Την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024, στο Μαλανδρίνο του Δήμου Δωρίδας (Φωκίδα), η Δωρική Αδελφότητα διοργανώνει το «21ο Αναπτυξιακό Συνέδριο», το οποίο πραγματοποιείται ανά τριετία και είναι προσανατολισμένο στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωρίδας.
Ανάμεσα στις φετινές θεματικές διακρίνουμε τις εξής: «Πολιτιστικό κεφάλαιο Δωρίδας και δυνατότητες ανάδειξής του», «Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα των τοπικών λαογραφικών μουσείων: μια πρόταση αναδιαμόρφωσης για το Λαογραφικό Μουσείο Μαλανδρίνου», «Αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας: ειδικές προτάσεις για τη Δωρίδα», «Προτάσεις για μια σύγχρονη κτηνοτροφική εκμετάλλευση», «Προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στη Δωρίδα», «Οικογενειακή οικοτεχνική τυροκόμηση», «Ευκαιρίες χρηματοδότησης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2030 για τη Δωρίδα», «Ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού Νόμου για τη Δωρίδα».
Αν δεχτούμε ότι τοπική ανάπτυξη είναι μια ευρεία συμμετοχική διαδικασία κοινωνικής αλλαγής σε μια κοινωνία που σκοπεύει να οδηγήσει τόσο σε κοινωνικές, όσο και σε υλικές προόδους για την πλειονότητα των ανθρώπων, μέσα από την απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου πάνω στο περιβάλλον τους (E. Rogers, 1976), τότε η τοπική ανάπτυξη προϋποθέτει την ενεργοποίηση των κατοίκων του τόπου.
Συγχαρητήρια στη Δωρική Αδελφότητα, δηλαδή στον Πολιτιστικό και Πατριωτικό Σύλλογο των εν Αθήναις Δωριέων που κατάγονται από τον Δήμο Δωρίδας του Νομού Φωκίδος και διαμένουν στην Αθήνα, για την επιλογή του φετινού θέματος. Το θέμα του συνεδρίου «Αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωρίδας», πέραν των ιδρυτικών και καταστατικών στόχων και σκοπών της Δωρικής Αδελφότητας, δηλαδή της διάσωσης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περιλαμβάνει φέτος και τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής με δράσεις που στηρίζονται στους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Η ενεργοποίηση των κατοίκων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από την τακτική και εστιασμένη πληροφόρηση των κατοίκων στα θέματα που τους απασχολούν. Οι ντόπιοι ξέρουν πολύ καλά τα θέματα που τους απασχολούν, οι τεχνοκράτες συνήθως απαιτούν τεκμηρίωση από μελέτες ερευνών και καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης και αποτύπωση των προβλημάτων.
Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση (θα μπορούσε να είναι το 21ο Αναπτυξιακό Συνέδριο) με μια ευκαιρία.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης (πιθανότατα διάλεξης) συγκροτείται μια Ομάδα Πρωτοβουλίας για να υλοποιήσει όσα ακούστηκαν στη συζήτηση, και δίνεται μια εύλογη χρονική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από μη παρόντες στην αρχική συζήτηση.
Η σωστή οργάνωση και η επιτυχία της ανοιχτής αρχικής συζήτησης είναι πάρα πολύ σημαντικές και επηρεάζουν τη συνολική προσπάθεια.
Η επαρκής πληροφόρηση και ενθάρρυνση των συγκατοίκων να έρθουν, η εγγραφή των συμμετεχόντων σε κατάλογο παρόντων, η τήρηση πρακτικών της συζήτησης, ο κατάλληλος χώρος συγκέντρωσης, η σωστή διαχείριση των συζητήσεων (παίρνουμε λόγο, εκφραζόμαστε εντός πλαισίου συζήτησης κ.λπ.) είναι σημαντικότατα.
Η τοπική ανάπτυξη είναι εργαλείο που ενεργοποιείται σε έναν τόπο. Ένας τόπος έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: 1. κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά (βουνό, νησί, κοιλάδα κ.λπ.), 2. κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και 3. πεποίθηση ότι έχουν κοινό μέλλον.
Στον προσδιορισμό των σημαντικών «τοποσήμων» βοηθά καθοριστικά η καλή λειτουργία τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.
Η τοπική ανάπτυξη αφορά μια τοπική κοινωνία, και κύριο χαρακτηριστικό μιας τοπικής κοινωνίας είναι η ύπαρξη επαρκούς Κοινωνικού Κεφαλαίου, όπου Κοινωνικό Κεφάλαιο είναι η εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων σε μια κοινωνία. Και η αύξηση του Κοινωνικού Κεφαλαίου γίνεται από την πετυχημένη λειτουργία συλλόγων, κυρίως πολιτιστικών, αλλά και αθλητικών, περιβαλλοντικών, εθνικοτοπικών κ.λπ.
Στην ανοιχτή αρχική συζήτηση με αξιοποίηση όσων ακούστηκαν στις εισηγήσεις των προσκεκλημένων εισηγητών, προσδιορίζονται οι στόχοι μιας αναπτυξιακής πρωτοβουλίας και καταγράφονται (τήρηση πρακτικών).
Η δημοσιότητα των αποτελεσμάτων της ανοιχτής δημόσιας αρχικής συζήτησης βοηθά πάρα πολύ στην έναρξη της ανοιχτής διαδικασίας ενεργοποίησης.
Στην τοπική ανάπτυξη ο συντελεστής «ανοιχτές διαδικασίες» είναι κρίσιμος, ενώ η έλλειψη των ανοιχτών διαδικασιών είναι μέχρι και καταστροφική.
Μετά τη συγκρότηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας (κινηματικής μορφής ακόμα), αποσαφηνίζονται οι στόχοι της πρωτοβουλίας και διαμορφώνεται η διακήρυξη που είναι απαραίτητη ακόμα και για κινηματικής μορφής δομές.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας αμέσως μετά προσδιορίζει τις τακτικές ανοιχτές δημόσιες συνεδριάσεις, το σταθερό τόπο φιλοξενίας τους και τις τακτικές ημερομηνίες και ώρες.
Στις πρώτες συνεδριάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας πρέπει να καθοριστεί εάν η πρωτοβουλία θα «στεγαστεί» οργανωτικά σε υπάρχουσα τοπική δομή της Κοινωνίας των Πολιτών (όχι κρατική ή αυτοδιοικητική), ή εάν απαιτηθεί η δημιουργία μιας νέας δομής για την τοπική ανάπτυξη.
Ένα καλό εργαλείο τακτικής επικοινωνίας θα μπορούσε να είναι μια περιοδική έκδοση για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και οι διαδικτυακές συνεδριάσεις θα μπορούσαν να αναμεταδίδονται, ενώ τακτικές επικοινωνίες μέσω τοπικών ραδιοφώνων και τηλεοπτικών εκπομπών βοηθάνε πάρα πολύ.
Στις τακτικές συνεδριάσεις, μπορεί να προσκαλούνται εξειδικευμένοι φίλοι ή/και απόδημοι για εξειδίκευση των στόχων, για την ποσοτικοποίησή τους, για τη σύνθεση προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των προτεινομένων δράσεων.
Το «21ο Αναπτυξιακό Συνέδριο: Αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωρίδας», την Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 στις 10:00, στο Μαλανδρίνο Δωρίδας, από τη Δωρική Αδελφότητα, έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία στη Δωρίδα (τηλ.: 210 7513646, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Με πολύ ευχάριστα συναισθήματα εντοπίσαμε τη «2η Πανελλαδική Πολιτιστική Γιορτή Γεωργού και Κτηνοτρόφου» το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024, στις 18:00, στον Λεήμονα Λακωνίας, με συζήτηση για την Τοπική Ανάπτυξη στην Αγροτική Ύπαιθρο, και τη Δευτέρα 12 Αυγoύστου 2024, στις 10:00, στο Βυζίκι Αρκαδίας, το 45o Φεστιβάλ Άκοβας, όπου θα γίνει εισήγηση με θέμα «Τα μονοπάτια της τροφής μας».
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus