×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

trees10.10.jpg

Το Σαββατοκύριακο 12-13 και το Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτωβρίου 2019 στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) και στον Εθνικό Κήπο η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών & Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ) οργανώνει εξειδικευμένο σεμινάριο 32 ωρών για το αστικό δέντρο με τίτλο «Διαχείριση αστικών δέντρων».

Η ΠΕΕΓΕΠ (Διδότου 26, 106 80 Αθήνα, www.peegep.gr, 210 9322234) είναι Ένωση που προασπίζεται και κατοχυρώνει τα δικαιώματα των μελών της, εκπαιδεύει και πιστοποιεί τα μέλη της, μελετά ζητήματα για τη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος, προωθεί σύγχρονες τεχνολογίες στο επαγγελματικό αντικείμενο, συνεργάζεται με φορείς που προάγουν την επιστημονική γνώση και παρεμβαίνει σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν το πράσινο και το περιβάλλον.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της ΠΕΕΓΕΠ η κα Σταυρούλα Κατσογιάννη (πρόεδρος) απευθυνόμενη σε γεωτεχνικούς μέλη της ΠΕΕΓΕΠ:

Το Δ.Σ. της ΠΕΕΓΕΠ, εκτιμώντας την εξαιρετική σημασία που έχει για το αστικό και το περιαστικό πράσινο το δέντρο σε όλες τις πτυχές του, στον σχεδιασμό, στη μελέτη, την προστασία και τη διαχείρισή του, αλλά ταυτόχρονα ενστερνιζόμενο ένα επίκαιρο αίτημα επιστημόνων επαγγελματιών που εμπλέκονται με το αστικό δέντρο και μελών της ΠΕΕΓΕΠ, αποφάσισε  τη διοργάνωση εξειδικευμένου σεμιναρίου για το αστικό δέντρο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γεωτεχνικούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εταιρείες πρασίνου, εργαζόμενους στον χώρο του πρασίνου και φοιτητές.

Στο σεμινάριο αποδέχτηκαν την πρόσκληση να παρουσιάσουν εισηγήσεις η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δενδροκόμων (European Arboriculture Society [EAC]), καθηγητές ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και γεωτεχνικοί του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται άμεσα με το αστικό δέντρο.

Αντιγράφουμε το πρόγραμμα του εξειδικευμένου σεμιναρίου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΠΕΕΓΕΠ κ. Αλέξιος Σπανέλης:

  1. Βασική νομοθεσία για το αστικό δέντρο, υπάρχουσα νομοθεσία, προβλήματα, προτάσεις (Αναστασία Νικολάου, γεωπόνος, MSc Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, δήμος Χαλανδρίου).
  2. Η συμβολή των δέντρων στον σχεδιασμό του τοπίου: Λειτουργικά, οικολογικά και αισθητικά χαρακτηριστικά προς διερεύνηση (Λένα Αθανασιάδου, γεωπόνος, αρχιτέκτων τοπίου (ΜΔΕ), δρ ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ΑΠΘ).
  3. Εντομολογικά προβλήματα στο αστικό πράσινο: Τι πρέπει να ξέρουμε και τι μπορούμε να κάνουμε (δρ Δημήτριος Αβτζής, ερευνητής δασολόγος-εντομολόγος, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ΕΛΓΟ «Δήμητρα»).
  4. Ασθένειες καλλωπιστικών δέντρων και θάμνων και μέθοδοι αντιμετώπισης (δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, δασολόγος-φυτοπαθολόγος, τ. διευθυντής Ερευνών, ΕΛΓΟ «Δήμητρα»).
  5. Πρακτική άσκηση: Εντομολογικά προβλήματα στο αστικό πράσινο, τι πρέπει να ξέρουμε και τι μπορούμε να κάνουμε (δρ Δημήτριος Αβτζής).
  6. Πρακτική άσκηση: Tree management, επιτυχημένες πρακτικές.
  7. Πρακτική άσκηση: Μηχανήματα διαχείρισης αστικών δέντρων.
  8. Αστικό δέντρο και κατασκευή: Υπάρχουσα κατάσταση, προδιαγραφές, προτάσεις (Άρης Χαροκόπος, γεωπόνος ΓΠΑ, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής, υπεύθυνος Έργων, Τοπιοδομή ΕΠΕ).
  9. Πρακτική άσκηση: Αστικό δέντρο και κατασκευή, υπάρχουσα κατάσταση, προδιαγραφές, προτάσεις (Άρης Χαροκόπος).
  10. Πρακτική άσκηση: Αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού στα φοινικοειδή.
  11. Αξιολόγηση της ασφάλειας των δέντρων (Μιχαήλ Αναστασιάδης, γεωπόνος ΓΠΑ, MSc Περιβαλλοντικής Πολιτικής, προϊστάμενος Περιβάλλοντος, δήμος Σπάρτης).
  12. Οικονομική αποτίμηση δέντρων / δενδροστοιχιών (Μανώλης Καπάνταης, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, τ. διευθυντής Πρασίνου, δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη).
  13. Πρακτική άσκηση: Ασθένειες καλλωπιστικών δέντρων και θάμνων (δρ Παναγιώτης Τσόπελας).
  14. Γενικές αρχές κλάδευσης αστικών δέντρων σε πάρκα και δενδροστοιχίες (δρ Μαριάνθη Τσακαλδήμη, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ).
  15. Διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων και κομποστοποίησή τους (Σταμάτης Καβασίλης, γεωπόνος-εδαφολόγος).
  16. Διεθνείς προδιαγραφές διαχείρισης αστικών δέντρων: Ασφάλεια εργασίας σε ύψος (Stefania Gasperini, γεωπόνος-δενδροκόμος, αντιπρόεδρος European Arboricultural Council [ECA]).
  17. Πρακτική άσκηση: Διεθνείς προδιαγραφές διαχείρισης αστικών δέντρων.
  18. Πρακτική άσκηση: Αξιολόγηση της ασφάλειας των δέντρων.
  19. Διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων: Περιγραφή επιτυχημένων εγχειρημάτων (Αικατερίνη Καπίρη, γεωπόνος, MSc βιοτεχνολόγος, προϊσταμένη Διεύθυνσης Πρασίνου, δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη).
  20. Η αναγκαιότητα επικαιροποίησης των τιμών της υπηρεσίας κλάδευσης (Δέσποινα Κάραλη, Αλέξης Σπανέλλης, ΠΕΕΓΕΠ).

Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε τα αποτελέσματα της εξαιρετικής αυτής προσπάθειας των επαγγελματιών πρασίνου.

Αυτές τις μέρες καταγράψαμε και την προσπάθεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας: τρεις εξειδικευμένες ενημερώσεις για την οικοτεχνία (4, 9 και 14 Οκτωβρίου για το μέλι, τα γαλακτοκομικά και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, Ζ. Ιωαννίδου, www.agrokerateas.gr).

Παρακολουθούμε την εναγώνια προσπάθεια του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής για ενημέρωση των μελών του με ημερίδες, επισκέψεις μελέτης και ενημερώσεις σε επιλεγμένες ομάδες πολιτών και σχολεία για την παραγωγή της τροφής τους (Μάγδα Κοντογιάννη, 6932 094231, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών (Άνω Πατήσια, Α. Κελμάγερ, 6932 381604) είχε καθιερώσει τις Ανθοτετάρτες με θέματα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά, ακόμα και με επισκέψεις μελέτης των μελών του.

Συγχαρητήρια στην ΠΕΕΓΕΠ. Δυστυχώς φαίνεται πως μόνοι οι επαγγελματίες «τρέχουν» ακόμα και για θέματα διάχυσης της έρευνας και ενημέρωσης των συναδέλφων τους. Και πάλι μπράβο.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn