orama2040-3-12-2020.jpg

Την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής σας προσκαλεί να επισκεφθείτε τη σελίδα Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα (Facebook) προκειμένου να παρακολουθήσετε τη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση: «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, με την έναρξη της ευρείας δημόσιας διαβούλευσης «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040» που έγινε από 7/9/2020 μέχρι 30/11/2020, δήλωσε: «Το μέλλον της αγροτικής Ευρώπης μπορεί να διαμορφωθεί μόνο τοπικά. Η δημόσια διαβούλευση θα οδηγήσει σε μια νέα στρατηγική και όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040 που θα προκύψει από τον αγροτικό κόσμο. Η διαδικασία ανάπτυξης του Οράματος 2040, μέχρι το καλοκαίρι του 2021, θα εμπλέξει διάφορες υπηρεσίες καθώς και συνεισφορές πολλών άλλων ενδιαφερομένων».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231), κτηνοτρόφος, υπογράμμισε τα εξής: «Με το 94% της επιφανείας Ελλάδας να είναι αγροτική, με το 54% του καταγεγραμμένου πληθυσμού να κατοικεί σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές (Επιτροπή Παραγωγής Βουλής, 26/11/2020), με την πανδημία του Covid-19 να αλλάζει τις συνθήκες εργασίας των αστών και με τις νέες προτεραιότητες, να είναι πλέον πρώτη η παραγωγή τροφών για τοπική διατροφική ασφάλεια, το όραμα για ελκυστικές αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη και στην Αττική μέχρι το 2040 μοιάζει να δείχνει αναγκαίο και ρεαλιστικό».

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είχε ξεκινήσει την προσπάθεια από το 2015 με κατά τόπους συζητήσεις με αντικείμενο την οργάνωση της Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξης από τις ίδιες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εκτιμήθηκε τότε ότι θα δημιουργηθεί επαρκής κοινωνική και πολιτική ζύμωση για να ενταχθεί η ύπαιθρος της Αττικής στα έργα μορφής LEADER (Liaison Entre Actions de l’ Economie Rurale – Διασύνδεση μεταξύ Δράσεων της Αγροτικής Οικονομίας) ή τα έργα μορφής CLLD (Community Led-Local Development - Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ή έστω στα έργα των Χωρικών Παρεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής ή άλλων κατά περίπτωση περιφερειών.

Στις 7/7/2018, ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής διακήρυξε την ανάγκη για «βιώσιμες τοπικές κοινωνίες με συνεργασία». Όπως είπε «Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής επιβίωσαν αειφόρα στην Αττική επί αιώνες, μέχρι σήμερα, και επιθυμούν, μέσα σε κλίμα συνεννόησης και συμβίωσης, να συνδιαμορφώσουν, μαζί με τους νεοαφιχθέντες τα τελευταία 20-30 χρόνια συμπολίτες, ένα νέο “συμβόλαιο”, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής, ώστε οι κατά τόπους κοινωνίες μας να γίνουν βιώσιμες, με όλους τους συμπολίτες μαζί να ευημερούν και να επιβιώνουν με τα καλύτερα δυνατά κέρδη για όλους. Με το Όραμα 2040 αυτό που διακήρυξε το 2018 ο κ Γ. Κοντογιάννης εντάσσεται σε ότι δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040» που μπορεί να συνδιαμορφωθεί μόνο τοπικά, από τη ζύμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Με στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων ώστε να ενταχθούν έργα τοπικής ανάπτυξης της υπαίθρου στην Αττική για την περίοδο 2021-2027 έγιναν συναντήσεις για την τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στο Μενίδι (7/4/2019) και ακολούθησαν στην Παλλήνη, στην Κερατέα, στο Καπανδρίτι και στον Συνεταιρισμό Κερατέας, που λόγω της μακρόσυρτης διαδικασίας της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-2027, και τη μετάθεση ημερομηνιών έναρξης της ΚΓΠ-CAP, αδρανοποιήθηκαν και αξίζει να επαναδραστηριοποιηθούν.

Το Όραμα 2040 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγροτική Ευρώπη ίσως δίνει τον απαραίτητο χρόνο για διαβούλευση και ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορών για μια σωστή -από τα κάτω- οργάνωση χωρίς πατερναλιστικές παρεμβάσεις κρατικών δομών ή υποκατάστατών τους.

Το ξεκάθαρο πλαίσιο της τοπικής κοινοτικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεώργιο Δαουτόπουλο (Τοπική Ανάπτυξη, ISBN 960 90046-1-Χ, σελ. 29) ορίζεται ως: «σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής με τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του». Είναι απολύτως σαφές ότι αφορά την ευημερία των συγκατοίκων ενός τόπου και προσδιορίζεται από τους ίδιους τους κατοίκους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και υλοποιείται από τους συγκατοίκους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είναι απολύτως λάθος ή έστω άσχετο αν σχεδιάζεται και υλοποιείται από το κράτος (υπουργείο, περιφέρεια, δήμος) και μάλιστα με πλήρη απουσία τους πολιτών και των οργανώσεων των πολιτών ή έστω με προσχηματικές «διαβουλεύσεις».

Ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης αναφέρει: «Ουσιαστικά όμως η “ψυχή” της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνίας είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εθελοντικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές ομάδες, πολιτιστικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι, εθνικοτοπικές δομές, όμιλοι προβληματισμού, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές άλλες ποικιλώνυμες δομές δίνουν ευκαιρίες κοινωνικής ζύμωσης, γνωριμίας των κατοίκων και ανταλλαγής ιδεών και δράσης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των κατοίκων και βελτιώνοντας τη διάθεση για αλληλοβοήθεια. Αυτά είναι και τα στοιχεία του κοινωνικού κεφαλαίου. Το κοινωνικό κεφάλαιο είναι απαραίτητο για την εκκίνηση, αλλά και τη λειτουργία και την επιτυχία μιας δομής κοινοτικής-τοπικής δράσης» (Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη, ISBN 978 618-84431-2-9, εκδόσεις Στέντορας).

Εντωμεταξύ, για τρίτη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης (ENRD) διοργανώνει ευρωπαϊκό διαγωνισμό βράβευσης έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2021 με θέμα «Το αγροτικό μας μέλλον». Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν στη Μονάδα Δικτύωσης & Δημοσιότητας της ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020 (Αθηνών 56, Αθήνα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τον διαγωνισμό και τη συμπλήρωση της φόρμας μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γαβριέλα Μιχαήλ στο 210 5275027, (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και τη Mαρία-Χριστίνα Μακρανδρέου στο 210 5275142 (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn