηνοτρόφους. Πρέπει να συμμετέχουν οι σύλλογοι των κτηνοτρόφων σε όλες τις φάσεις (και οι πολιτιστικοί και οι τοπικοί και οι επαγγελματικοί).
Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι η ζωή του. Μπράβο σε όσους ασχολούνται με την παραγωγή υπεραξίας στο τυρί φέτα. Θα ήταν ακόμα πιο σωστό αν δινόταν ανάλογη ή μεγαλύτερη σημασία στον παραγωγό της αρχικής αξίας του γάλακτος. Και μάλιστα με παραγωγή σε οικογενειακές, σωστές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προσαρμοσμένες στο περιβάλλον της Ελλάδας, με οικοτεχνικές δραστηριότητες (ίσως όχι σε βιομηχανοποιημένες απάνθρωπες παραγωγικές μονάδες), σε επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας και με πολίτες που θα τους σέβονται όλοι ισότιμα.
Δημήτριος Μιχαηλίδης,
δημόσια γράφων-«ΑγροΝέα»