site7.jpg

Στον ιστότοπο www.tastecentralgreece.gr η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας προσφέρει σε όλους τις αυθεντικές στερεοελλαδίτικες συνταγές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την επιμέλεια της δημοσιογράφου κας Σίσσυ Νίκα.

Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας κ. Αναστάσιος Βελισσαρίου δήλωσε: «Επιλέξαμε τη στερεοελλαδίτικη γαστρονομία έναντι άλλων εναλλακτικών προϊόντων, κυρίως γιατί οι αυθεντικές γευστικές δημιουργίες σε συνδυασμό με τα εκλεκτά κρασιά μας μαρτυρούν την πολιτισμικότητα, το ιστορικό παρελθόν, αλλά και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων με πλούσιο παρελθόν. Με τη χρήση απλών υλικών, αλλά και την παράδοση αιώνων, οι αυθεντικές συνταγές αυτές ταξιδεύουν τους αναγνώστες και τους προσκαλούν να συμμετάσχουν σε μια γευστική μυσταγωγία, που συνδέεται άμεσα με την ταυτότητα της Στερεάς Ελλάδας, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός αποτελεί μέρος αυτής της ταυτότητας, που οφείλουμε να προβάλλουμε σε κάθε επισκέπτη. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια «www.tastecentralgreece.gr» θα συμβάλλει στην προώθηση της αγροδιατροφής και του αγροτουρισμού, ώστε να παρουσιάσει η Στερεά Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, στην τουριστική αγορά, ελκυστικά και ποιοτικά γαστρονομικά προϊόντα. Αυτό το αυθεντικό ταξίδι στη Στερεά Ελλάδα… έναν τόπο εμπειριών, έναν τόπο των τεσσάρων εποχών… σας καλούμε μέσα από τις γευστικές δημιουργίες να το απολαύσετε».

H αυθεντική ελληνική γαστρονομία χτυπά δυνατά στην καρδιά της Ελλάδας, στη Στερεά Ελλάδα. Η κουζίνα των βουνών και της θάλασσας είναι στα καλύτερά της, τα προϊόντα «αστέρια» και οι άνθρωποι σε «κοιτούν στα μάτια». Οι κάτοικοι είναι περήφανοι για τον τόπο τους, την ιστορία τους, τις παραδόσεις τους, αγαπούν τη γη τους και γνωρίζουν την τέχνη της φιλοξενίας (κα Σ. Νίκα).

Οι γευστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται στο www.tastecentralgreece.gr μιλάνε στην καρδιά. Στόχος των δημιουργών του είναι ένα διαχρονικό ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων, των χρωμάτων και των αρωμάτων. Τα πιάτα φωτογραφήθηκαν στη φύση, για να προσφέρουν σε όσους περιηγηθούν στο www.tastecentralgreece.gr ένα αυθεντικό «ταξίδι» στη Στερεά Ελλάδα. 

Στον ιστότοπο www.tastecentralgreece.gr βρίσκονται αυθεντικές συνταγές από Βοιωτία, Εύβοια-Σκύρο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Φωκίδα, αποτέλεσμα των επισκέψεων και της εργασίας της δημοσιογράφου και συγγραφέως του βιβλίου «Στερεά Ελλάδα, Πάρε μια γεύση» κας Σίσσυ Νίκα.

Με στόχο να προσεγγίσουμε όλες τις προτεινόμενες αυθεντικές συνταγές στον τόπο παραγωγής τους, «φάγαμε» με τα μάτια τις εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες μαγειρεμένων φαγητών και διαβάσαμε τις συνταγές της Φωκίδας, που είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε τον Σεπτ. 2021 κατά το Συνέδριο «1821-2021: Το Όραμα της Ρουμελιώτισσας», απολαμβάνοντας τη φιλοξενία από την κα Αργυρώ Λαγγουράνη (πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου).

Με οδηγό την κα Γιάννα Μίχου, με καταγωγή από το Κάλλιο και από το Κονιάκο, περιηγήθηκα σε σχεδόν όλα τα χωριά της περιοχής από την Αρτοτίνα έως τον Αθανάσιο Διάκο (Άνω Μουσουνίτσα) και γεύτηκα μερικές από τις συνταγές που βρήκα στο www.tastecentralgreece.gr, όπου για τη Φωκίδα εντόπισα ανάμεσα από πολλές άλλες συνταγές: σαλάτα με καρπούζι, φέτα και προσούτο, παραδοσιακή τυρόπιτα Ορεινής Δωρίδας, τραχανόπιτα, κοτόπουλο τηγανιά με μέλι, κελέμια, λαχανοντολμάδες Βαρδουσίων, κότσια χοιρινά μαριναρισμένα με μέλι και μπίρα, κοκορέτσι ρουμελιώτικο, κοντοσούβλι προβατίνας, αρνί κλέφτικο με φορμαέλα, αγριογούρουνο στιφάδο, όπως παλιά, και, βέβαια, γλυκά, όπως: γαλακτομπούρεκο, χαλβάς πορτοκαλένιος και καρυδάκι γλυκό.

Για τη Φωκίδα η κα Σίσσυ Νίκα στο www.tastecentralgreece.gr γράφει: «Ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς, με αγέρωχα βουνά τον Παρνασσό, την Γκιώνα και τα Βαρδούσια, δάση αιωνόβια, έναν ιστορικό ελαιώνα, αρχαιότητες και θαλασσινές πολιτείες. Μην ξεχνάτε, βρισκόμαστε στον “oμφαλό της Γης” και σε τόπους ανδρείων. Εδώ θα συναντήσετε μοναδικά μνημεία της φύσης, περιοχές Natura, λίμνες, ποταμάκια, πανίδα και χλωρίδα, μοναδικές θάλασσες και το νησάκι Τριζόνια.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (Δάφνος), ο κ. Παναγιώτης Μπαγλατζής (Ανατολή), ο κ. Νίκος Δεσύπρης (Αρτοτίνα) με είχαν προετοιμάσει με περιγραφές και φωτογραφίες, κυρίως για τη Δωρίδα, αλλά οι περιγραφές της κας Σίσσυ Νίκα στο www.tastecentralgreece.gr είναι πάρα πολύ ακριβείς για τα εξαιρετικά τυριά και γαλακτοκομικά, το μέλι ελάτης και την τοπική γαστρονομία.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn