giga.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε στις 15/3/2023 η τακτική ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση της Τετάρτης του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Οι παραγωγοί στην Τοπική Ανάπτυξη».

Πρόθεση του κ. Γιάννη Κοντογιάννη, προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, ήταν να εστιαστούν όλοι οι αγρότες στα σημαντικά θέματα που απασχολούν όλους τους αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, δασοκόμους) και την επιβίωσή τους, ώστε να συνεχίσουν να συντελούν στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος, όπου περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό όσο και το κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, οικονομικό κ.λπ.

Στη διαδικτυακή συζήτηση κατεγράφησαν προτάσεις των τελευταίων ημερών από τους: κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, Μενίδι), κα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (Πρόβειο Κορδαλή), κ. Ζαφείρη Ναστούλη (Μέγαρα), κ. Νίκο Κορδαλή (κτηνοτρόφο, Μέγαρα), κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη (Άστρος Αρκαδίας, Μεράκι), κ. Γιώργο Κιόσση (Ζάρκος Τρικάλων), κ. Γιάννη Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, Αχαρναί), Δρα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τον γράφοντα («ΑγροΝέα», «AgroBus») κ.ά., ενώ ευρεία αποσπάσματα των προτάσεων τα είδαν 300 περίπου στο Facebook, στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/3523952047844967.

Σημειώνεται ότι για τη διαμόρφωση των προτάσεων ελήφθη υπόψη η σύνθεση του «Όραμα 2040» (Μάρ. 2021), που ήταν αποτέλεσμα τριάντα (30) περίπου δραστηριοτήτων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, και οι διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του «Νέου Αγροτικού Συμφώνου Υπαίθρου 2020» (Ιούν. 2022), που ήταν σύνθεση δέκα επτά (17) δραστηριοτήτων, κυρίως στην Αττική, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής μαζί με διάφορες συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών από την ύπαιθρο.

Χαιρετίστηκε θετικά το «Σύμφωνο Ειρήνης με τη Φύση» (ΟΗΕ, Δεκ. 2022), που υπογράφηκε από 190 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καθώς και η ανάγκη για αύξηση της φύσης (φυτά και ζώα, πάρκα, στάβλοι, κτηνοτροφικά πάρκα και city farm) στις ανθυγιεινές τσιμεντουπόλεις, στα πλαίσια της «συνολικής υγείας» των κοινωνιών. Τη θετική εικόνα συμπτώσεων βελτιώνει η συμφωνία για την απόφαση «30 μέχρι το ’30» (Μάρ 2023), που αφορά την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030.

Ο κόσμος όλος κατάλαβε στο ανώτατο δυνατό σημείο την ανάγκη για ισορροπία-αειφορία συνολικά στο περιβάλλον. Μετά μάλιστα τον Covid-19 επιταχύνθηκαν οι επιλογές για τοπικοποίηση και για τοπική ανάπτυξη, με τοπικές αγορές αγροτών, τοπικά σύμφωνα ποιότητας στον τουρισμό, τοπική ενδογενή ανάπτυξη, Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες κ.λπ. με τον γενικό όρο «locality».

Μένει να ενστερνιστούν και οι τοπικές κοινωνίες τις νέες ελπιδοφόρες εξελίξεις και να τις εντάξουν στις διαδικασίες τοπικής ανάπτυξης. Η ευθύνη ένταξης στα τοπικά προγράμματα είναι όλων των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους, αλλά η πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί από τους εξ επαγγέλματος φροντιστές της φύσης, δηλαδή κυρίως τους αγρότες και τους αγροτικούς, γεωργικούς, κτηνοτροφικούς, αλιευτικούς, δασοκομικούς, μελισσοκομικούς κ.λπ. συλλόγους.

Μερικά από τα σημαντικά σημεία όπου εστιάστηκαν οι συζητήσεις ήταν:

  • Οι αγροτικές κοινωνίες είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον, το φροντίζουν και το διατηρούν σε ισορροπία και αειφορία με το σύνολο των κοινωνικών, πολιτιστικών, οικοσυστημικών, τεχνολογικών, πολιτικών, οικονομικών κ.λπ. συστημάτων.
  • Η μονάδα εργασίας στις αγροτικές κοινωνίες είναι η οικογένεια (περίπου 2,5 ΜΑΕ, Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας), ενώ στον αστικό χώρο είναι κάθε ένας άνθρωπος.
  • Η εργασία και διαθεσιμότητα για εργασία είναι 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, διότι η φύση «ζει» διαρκώς και χρειάζεται φροντίδα, ενώ στον αστικό χώρο μιλάμε πλέον ακόμα και για εβδομάδα 4 ημερών, 8ωρης συμμετοχής.
  • Το μέσο μηνιαίο εισόδημα σήμερα στον αγροτικό τομέα είναι 500 € μηνιαίως, ενώ στον αστικό χώρο ο μέσος μισθός ιδιωτικών υπαλλήλων είναι 1.100 €/μήνα και στον δημόσιο τομέα 1.300 €/μήνα. Υπάρχει σοβαρό θέμα ισότιμης εξασφάλισης επαρκούς εισοδήματος.
  • Η αγροτική επιχειρηματικότητα δεν υποστηρίζεται σοβαρά, ενώ η αστική επιχειρηματικότητα υποστηρίζεται από τα ποικιλώνυμα Επιμελητήρια.
  • Στον αγροτικό τομέα δραστηριοποιούνται μόνο 6,7% αγρότες με κάποιας μορφής εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού, εκεί που στην Ε.Ε. o M.O. είναι 25%) και δεν υπάρχουν αγροτικά σχολεία μαθητείας. Η ισότιμη συμμετοχή στη σύζευξη επιστήμης, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας επιβάλλει ευρέα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Μετά την πανδημία Covid-19, που άλλαξε τις προτεραιότητες όλων μας, με πρώτη την υγεία, αμέσως μετά σημαντική είναι η επισιτιστική ασφάλεια. Πρέπει σε κάθε τόπο να υπάρχουν σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής (καλλιέργειες, βοσκοτόπια και άδειες λειτουργίας).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής και κάθε συλλογική δομή αγροτών θα προσπαθήσουν στο προσεχές διάστημα να προσεγγίσουν τις δημοτικές παρατάξεις, τις περιφερειακές παρατάξεις, τους βουλευτές (εν ενεργεία και υποψήφιους) και τα κόμματα για να προωθήσουν τις θέσεις των φροντιστών του περιβάλλοντος, με τα σημαντικά θέματα να είναι:

  1. Η εξασφάλιση επαρκούς σταθερού χώρου, σταθερών χρήσεων γης, για παραγωγή τροφής (καλλιέργειες & βοσκοτόπια) ως απαραίτητου ποσοστού επισιτιστικής ασφάλειας κάθε Δήμου. Εναλλακτικά, σε περιοχές όπου έχει ήδη καταστραφεί η ισορροπία του περιβάλλοντος θα πρέπει να δημιουργηθούν κτηνοτροφικά πάρκα για την αποκατάσταση της ισορροπίας της χλωρίδας και της πανίδας από την καταστροφική τσιμεντοποίηση.
  2. Η δημιουργία αγροτικών σχολείων μαθητείας για νέους επαγγελματίες αγρότες, αλλά και η τακτική ενημέρωση των μαθητών σχολείων για την ανάγκη ισορροπίας και αειφορίας του περιβάλλοντος, καθώς και η υποβοήθηση υποδοχής μαθητών στα επισκέψιμα αγροκτήματα κάθε τόπου (21/5/2023 θα οργανωθεί ημέρα Open Farm).
  3. Η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με Αγροτικά Επιμελητήρια αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της τεράστιας αβεβαιότητας των αγροτών που αναλαμβάνουν δράση και κάνουν επενδύσεις για την παραγωγή πραγματικής φυσικής τροφής για όλους μας.
  4. Η τοπική ανάπτυξη αναζητεί δρώσες συλλογικότητες και τα Σπίτια του Αγρότη σε κάθε Δήμο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν συλλόγους, συνεταιρισμούς, cluster, τοπικά σύμφωνα, αγορές αγροτών, τοπικές ατραξιόν, υπαίθρια μουσεία κ.ά.
  5. Φιλοδοξούμε τα τοπικώς παραγόμενα τρόφιμα να υφίστανται επεξεργασία με τοπικές συνταγές σε τοπικά εργαστήρια ή οικοτεχνίες και να διατίθενται κυρίως τοπικά, ενώ η υπόλοιπη παραγωγή συλλογικά στην ανοικτή υπερτοπική αγορά.
  6. Οι τοπικές οικονομίες στην Ελλάδα πρέπει να είναι οικονομίες πεπερασμένων πόρων και μορφές κοινωνικής οικονομίας. Μερικά δημόσια αγαθά, όπως το νερό, δεν επιδέχονται εμπορευματοποίηση αλλά μόνο τοπική κοινωνική διαχείριση.

Η επόμενη συζήτηση στις 22/3/2023, 21.30, στο https://us02web.zoom.us/j/84923410977 και ο πανηγυρικός της 25ης Μαρ. στις 23/3/2023, 19.00, στο https://us02web.zoom.us/j/81983759591 από την Εταιρεία Φίλων Λαού (Ευριπίδου 12, Αθήνα) με τη Δρα Αικ. Καμηλάκη.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6999 8282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn