sel.12_23.png

Από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο της Αθήνας η Ελλάδα γίνεται το κέντρο γαστρονομίας και οίνου της Ευρώπης, αφού θα διεξαχθεί το 16ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας. Σε αυτά τα συνέδρια παρίστανται δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 ατόμων. Σε αυτές τις ημερομηνίες με κέντρο το Ζάππειο θα λάβουν χώρα τρεις δράσεις: ένα συνέδριο, μία έκθεση και ένα πρόγραμμα γαστρονομικού τουρισμού.

Ο γαστρονομικός τουρισμός θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15/10/2018 με επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Επιδαύρου και των Μυκηνών και σε οινοποιείο στη Νεμέα και συνεχίζει την Τρίτη 16/10/2018 με επίσκεψη στα Μετέωρα και σε οινοποιεία στα Τρίκαλα και στη Λάρισα, την Τετάρτη 17/10/2018 με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και σε οινοποιείο και ζυθοποιείο στην Αταλάντη, την Πέμπτη 18/10/2018 με κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό, την Παρασκευή 19/10/2018 με επίσκεψη στην Ακρόπολη, στον Παρθενώνα, στο Μουσείο Ακρόπολης και συμμετοχή στις εκδηλώσεις στο συνέδριο και στην έκθεση, το Σάββατο 20/10/2018 με επισκέψεις στα stands της έκθεσης και την Κυριακή 21/10/2018 με επίσκεψη στη Μητρόπολη, περιήγηση στα σοκάκια της πόλης, επίσκεψη στο Σούνιο, στον ναό του Ποσειδώνα, και σε οινοποιείο της Αττικής.

Η έκθεση έχει στόχο τη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης με τον τουρισμό, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν περιφέρειες, δήμοι, επαγγελματικές οργανώσεις και παραγωγικές επιχειρήσεις και οινοποιεία, μέσω των οποίων θα προβληθεί και θα αναδειχθεί η ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά και δη ο τοπικός γαστρονομικός πολιτισμός κάθε περιοχής, τα παραδοσιακά προϊόντα και τα τοπικά ποτά και κρασιά. Η έκθεση θα αρχίσει την Παρασκευή 19/10/2018 από τις 10:00 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 21/10/2018 μέχρι τις 21:00, κάθε μέρα από τις 10:00 μέχρι τις 21:00 στο Ζάππειο.

Το συνέδριο «Η Ευρώπη των γεύσεων, Ελλάδα: Τουρισμός, οίνος, γαστρονομία» θα ξεκινήσει με προσυνεδριακή συνάντηση την Παρασκευή 19/10/2018 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνεχίσει με τις κύριες εργασίες στο Ζάππειο το Σάββατο 20/10/2018, και την Κυριακή 21/10/2018 θα συμπέσει με επίσκεψη στη Μητρόπολη, περιήγηση στα σοκάκια της πόλης, επίσκεψη στο Σούνιο, στον ναό του Ποσειδώνα, και σε οινοποιείο της Αττικής.

Το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου στην Αθήνα με τον τίτλο «Η Ευρώπη των γεύσεων, Ελλάδα: Τουρισμός, οίνος, γαστρονομία» δημοσιοποιήθηκε με συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 14/10/2018 από τον κ. Carlos Martin Cosme (πρόεδρο του CEUCO, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), τον κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη (πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις») και τον κ. Γιώργο Καραχρήστο (γενικό διευθυντή της MACT Media), που έχει αναλάβει την υποστήριξη της διοργάνωσης.

Ο κ. C.M. Cosme, που είναι τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, αφού δήλωσε ότι χάρηκε ιδιαίτερα που οι σύνεδροι στο συνέδριο στην Κόρντοβα της Ισπανίας επέλεξαν την Ελλάδα για τη φετινή διοργάνωση, αναφέρθηκε στους στόχους του CEUCO, που περιλαμβάνουν κυρίως την ανάδειξη της γαστρονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού της κάθε χώρας στην οποία διοργανώνεται το ετήσιο συνέδριο, καθώς και τη διάσωση της γαστρονομίας των προγόνων μας και την ένταξή της στις νέες τεχνολογίες μαγειρικής. Ο κ. C.M. Cosme δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι του και ότι την επισκέπτεται κάθε χρόνο και θεωρεί την ελληνική κουζίνα και γαστρονομία χαρακτηριστικά στοιχεία, ενώ έκανε και αναφορά στη μοναδική ελληνική γαστρονομία με παραδείγματα εδεσμάτων, καθώς και στην ποιότητα των ελληνικών κρασιών. Επίσης αναφέρθηκε στο πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των επισκέψεων.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο πρόεδρος του CEUCO κ. C.M. Cosme παρέδωσε επίσημα στον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, σεφ κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη την επίσημη ράβδο του συνεδρίου, που φέρει πλακέτες από όλα τα προηγούμενα συνέδρια και είναι το σύμβολο της οργάνωσης του συνεδρίου, για να προστεθεί φέτος και η ελληνική πλακέτα.

Ο κ. Κ. Μουζάκης, ευχαριστώντας για την τιμή που έγινε στην Ελλάδα και στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», επεσήμανε και ευχαρίστησε για τη συνεργασία και την υποστήριξη των υπουργείων –και είναι πολλά–, φορέων και οργανισμών αυτοδιοίκησης που έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους το συνέδριο και για τη συνεργασία με τη MACT Media για τη διοργάνωση του γεγονότος αυτού. Ο κ. Κ. Μουζάκης εξήγησε πώς με τη συμμετοχή της λέσχης στο προηγούμενο συνέδριο στην Κόρντοβα της Ισπανίας (πήγαν με τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) υποστήριξαν, διεκδίκησαν και κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2018, που θα λάβει χώρα μαζί με τις επισκέψεις και την έκθεση στο Ζάππειο.

Ο κ. Γ. Καραχρήστος έκανε την παρουσίαση της δομής και του προγράμματος του συνεδρίου και της έκθεσης και εξήγησε ότι η ελληνική διοργάνωση θα καινοτομήσει γιατί στο συνέδριο, εκτός από τις συνεδριακές εκδηλώσεις, διοργανώνεται και μεγάλη έκθεση πολιτισμού, τουρισμού, γαστρονομίας, οίνου για να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν δεκάδες επαγγελματίες με τους συνοδούς τους από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αναμένονται περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες, στους οποίους μπορούν να παρουσιαστούν και ελληνικά προϊόντα. Έτσι η Ελλάδα θα γίνει κέντρο της ευρωπαϊκής γαστρονομίας και του οίνου για την περίοδο αυτή. Επίσης καινοτομία του συνεδρίου θα είναι οι επισκέψεις στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και προβλέπεται και εκδρομή των συμμετεχόντων στα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα και Αίγινα με επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες.

Μία ακόμα καινοτομία της έκθεσης, επεσήμανε ο κ. Γ. Καραχρήστος, είναι ότι ένα ειδικό τμήμα αυτής θα είναι αφιερωμένο στις διάφορες ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα (ήδη πολλές έχουν ανταποκριθεί), οι οποίες θα μπορούν να παρουσιάσουν την εθνική και τοπική γαστρονομία και τα ποτά τους και να θέσουν στη διάθεση των συμμετεχόντων και των επισκεπτών δείγματα από τις τοπικές γεύσεις των χωρών τους.

Σημαντική αναγγελία ήταν ότι θα συμμετάσχει και θα είναι τιμώμενη περιοχή η Ημαθία και ότι παράλληλα με το συνέδριο και την έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 ειδικό συνέδριο παρουσίασης της Ημαθίας ως γαστρονομικής, τουριστικής, πολιτιστικής περιοχής, όπου θα προσφερθούν και τοπικά εδέσματα.

Οι παρουσιάσεις και οι εκδηλώσεις του συνεδρίου και της έκθεσης, εκτός από την ευρεία και επίσημη προβολή, θα προβληθούν αντίστοιχα και στις χώρες των συμμετεχόντων και στις επίσημες αναφορές των αδελφοτήτων-μελών του ευρωπαϊκού συνεδρίου του Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, που καλύπτει ήδη με ενεργά μέλη του εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και άλλες χώρες, ενώ σε προηγούμενα συνέδρια οι συμμετοχές προήλθαν από περισσότερες από 20 χώρες.

Στο προηγούμενο συνέδριο, του 2017, στην Κόρντοβα της Ισπανίας το βασικό αντικείμενο ήταν ο συνδυασμός του οίνου και της γαστρονομίας και συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και περισσότεροι από 100 σύλλογοι και φορείς από δέκα περίπου ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μεγάλη αντίστοιχη συμμετοχή υπήρξε και στα άλλα συνέδρια του CEUCO. Το πανευρωπαϊκό συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση του CEUCO, που αριθμεί πολλά ενεργά μέλη από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» είναι πλέον ένα από τα ενεργά μέλη και εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στο CEUCO. Σκοπός της λέσχης είναι η συνένωση όλων των αρχιμαγείρων, αρχιζαχαροπλαστών και βοηθών ζαχαροπλαστών, των αρτοποιών, καθώς και όλων των ερευνητών που έχουν σχέση με τον επισιτισμό, αφού σχετίζονται με ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια και συναφή επαγγέλματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο 16ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας «Η Ευρώπη των γεύσεων, Ελλάδα: Τουρισμός, οίνος, γαστρονομία» θα μετάσχει και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος», προβάλλοντας τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Αρβανιτών και άλλων κτηνοτρόφων της Αττικής (πριν καταστούν αόρατοι…) και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριών και πραγματοποιώντας επιδείξεις υγιεινής παραγωγής τυριών άμεσης κατανάλωσης.  

Η ιστοσελίδα των εκδηλώσεων είναι http://europegastronomy-athens2018.com και πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 211 0129575 και στο info@mact.gr.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος – «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn