sel.12_24.png

Το φετινό σλόγκαν της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεταιρισμών (International Cooperatives Alliance, ICA) για τις 7 Ιουλίου 2018, την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών, ήταν «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία».

Και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» διοργάνωσε εκδήλωση στην έδρα του (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρναί, Βουστάσιο Κοντογιάννη) με τη μορφή ανοιχτής συζήτησης με θέμα: «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία» ως συνέχεια της εκστρατείας «Σώστε το γάλα» και της ανάγκης για βιώσιμες συμβιωτικές λύσεις για τοπική ανάπτυξη.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε στην ανοιχτή συζήτηση στις 7/7/2018, αποφασίστηκε η εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών επιθυμίας για συμβίωση να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018, την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας. Η αγρότισσα είναι η βάση της αγροτικής κοινωνίας και σε αυτήν οφείλεται η έναρξη της καλλιέργειας και της εκτροφής οικόσιτων ζώων, που είναι η βάση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Το κύριο εξωτερικό χαρακτηριστικό της εκστρατείας «Γάλα, συνεργατισμός, αγρότισσα» είναι ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής (Λ. Πορφύρα 4, 136 74 Αχαρναί, τηλ.: 210 2400242, ktinotrofoiattikis@gmail.com) δίνει την ευκαιρία σε όλους τους συμπολίτες να εκφράσουν την καλή τους διάθεση για συμβίωση όλων των συμπολιτών με τη συνυπογραφή αυτής της επιθυμίας. Όπως είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (γραμματέας, 690 6962549), μέχρι στιγμής έφτασαν στα γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής καταστάσεις με 1.000 υπογραφές, ενώ άλλες 229 ηλεκτρονικές υπογραφές συγκεντρώνει το δημόσιο ψήφισμα στο https://secure.avaaz.org/el/petition/DIMOSIA_SOSTE_TO_GALA_MAS/.

Οι Κτηνοτρόφοι της Αττικής επιβίωσαν αειφόρα στην Αττική επί αιώνες μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος, 699 2893199), και επιθυμούν μέσα σε κλίμα συνεννόησης και συμβίωσης να συνδιαμορφώσουν μαζί με τους νεοαφιχθέντες συμπολίτες τα τελευταία 20-30 χρόνια μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 ένα νέο «συμβόλαιο» (πρωτόκολλο, διακήρυξη αρχών, τρόπο συμβίωσης κ.λπ.), που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής, ώστε οι κατά τόπους κοινωνίες μας να γίνουν βιώσιμες με όλους τους συμπολίτες μαζί και να επιβιώσουν με τις καλύτερες δυνατές ωφέλειες για όλους.

Η γεωργία είναι μητέρα και τροφός των άλλων τεχνών (Ξενοφώντας, «Οικονομικός») και από το 9.000 π.Χ., όποτε έχουμε την έναρξη των καλλιεργειών και των εκτροφών κυρίως από τον γυναικείο πληθυσμό, έχουμε τη βάση της δημιουργίας των θεσμών (δήμοι, κοινότητες, σύλλογοι, συνεργατισμοί κ.λπ.) με εκδήλωση τιμής τα Θεσμοφόρια.

Ο κ. Κώστας Μαντζουράνης (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κυκεών», 694 8250720) θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όλους όσους αναγνωρίζουν τις σύγχρονες καταστάσεις και την ανάγκη συμβίωσης όλων σε κάθε τόπο, με βάση την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία για την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπου σε όλο τον κόσμο, να πουν ναι στις συμβιωτικές λύσεις, υπογράφοντας και συμβάλλοντας στην εξεύρεση τοπικών συμβιωτικών λύσεων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018.

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου από το 1923, και από το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ να θεσπίσει τη συγκεκριμένη παγκόσμια μέρα δείχνει τη συμβατότητα των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη με τους στόχους του παγκόσμιου συνεταιριστικού κινήματος, υποστηρίζει η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA). 

Στην ανοιχτή συζήτηση συνεισέφερε και ο βουλευτής Υπαίθρου Αττικής της συμπολίτευσης κ. Κώστας Κατσίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο σχεδόν των συνεταιριστικών αρχών, οι οποίες είναι: εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή, δημοκρατική διοίκηση εκ μέρους των μελών, οικονομική συμμετοχή των μελών, αυτονομία και ανεξαρτησία, εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και πληροφόρηση, συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών και ενδιαφέρον για την κοινότητα, δηλαδή οι συνεταιρισμοί εργάζονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων τους με πολιτικές που εγκρίνονται από τα μέλη τους. 

Στο βιβλίο του καθηγητή Γ. Δαουτόπουλου «Τοπική ανάπτυξη» από το 1974 (λίγο μετά τη Σύσκεψη για το Περιβάλλον του ΟΗΕ) διαβάζουμε τον τότε ορισμό της ανάπτυξης: «… μία διαδικασία στην οποία ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων μιας δεδομένης περιοχής ή περιβάλλοντος παίρνει και υλοποιεί κοινωνικά υπεύθυνες αποφάσεις, η πιθανή συνέπεια των οποίων είναι η καλυτέρευση των συνθηκών ζωής μερικών ατόμων χωρίς να χειροτερεύουν οι συνθήκες ζωής άλλων». Πλέον η ανάπτυξη δεν ορίζεται αποκλειστικά ως θέμα οικονομικό ούτε αντικείμενο μιας ελίτ επιστημόνων ή εξουσιών (τεχνοκράτες, δημόσιοι υπάλληλοι, εκλεγμένοι κ.λπ.), αλλά των πολιτών, όλων των πολιτών μαζί και όχι μόνο των αστών ή μόνο των συμμετεχόντων στην πολιτική ή μόνο των εχόντων πολιτική επιρροή ή απλώς αδιάφορων δημόσιων λειτουργών.

Και σε αυτή την ανάπτυξη ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής δρα συνεχώς τα τελευταία 5 χρόνια, αναζητώντας ενεργούς πολίτες παντού και όχι μόνο κομματάρχες ή ψηφοθήρες, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για πρόσκαιρη ανήθικη (ή/και παράνομη) τακτοποίηση και όχι για την αειφόρο, βιώσιμη μακροχρόνια ηθική λύση. 

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία το σαββατόβραδο 7 Ιουλίου 2018, που κράτησε μέχρι τις 23:30, ακούστηκαν πολλές σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, τις οποίες επεξεργάστηκε το διοικητικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 στις 21:00 με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της πορείας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2018, την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας.

Μεταξύ άλλων ακούστηκαν:

·  Υπάρχει αίτημα για αποστολή στο εξωτερικό σκόνης πρόβειου γάλακτος και τυριού φέτας (ενδεικτικής δυναμικότητας 100.000 tn ετησίως), που όμως προϋποθέτει νοοτροπία συνεργατισμού και λειτουργία συνεταιρισμού.

·  Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» προτίθεται να υπογράψει δήλωση κατανόησης με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής για την προώθηση των παραδοσιακών τυριών της Αττικής από γάλα των κτηνοτρόφων Αττικής και του πρόβειου κρέατος, της παραδοσιακής προβατίνας και του αρβανίτικου «χοντρού» της Αττικής.

·  Προτάθηκε να πηγαίνει αντιπροσωπία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής σε όλες τις ανοιχτές εκδηλώσεις που γίνονται στην Αττική τόσο για επίδειξη τυροκόμησης, χρήσιμης σε όλους, όσο και για συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξης σε βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία. Ένα άνοιγμα των αγροτών (κτηνοτρόφων) προς τους νεοαστούς, που ήρθαν πρόσφατα (τα τελευταία 20 χρόνια) στην ύπαιθρο της Αττικής.

·  Αναφέρθηκε ότι τα αγροτικά επαγγέλματα και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι είναι εκτεθειμένοι σε πολλές αγροτικές επαγγελματικές ασθένειες και σε αγροτικά ατυχήματα, για τα οποία όμως δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία από την πολιτεία. Μοιάζει σαν οι αγρότες να είναι τρίτης κατηγορίας πολίτες. Ανάμεσα στις επαγγελματικές ασθένειες αναφέρθηκαν: κατάθλιψη, άγχος, αυτοκτονίες (λόγω απομόνωσης), οικονομική ανασφάλεια, βία, εξάρτηση από ασταθείς καιρικές συνθήκες, έλλειψη κινητικότητας, παιδική εκμετάλλευση και παραμέληση, εκτεταμένο 24ωρο, συνεχές ωράριο εργασίας ή διαθεσιμότητας και πολλά άλλα, για τα οποία θα έπρεπε, αφού όλοι ωφελούμαστε από την παραγωγή και την έχουμε ανάγκη, να συμμετέχουμε στην αντιμετώπισή τους και όχι να τα επιδεινώνουμε, προσθέτοντας και άλλα από τα κλιματιζόμενα γραφεία κάποιων...

·  Στο πλαίσιο του νόμου 4056/2012 από τα 240 μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής υπέβαλαν αιτήσεις τακτοποίησης / άδειες 230 κτηνοτρόφοι ήδη από το 2013 και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόνο 34 τακτοποιήσεις / άδειες.

·  Αλλά και όσον αφορά τον νόμο 4351/2015 υποβλήθηκαν 59 αιτήσεις και μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε καμιά τακτοποίηση / άδεια.

·  Αντιθέτως εκδόθηκαν ανακλήσεις / ακυρώσεις λειτουργίας υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, ώστε να μοιάζει να αντιμετωπίζονται ιδιαίτερες (επιλεκτικές;) δυσκολίες για τα μέλη του συλλόγου (σχεδόν άρνηση παροχής υπηρεσίας) από τη ΔΑΟΚ Ανατολικής Αττικής.

·  «Ο “λευκός χρυσός”, το γάλα μας», είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, «υφίσταται τα αντίποινα της επιτυχίας, να πληρώνονται τα αγροτικά προϊόντα σε 60 ημέρες. Δηλαδή οι μεταποιητές, οι γαλακτοβιομηχανίες, δημιούργησαν μια μορφή εναρμονισμένων πρακτικών και διέκοψαν απότομα την αγορά γάλακτος με διάφορους ισχυρισμούς. Αλλά τα πρόβατα και οι αγελάδες δεν είναι κουρείο. Αν δεν έχει δουλειά το κουρείο, το κλείνεις έτσι απλά. Αν δεν έχει τιμή το γάλα και σφάξεις τα πρόβατα, θα μείνεις χωρίς δουλειά και, αν χρειαστεί να το ξανακάνεις, θέλεις τουλάχιστον δύο χρόνια για να αρχίσεις κάποια παραγωγή και πολλά λεφτά. Απλώς δεν μπορεί να γίνει και φεύγεις από τη δουλειά. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι τραγικό για τους κτηνοτρόφους, αλλά καταστρέφει και την Ελλάδα διαχρονικά».

·  Ίσως μια μοναδική δυνατότητα είναι η οικοτεχνία των αγροτών (νόμος 4235/2014), όπου όμως αντιμετωπίζονται σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια από μικροπροβλήματα που δημιουργούν οι «υπηρεσίες» σαν να μη θέλουν να επιτρέψουν στους αγρότες να φτάσουν στους καταναλωτές και να αποκτήσουν τα κεφάλαια για την ανάπτυξη και την ευημερία τους.

Στην εκδήλωση «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία» ανάμεσα σε όσους πήραν τον λόγο επισημάναμε τους: Γιάννη Κοντογιάννη, Ανδρέα Σερέτη, Μάγδα Κοντογιάννη, Γιάννη Χερουβείμ, Ευαγγελία Μωραΐτη, Θεοφάνη Λέκκα, Γιάννη Τζαμαλή, Δημήτρη Παπαναστασίου, Κώστα Κατσίκη, Παναγιώτη Χιώτη, Νίκο Γκαβασιάδη, Βασίλη Καραγιάννη, Θόδωρο Παπαναστασίου, Κατερίνα Κοντογιάννη, Θωμά Τσούκα, Κώστα Ρούση, Δημήτρη Κόλια, Κώστα Κόκκαλη, Αλέξανδρο Μόσχο, Δέσποινα Γαζωράκη, Σπύρο Σταθάκο, Γιάννη Παπαδημητρίου και Θανάση Κόλια, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, εντοπίστηκαν 32 δημοσιεύσεις σε ηλεκτρονικά μέσα που αναφέρονται στην ανοιχτή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής πριν από τις 7/7/2018.

Η εκδήλωση ήταν υπαίθρια, έγινε σε αυλή με μια καταπληκτική βραδιά, με προβολείς και γκιούμια με παγάκια και μπουκάλια νερό για όλους στο Βουστάσιο Κοντογιάννη, όπως γράφει το Google Maps, και τα λουλούδια ήταν συνεισφορά του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών» (Προμπονάς, Άνω Πατήσια) στην Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού. Μάλιστα «συμμετείχε» και ο βραστήρας τυροκόμησης της INOX (Καπνοπώλη-Παπαφλωράτου), με τον οποίο έχουν μάθει όλοι πώς γίνεται το τυρί, και το αρμεκτήριο της Venter, διότι το άρμεγμα με τα χέρια είναι πάρα πολύ κουραστικό και αντιπαραγωγικό. Αντί για καρέκλες υπήρχαν μπάλες από άχυρο, πολύ εξυπηρετικές, με κουρελούδες από πάνω. Καταπληκτική βραδιά και οι συζητήσεις εξαιρετικές. Τη γραμματεία ανέλαβαν επιτυχώς η κα Νικολέτα Δαρσακλή για τα πρακτικά και η κα Μαρίνα Μόσχου.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn