Πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου η 7η συνάντηση-ανοιχτή εκδήλωση των παλαιών προσκόπων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης για την κοινωνία της Θέρμης και με στόχο την υποβοήθηση της τοπικής ανάπτυξης – όπου τοπική ανάπτυξη είναι η ευημερία των κατοίκων ενός τόπου με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας τους.
Η ιδέα της συμβολής των συμπολιτών μας, οι οποίοι έδωσαν την υπόσχεση να τηρούν ένα σύστημα ηθικών αξιών και διαπαιδαγωγήθηκαν κοινωνικά επαρκώς, στην τοπική ανάπτυξη γεννήθηκε όταν συναντήθηκαν παλαιοί πρόσκοποι του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης στις 31/3/19, στη γιορτή των 50 χρόνων από την επανίδρυση του προσκοπισμού στη Θέρμη.
Ακολούθησαν οι συναντήσεις για την οργάνωση της προσπάθειας (13/4/19), τη συμβολή του προσκοπισμού στην τοπική ανάπτυξη (21/4/19), την έννοια της τοπικής ανάπτυξης (5/5/19), την πρακτική του zero waste (2/6/19), την κοινωνική οικονομία (7/7/19), την Ημέρα της Προσκοπικής Μαντίλας (1/8/19) και την επιστημονική φαντασία (1/9/19).
Το θέμα της τελευταίας συνάντησης ήταν «Από τη λογοτεχνία στο σπίτι μας: Εφαρμογές επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινή ζωή» και «οδηγό» την κα Νάστια Ντάνου, παλαιά αρχηγό αγέλης για παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών, τα οποία «παίζουν» στο πλαίσιο του πολύ γνωστού βιβλίου «Το βιβλίο της ζούγκλας» το προσκοπικό παιχνίδι της κοινωνικής διαπαιδαγώγησης.
«Επιστημονική φαντασία είναι το λογοτεχνικό είδος που ασχολείται με την επίδραση της επιστημονικής εξέλιξης και της τεχνολογίας στα ανθρώπινα όντα» (Ισαάκ Ασίμοφ, Αμερικανός συγγραφέας, βιοχημικός). Όλοι έχουμε διαβάσει λίγο ως πολύ τα έργα του Ιουλίου Βερν («Από τη Γη στη Σελήνη», «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» κ.ά.), τα οποία είδαμε να γίνονται πραγματικότητα στις ημέρες μας με τις αποστολές στη Σελήνη και τα υποβρύχια.
Όμως η πραγματική «επανάσταση» συνέβη το 1966 με την πολύ γνωστή σειρά Star Trek. Ήταν ο Προμηθέας του κινητού τηλεφώνου, του blue tooth, του i-pad, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, του εκτυπωτή 3d (μια μηχανή στη σειρά «τύπωνε» το φαγητό των αστροναυτών), των ανθρωποειδών (ρομπότ), ακόμα και των μικροσκοπικών ρομπότ που μπαίνουν με σύριγγα στο αίμα, επιδιορθώνουν βλάβες στον οργανισμό και πεθαίνουν αποβαλλόμενα από τον οργανισμό όπως όλα τα νεκρά κύτταρα – η λογοτεχνία το είχε προβλέψει από το 1966.
Βέβαια, στην επιστημονική φαντασία δεν είναι όλα εύκολα, ούτε καν ειρηνικά. Η κα Ντάνου ανέφερε: «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το μέλλον. Μπορούμε να το αγκαλιάσουμε, να το σεβαστούμε και να το δοκιμάσουμε. Γιατί όχι; Μπροστά μας ανοίγονται πολλά και θαυμαστά που θα αλλάξουν τη ζωή μας και ίσως την παρατείνουν αρκετά ώστε να την απολαύσουμε στο έπακρο. Φαίνεται ότι η γνώση υπάρχει συνέχεια στον κόσμο, ενσωματώνεται για 50-100 χρόνια σε έναν άνθρωπο και, όταν αυτός πεθάνει, η γνώση συνεχίζει να υπάρχει».
Οι συναντήσεις με στόχο την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης θα συνεχιστούν, με την επόμενη να προσεγγίζει το θέμα της διατροφής (Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 11:00).
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»