Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, στις 11:00, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Διατροφή», με την επιμέλεια του κ. Δημήτρη Λίτσα, αγρότη, στηριζόμενο στη φιλοξενία του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης (Βιβλιοθήκη της ΔΕΠΠΑΘ, Καραολή Δημητρίου και Καπετάν Χάψα) του δήμου Θέρμης.
Διατροφή (διά + τροφή) σημαίνει τροφή μέσω ενός συστήματος ή κάποιας οδού. Τροφή είναι κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν οργανισμό για τη θρέψη του. Θρέψη είναι η διαδικασία κατά την οποία οι τροφές μεταβολίζονται από τον οργανισμό, η οποία περιλαμβάνει την πρόσληψη της τροφής, την απορρόφηση, την αφομοίωση, τη βιοσύνθεση, τον καταβολισμό και την απέκκρισή της. Επομένως η διατροφή του ανθρώπου είναι το σύνολο των τροφίμων και των ροφημάτων που επιλέγει να καταναλώσει για τη διατήρησή του στη ζωή.
Η διατροφή αποτελεί πλέον επιστήμη της βιοϊατρικής και συχνά συνδέεται με την πρόληψη. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη δίαιτα. Γενικά, η δίαιτα και τα διάφορα ειδικά σχεδιασμένα διαιτολόγια έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο, συνήθως την απώλεια ή την πρόσληψη βάρους για την αντιμετώπιση ή τη θεραπεία κάποιας ασθένειας.
Ισορροπημένη διατροφή είναι η διατροφή που εξασφαλίζει ποικιλία και μέτρο. Ποικιλία σημαίνει να περιέχει διαφορετικά τρόφιμα από όλες τις ομάδες καθημερινά. Το μέτρο θέλει τα τρόφιμα που λαμβάνονται να είναι στην κατάλληλη ποσότητα και αναλογία ώστε να αντιστοιχούν στις ανάγκες του ατόμου που ακολουθεί τη συγκεκριμένη διατροφή.
Οι ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, το ύψος, η σύσταση του σώματος, το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η κατάσταση της υγείας κ.ά. Η εφαρμογή ισορροπημένης διατροφής έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση ενός σταθερού φυσιολογικού βάρους και την προστασία της υγείας. Γνωστό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή.
Κακή διατροφή, ανθυγιεινή, νηστήσιμη, ισορροπημένη, σωστή, αθλητική, παραδοσιακή, μοναστηριακή και πολλά ακόμα επίθετα χαρακτηρίζουν τη διατροφή, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την απλή, κανονική, φυσική διατροφή. Και στη διατροφή δεν καταγράφεται μόνο η στιγμή του γεύματος αλλά και το πολλαπλασιαστικό υλικό, εάν είναι ξενικά είδη, η καλλιέργεια-εκτροφή, η επεξεργασία, ακόμα και η συντήρηση.
Αυτός ο προβληματισμός που μετέφερε ο κ. Λίτσας στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Παλαιών Προσκόπων και Κατοίκων Θέρμης θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνάντησης-συζήτησης στις 6 Οκτωβρίου, στις 11:00, στη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης με στόχο να οργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση στις 3 Νοεμβρίου 2019, στις 11:00, επίσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, με τη συμμετοχή όλων όσοι θα ήθελαν να συμβάλουν σε μια σωστή διατροφική ενημέρωση και, γιατί όχι, πολιτική στη Θέρμη.
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας