ktinotrofoi_6.8.jpg

Όπως την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, στις 2/8/2019 πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» στα γραφεία του, Πλήθωνος Γεμιστού 14, Αχαρνές (210 2400242, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και μεταξύ των θεμάτων ήταν και η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Να μάθουμε τι τρώμε».

 «Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής υποστηρίζει ένθερμα την πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών για την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης των τροφίμων και καλεί όλα τα μέλη του αλλά και όλους τους Έλληνες να υπογράψουν στην πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.eatoriginal.eu/ με τίτλο “Να μάθουμε τι τρώμε”», ανέφερε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του συλλόγου (6932 094231).

Ο αντιπρόεδρός του κ. Ανδρέας Σερέτης δήλωσε ότι «όλοι οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου στην Αττική, οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι), ξέρουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές θέλουν να ξέρουν από πού προέρχονται τα τρόφιμα που προσφέρονται στην αγορά, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα παραγόμενα από τους Έλληνες αγρότες αυθεντικά αγροτικά προϊόντα ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις διατροφικές ανάγκες και επιθυμίες τους».

Η πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών αποσκοπεί στο να πετύχει την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες τροφίμων της προέλευσης των συστατικών τους ώστε να αποφύγουμε τη διατροφική απάτη, η οποία όμως δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία των καταναλωτών (Agrinio Times, 19/7/2019).

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στο κείμενο που είναι αναρτημένο την ιστοσελίδα http://www.eatoriginal.eu/ προς ψηφοφορία: «Η νόθευση, η απομίμηση και η σκόπιμη παραπλανητική επισήμανση των τροφίμων συνιστούν κίνδυνο για την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν αλλεργιογόνα ή και τοξικά συστατικά άγνωστης προέλευσης χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα πιο ακριβά συστατικά. Μια σαφής επισήμανση που αναφέρει την προέλευση των συστατικών βοηθά στην αποτροπή και την αντιμετώπιση διατροφικών σκανδάλων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Στην Ευρώπη οι διατροφικές απάτες υπολογίζεται ότι προξενούν ζημίες που ανέρχονται σε έως 12 δισ. ευρώ ετησίως και το φαινόμενο έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποχρεωτική ένδειξη προέλευσης στις επισημάνσεις τροφίμων συμβάλλει στην αποτροπή νοθεύσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που βλάπτουν την κοινή αγορά αλλά και τις εθνικές οικονομίες.

Οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να προστατεύονται και να λαμβάνουν ακριβείς πληροφορίες για τα τρόφιμα που επιλέγουν να αγοράσουν. Προκειμένου να κάνουν επιλογές κατόπιν ενημέρωσης, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πού λαμβάνει χώρα η καλλιέργεια και η επεξεργασία των προϊόντων, την προέλευση των συστατικών και να έχουν περισσότερες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας.

Χρειάζεται να συγκεντρωθούν πάνω από 1.000.000 υπογραφές από τουλάχιστον 7 χώρες μέχρι τις 2 Οκτωβρίου στο www.eatoriginal.eu για να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας πολιτών με καταγραφή CI(2018)000006/2-10-2018.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, έχοντας την περσινή εμπειρία της συλλογικής προσπάθειας «Σώστε το γάλα», υποστηρίζει ένθερμα την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών. Όσοι υπογράφουμε τη συγκέντρωση υπογραφών στο www.eatoriginal.eu καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης για όλα τα τρόφιμα με στόχο την πρόληψη της απάτης, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση του δικαιώματος των καταναλωτών στην ενημέρωση.

Οι βασικοί στόχοι της συγκέντρωσης υπογραφών είναι:

  1. 1. Η χώρα προέλευσης πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά σε όλα τα μεταποιημένα και μη μεταποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. χωρίς παρέκκλιση για τα καταχωρισμένα εμπορικά σήματα και τις γεωγραφικές ενδείξεις.
  2. 2. Στα μεταποιημένα τρόφιμα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η προέλευση των πρωταρχικών συστατικών όταν αυτή διαφέρει από την προέλευση του τελικού προϊόντος.
  3. 3. Πρέπει να βελτιωθεί η συνέπεια των ετικετών, π.χ. να περιέχουν εναρμονισμένες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Οι Έλληνες αγρότες παράγουν μικρές ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών προϊόντων διατροφής, τα οποία «νοθεύονται» και υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό από φθηνά εισαγόμενα προϊόντα ή ακόμα και υποκατάστατα χωρίς σωστές γεωργικές πρακτικές, χωρίς έλεγχο των φυτοφαρμάκων και σε χώρες με πάμφθηνο ανεκπαίδευτο προσωπικό. Είναι επιβεβλημένο όλοι οι Έλληνες να προσυπογράψουν τη συγκέντρωση υπογραφών.

Και όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και από 6 επιπλέον χώρες, δηλαδή τουλάχιστον 1.000.000 υπογραφές από Ευρωπαίους πολίτες, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Ήδη υπέγραψαν 600.000 Ευρωπαίοι στο www.eatoriginal.eu. Μπορούμε!

Στο διοικητικό συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής αποφασίστηκε η υποστήριξη για τη δημιουργία στο Τατόι χώρου επιδείξεων λειτουργίας των παραδοσιακών αγροτικών επαγγελμάτων που διατήρησαν μέχρι σήμερα βιώσιμη την ύπαιθρο της Αττικής με τους Σαρακατσάνους, τους Αρβανίτες και τους Βλάχους της.

Ο σύλλογος υποστηρίζει δε την πραγματοποίηση συνεδρίου για να συναντηθούν όλοι οι παράγοντες στην παραγωγή γάλακτος τον Νοέμβριο του 2019.

Επιπλέον αποφασίστηκε και έγινε επίσκεψη στη Γιορτή Σαρδέλας (Αρτέμιδα, 3/8/2019), ενώ αποφασίστηκαν η επίσκεψη στη Μεγάρων Γη (Μέγαρα, 30/8-2/9), στην Έκθεση Αίγινας (12-15/9), στην έκθεση AGROfest (Λαμία, 18-22/9), η συμμετοχή και η παρουσίαση του κτηνοτροφικού επαγγέλματος στο Athens JobFestival 2019 (Αθήνα, 20-21/9), η συμμετοχή στη συνάντηση για τη δημιουργία ομάδας τοπικής δράσης ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ με όλες τις συλλογικότητες (Κερατέα, 26/9), η επιδίωξη για συμμετοχή στο συνέδριο «Agroecology» (Ηράκλειο, 26-28/9) και πολλά άλλα.

Το σημαντικότερο όλων στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, είναι οι τακτικές συνεδριάσεις, και η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου είναι την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου (6/9) στα γραφεία του.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn