topanaptx2008.jpg

 

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11:00, προσκαλούνται όλοι στο τακτικό ραντεβού (την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα) «με τα μάτια στραμμένα στην τοπική ανάπτυξη» στη λέσχη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης (Μ. Αντύπα 1, δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ στον λόφο) με θέμα «Από τη λογοτεχνία στο σπίτι μας: Εφαρμογές επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινή ζωή» και «οδηγό» μας την κα Νάστια Ντάνου.

«Επιστημονική φαντασία είναι το λογοτεχνικό είδος που ασχολείται με την επίδραση της επιστημονικής εξέλιξης και της τεχνολογίας πάνω στα ανθρώπινα όντα» (Ισαάκ Ασίμοφ, Αμερικανός συγγραφέας, βιοχημικός). Πρόκειται για ένα σύγχρονο φαινόμενο, που δεν υφίσταται πριν από τον 19ο αιώνα για δύο λόγους: πρώτον, διότι οι τεχνολογικές εξελίξεις ως τότε είχαν πολύ βραδύτερο ρυθμό και δεν γίνονταν αντιληπτές στη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου και, δεύτερον, διότι μόνο με τον ερχομό της βιομηχανικής επανάστασης οι επιπτώσεις των επιστημονικών ανακαλύψεων επηρέασαν τόσο πολύ την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων.

Οι συναντήσεις για την τοπική ανάπτυξη ξεκίνησαν από μια ιδέα που γεννήθηκε στις 31/3/2019, όταν στο πολιτιστικό κέντρο Θέρμης το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης γιόρτασε με τους παλαιούς προσκόπους και τον γράφοντα την 50ή επέτειο από την επανίδρυσή του το 1969.

Έκτοτε έγιναν εκδηλώσεις-συναντήσεις τις Κυριακές: 13/4/2019 (ομάδα πρωτοβουλίας), την 21/4/2019 (προσκοπισμός και τοπική ανάπτυξη), 5/5/2019 (τοπική ανάπτυξη), 2/6/2019 (zero waste), 7/7/2019 (κοινωνική οικονομία), 1/8/2019 (Ημέρα Προσκοπικής Μαντίλας). Τώρα προγραμματίζεται για την Κυριακή 1/9/2019 η συνάντηση με αντικείμενο τις εφαρμογές της επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινή ζωή με εισηγήτρια την κα Ντάνου.

Πολύ πριν η επιστήμη τις καταστήσει δυνατές, φωτισμένα μυαλά κατέγραψαν ενέργειες επιστημονικής φαντασίας, που τελικά έγιναν πραγματικότητα. Θυμάμαι το «Από τη Γη στη Σελήνη» του Ιουλίου Βερν, που το είδαμε να γίνεται στις ημέρες μας. Το κινητό τηλέφωνο, η αξονική ή/και η μαγνητική τομογραφία, η επιβίωση έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα, το blue tooth, τα ανδροειδή ρομπότ, τα διάφορα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τόσα άλλα πράγματα έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή μας ζωή, ενώ όταν γράφτηκαν στη λογοτεχνία ήταν απλώς αποκυήματα της φαντασίας των συγγραφέων.

Η λέσχη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, μετά τις θερινές δράσεις, τις κατασκηνώσεις των λυκόπουλων (7-11 ετών), των προσκόπων (11-14 ετών) και των ανιχνευτών (15-18 ετών), το 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι και λίγο πριν από τη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/9), θα φιλοξενήσει παλαιούς προσκόπους, γονείς και φίλους των μελών του 1ου Σ.Π. Θέρμης για να συζητήσουν τη συμβολή της λογοτεχνίας στην ενσωμάτωση νέων εφαρμογών στην καθημερινότητά μας.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn