stentoras_2507.jpg

 

Βιβλία. Το «Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα», μαζί με το ειδησεογραφικό του έργο, συνεχίζει την κοινωνική του προσφορά με τις εκδόσεις Στέντορας. Παλαιότερα με την «εφημερίδα Στέντορας» και σήμερα με το «ειδησεογραφικό site Stentoras». Ανάμεσα στις εκδόσεις εντοπίζουμε το βιβλίο «Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη-ISBN 978-618-84431-0-5», το βιβλίο «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία-ISBN 978-618-84431-1-2», το βιβλίο «Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη-ISBN 978-618-84431-2-9» και τελευταία το βιβλίο «Σκέψεις εν μέσω Covid-19-ISBN 978-618-84431-3-6».

Ηλικιωμένοι. Στη φετινή CES, την έκθεση-σταθμό όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καινοτομίες στον χώρο της τεχνολογίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις απέδειξαν το μεγάλο potential στον χώρο των ηλικιωμένων, βάζοντας το age-tech στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικοσυστήματος φέτος. Η LG ανακοίνωσε ότι όλες οι έξυπνες τηλεοράσεις θα διαθέτουν εγκατεστημένη τη remote health πλατφόρμα της Independa. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις τηλεοράσεις LG για ραντεβού τηλεϊατρικής, έχοντας πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα παροχών φαρμακείου. Η Sensorscall προανήγγειλε την εφαρμογή CareAlert, που ενσωματώνει το Fitbit και άλλες συσκευές παρακολούθησης της υγείας (startupper.gr, 7/1/2022).

Μονοκαλλιέργεια. Η μονοκαλλιέργεια μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση του εδάφους, σε μειωμένη βιοποικιλότητα, στην υγεία του εδάφους, στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αυξημένο οικονομικό κίνδυνο για τους Ευρωπαίους αγρότες. Οι ωφέλειες στις μονοκαλλιέργειες είναι ότι είναι μεγάλες, επικεντρώνονται σε ένα μόνο προϊόν και απευθύνονται σε απομακρυσμένες εξαγωγικές αγορές. Μοιάζει σαν το μεγαλύτερης κλίμακας πείραμα που έχουν πραγματοποιήσει οι άνθρωποι χωρίς ένα σαφές πλάνο (περιοδικό «Horizon», Diverfarming, texnologosgeoponos.gr, 6/1/2022, σ.σ. υποθέτω ότι παρεμφερή συμπεράσματα θα προκύψουν και από την εντατική μονο-εκτροφή σταβλισμένων παραγωγικών ζώων πέραν της δυναμικότητας μιας περιοχής).

Μοναξιά. Η μακρόχρονη μοναξιά (πάνω από έναν χρόνο) και οι συχνοί χωρισμοί αυξάνουν τους δείκτες χρόνιας φλεγμονής στους άνδρες. Δεν φαίνεται να ισχύει για τις μοναχικές γυναίκες και για όσες συχνά έχουν περάσει χωρισμούς στις σχέσεις τους. Η ομάδα ανδρών που έχει περάσει από αλλεπάλληλους χωρισμούς σε σχέσεις ή ζει μοναχικά για διάφορους λόγους αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου από άποψη υγείας (καθ. Ρ. Λόυντ, Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Journal of Epidemiology & Community Health, ΤΑ ΝΕΑ της Αιτωλοακαρνανίας, 13/1/2022).

Θηλασμός. Οι γυναίκες που έχουν θηλάσει μωρό είναι λιγότερο πιθανό (-11%) να εμφανίσουν καρδιοπάθεια ή να πάθουν (-12) εγκεφαλικό ή να πεθάνουν (-17%) από καρδιαγγειακή νόσο. Οι γυναίκες που θήλασαν για τουλάχιστον 12 μήνες στη διάρκεια της ζωής τους είχαν μεγαλύτερη μείωση κινδύνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου παιδιών από λοιμώδεις νόσους. Επίσης, ο θηλασμός μειώνει την πιθανότητα της μητέρας να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 και καρκίνους των ωοθηκών ή του μαστού (καθ. Π. Βιλάιτ, Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ, Αυστρία, Journal of American Heart Association, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.net, 13/1/2022).

Νάξος. «Στη Νάξο το τελευταίο πεντάμηνο η παραγωγή γάλακτος έχει πέσει κατά 800 τόνους (κάτι που μεταφράζεται σε 100 τόνους τυριού). Αυτό οφείλεται στο ότι οι παραγωγοί, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις ζωοτροφές, μειώνουν το κοπάδι τους όσο μπορούν και παράλληλα ταΐζουν λιγότερο. Επίσης, μειώθηκαν και οι κτηνοτρόφοι, ενώ τα ζώα θα μειωθούν κι άλλο, όπως και τα έσοδα», ήταν μερικά από όσα είπε ο Δ. Καπούνης, που πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ζωοτροφές. Έως το τέλος του 2022 δεν θα υπάρχει γάλα!» (Δ. Καπούνης, ΕΑΣ Νάξου, «Σήμερα», ΣΚΑΪ, 23/6/2022).

Ακρίδες παρουσιάστηκαν στην κεντρική Σαρδηνία (Ottana, Ogliastra), σε 500.000 στρέμματα, ενώ το 2019 ήταν μόνο σε 20.000 στρέμματα. Εκτιμάται ότι μπορεί να προκληθεί ζημιά 50 εκατ. €. Η παρουσία των ακρίδων έχει να κάνει με τη σταδιακή εγκατάλειψη των αγροτικών περιοχών λόγω πολιτικών της Ε.Ε. που ευνοούν την εγκατάλειψη των αγρών λόγω χαμηλής πληρωμής των αγροτικών προϊόντων (Il Sole 24 Ore, ertnews.gr, timesnews.gr, 23/6/2022).

Ελιές καλαμών. Παρακολούθησα για 1,5 ώρα την εξαιρετική προσπάθεια της παράταξης ΓΕΚ του ΓΕΩΤΕΕ με θέμα: «Ελιές καλαμών, αντί Καλαμάτας, 2 μέσω ΣτΕ». Εισηγητές αναγράφηκαν οι: Σ. Αραχωβίτης, Γ. Ντούσιας, Μ. Αντωνόπουλος και Β. Γατσέλης. Δεν έγινα πολύ σοφότερος. Αν τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ κ.λπ. είναι προσπάθεια εμπορικής προστασίας της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, τότε είναι απαραίτητη η ύπαρξη και λειτουργία κοινωνικού κεφαλαίου, το οποίο λειτουργεί μόνο σε έναν τόπο (συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και πίστη στο κοινό μέλλον). Αυτό σημαίνει ότι μόνο σε έναν τόπο μπορεί να ισχύει κάποιο ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φέτα, όπου η κάλυψη μεγάλης περιοχής της Ελλάδος ευτέλισε το κοινωνικό κεφάλαιο και κατάντησε εθνικό «σπορ» να νοθεύουν τη φέτα (6/7/2022).

18%. Μόνο το 18% της αγροτικής μας παραγωγής από συνεργατικά σχήματα ενώ στην Ε.Ε. είναι 65%. Είναι σημαντική η αξία και η αποτελεσματικότητα των συνεργατικών σχημάτων, ειπώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, «το μέλλον και οι προοπτικές του πρωτογενούς τομέα». Η κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά κίνητρα για ένταξη των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα με μείωση του φόρου των μετεχόντων σε αυτά κατά 50%. Υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού στον πρωτογενή τομέα και στην εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής, ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια (Ernst & Young, ΓΠΑ, Γ. Γεωργαντάς, ΥπΑΑΤ, meatnews.gr, 6/7/2022, σ.σ. στη Δανία το 92% της αγροτικής παραγωγής είναι συνεταιριστική).

Τουρκία. Άλλαξε όνομα η Τουρκία στα λατινικά. Από Turkey (που συνέπιπτε με τη γαλοπούλα) το έκανε Turkiye (που είναι το όνομά της στα τουρκικά) (emea.gr, 14/1/2022, σ.σ. ούτως ή άλλως η Τουρκία δεν έχει ιστορία, έχει «ποινικό μητρώο»).

Αγροτική παραγωγή. Η αξία της εγχώριας ελληνικής γεωργικής παραγωγής το 2020 εκτιμάται ότι ήταν 10,65 δισ. €. Η φυτική παραγωγή ήταν το 2020 8,27 δισ. €, από τα οποία 5,63 δισ. € είναι τα έξοδα (γεωργικές εισροές), δηλαδή το 53%. Η ζωική παραγωγή ήταν το 2020 2,38 δισ. €, από τα οποία το 94% ήταν το κόστος εκτροφής, ενώ στην Ε.Ε. το μέσο κόστος εκτροφής είναι 57%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην ελληνική γεωργία εκτιμώνται το 2020 σε 1.542 εκατ. €, δηλαδή μόνο 24,7%, ενώ στην Ε.Ε. ο μ.ο. είναι 30.5% (Γ. Τσιφόρος, ypaithros.gr, 7/1/2022, σ.σ. δηλαδή οι κτηνοτρόφοι εισέπραξαν 2,38 δισ. € και το κόστος εκτροφής ήταν 2,24 δισ. €! Και τι έφαγαν οι κτηνοτρόφοι το 2020; Μόνο τις επιδοτήσεις ή/και τα πρόβατά τους;).

Εξαφάνιση. Η έκταση της έκτης μαζικής εξαφάνισης στα  ασπόνδυλα είναι χειρότερη από αυτήν που αναφέρει η Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Τα χερσαία ασπόνδυλα (σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες) δεν είναι μόνο το 0,4 % (882) των ζώων και φυτών που έχουν εξαφανιστεί στον κόσμο από το 1500 μ.Χ., όπως αναφέρει η Κόκκινη Λίστα, αλλά είναι 7,5-13% (δηλ. 150.000-260.000) εξαφανισμένα είδη στα περίπου 2 εκατομμύρια που έχουν εξαφανιστεί. «Η βιοποικιλότητα, που κάνει τον κόσμο μας τόσο συναρπαστικό, τόσο όμορφο και τόσο λειτουργικό, εξαφανίζεται με πρωτοφανή ρυθμό. Η άρνηση της κρίσης, η απλή αποδοχή της και το να μην κάνουμε τίποτα δεν είναι κατάλληλες επιλογές και ανοίγουν τον δρόμο για τη συνέχιση της θλιβερής τροχιάς της Γης προς μια έκτη μαζική εξαφάνιση» (καθ. R. Cowie, Πανεπιστήμιο Χαβάης, Biological Reviews, Reporterre.net, ecozen.gr, 12/1/2022).

Το τσίπουρο είναι κατοχυρωμένο απόσταγμα και πληρώνει φόρο πολύ μεγάλο. Αυτό που παράγεται από τους αμβυκούχους δεν είναι εμπορεύσιμο τσίπουρο, και δεν πληρώνει φόρο, μόνο το κόστος της 48ωρης άδειας. Είναι ένα απόσταγμα οικογενειακό, και αν πωληθεί, ίσως δεν πρέπει να πουλιέται ως τσίπουρο, αλλά ως απόσταγμα οικοτεχνίας. Αλλιώς παύει να προστατεύεται επαρκώς από το κράτος και εξυπηρετεί μόνο την παραοικονομία. Και πιθανόν ωθεί στην αποβιομηχάνηση του τσίπουρου.

Υγεία. Απαγορεύεται η χρήση του διοξειδίου του τιτανίου-E171 ως προσθέτου τροφίμων από το καλοκαίρι του 2022. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται για να προσδώσει λευκό χρώμα σε πολλά τρόφιμα, από ψημένα προϊόντα και ύλες για επάλειψη σάντουιτς έως σούπες, σάλτσες, αρτύματα για σαλάτα και συμπληρώματα διατροφής (Ευρ. Επιτροπή, κ. Σ. Κυριακίδου, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 14/1/2022, σ.σ. πρώτα τρώμε ανασφαλείς ή βλαπτικές ουσίες που ανακαλύπτει η «βρόμικη» βιομηχανία και μετά, έπειτα από πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες, ίσως καταφέρουμε να απαγορεύσουμε κάποια ουσία, όπως τώρα με το Ε171-διοξείδιο τιτανίου).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn