Με μια σεμνή τελετή στις 16/7/2019 η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Acropolis» ολοκλήρωσε την πολύ σημαντική 16η ετήσια διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (Conseil Européen des Confréries Oenogastronomiques-CEUCO) η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Αθηνών (19 - 21/10/2018).
Ο κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης (πρόεδρος Acropolis) έδωσε αναμνηστική πλακέτα στον πρόεδρο του CEUCO κ. Carlo Martin Cosme, σε εορταστικό κλίμα, με ένα κοκτέιλ πάρτι ως επιβράβευση για την αγάπη και την προσφορά του στην ελληνική γαστρονομία, τον οίνο και τον πολιτισμό.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, εκπρόσωποι παραγωγικών επιχειρήσεων της γαστρονομίας και του οίνου, καθώς και λαμπερές παρουσίες που εκπροσωπεύουν την ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της εξαιρετικής εκείνης βραδιάς διακρίναμε τον κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, τον κ. Νικόλαο Δαούτη, τον κ. Νικόλαο Μουζάκη, την κα Βιργινία Πετροπούλου, τον κ. Στέλιο Μαστοράκο, τον κ. Νίκο Αβραμίδη, τον κ. Γεώργιο Ρέλλια, τον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, τον κ. Διονύση Γουράνιο (πρόεδρος σωματείου «Γέφυρα Ζωής»), τον κ. Βασίλη Νικολού (οινοποιός βραβευμένος από το CEUCO ως Best European Winery 2019), την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος βραβευμένη από το CEUCO ως Best Εuropean Agro-Food Establishment 2018 και γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος») και πολλούς άλλους.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ισχυρό σημείο μιας χώρας και τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι: α) η τεράστια βιοποικιλότητά της, για την ακρίβεια τρίτη σε βιοποικιλότητα παγκοσμίως με 1.470 ενδημικά αυτόχθονα φυτά, β) το υψόμετρο (76% πάνω από 600 μέτρα) σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακτογραμμή (15.600 χλμ.) και γ) ο πολύχρονος ζωντανός πολιτισμός, για την ακρίβεια ο δεύτερος παγκοσμίως, δηλαδή με τα ίδια γράμματα, με τις ίδιες λέξεις, με τα ίδια νοήματα. Στην Ελλάδα λέμε τα ίδια πράγματα τις τελευταίες χιλιετίες.
Αν ο ελληνικός τουρισμός (17ο - τελευταίο στην ιεραρχία υπουργείο στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης), συνδυαζόταν με την ελληνική αγροτική παραγωγή (16ο - προτελευταίο στην ιεραρχία υπουργείο στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης) και με τον πολιτισμό-γαστρονομία (10ο στην ιεραρχία υπουργείο στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης), θα μπορούσε να κάνει θαύματα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής, καθώς και το CEUCO φαίνεται ότι έχουν ως προτεραιότητα τη σύνδεση της ελληνικής γαστρονομίας με την ελληνική αγροτική παραγωγή και τον ελληνικό πολιτισμό, όπως δείχνουν τα ετήσια βραβεία Aurum Awards του CEUCO. Το 2018 τα βραβεία αυτά απονεμήθηκαν στην Ελλάδα, ενώ για το 2019 προγραμματίζονται τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία.
Οι δύο βραβευμένοι του 2018 από το CEUCO, το οινοποιείο Νικολού (Βασίλης Νικολού, Κορωπί, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και το βουστάσιο Κοντογιάννη (Μάγδα Κοντογιάννη, Μενίδι, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), που παρίσταντο στο κοκτέιλ πάρτι της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής προς τιμή του κου Carlos Martin Cosme, μαζί με μέλη της Λέσχης Acropolis, θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στο οινοποιείο Νικολού.
Προτάθηκε λοιπόν να προγραμματιστεί εκδήλωση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2019, με αρβανίτικα τυριά και γαλακτοκομικά από την οικογένεια Κοντογιάννη, μούστο και προϊόντα μούστου από τους αμπελώνες Νικολού και γαστριμαργική τέχνη με μαγείρεμα μόνο με κρασιά και τυριά με πετιμέζι (όλα παρασκευάζονται μπροστά στους συμμετέχοντες), όπως περιέγραψαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής κ.κ. Νικόλαος Μουζάκης και Νικόλαος Δαούτης.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», όπως μας ενημέρωσε η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6906 962549) θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με φίλους στις 22 Ιουλίου 2019, στις 21:00 (Ημέρα Αγίας Μαγδαληνής, η οποία τιμάται από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, τον Καθολικισμό, την Αγγλικανική Κοινωνία, τον Λουθηρανισμό και από άλλες προτεσταντικές εκκλησίες), στην έδρα του στο Μενίδι (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρναί, περιοχή Λαθέα).
Στις 26 και 27 Ιουλίου 2019, στα Άγραφα Ευρυτανίας οργανώνεται η 3η Συνάντηση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων.
Στις 2 Αυγούστου 2019, στις 21:00 είναι η τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, στα γραφεία του.
Στις 3 Αυγούστου 2019, στα Ιωάννινα θα γίνει η γιορτή της προβατίνας από τον Σύλλογο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου.
Στις 12-15 Σεπτεμβρίου 2019, μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής θα μετέχουν στην 11η γιορτή φιστικιού στην Αίγινα.
Στις 18-22 Σεπτεμβρίου 2019, στη Λαμία, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση AGROfest.
Στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2019, στην Αθήνα, στη φιλόξενη Αθηναΐδα (Βοτανικός), το Job Festival του Skywalker δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για τα σύγχρονα επαγγέλματα, και γιατί όχι και για τα αγροτικά επαγγέλματα (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος), αλλά και για την καλύτερη μορφή επιχείρησης για τα αγροτικά επαγγέλματα που είναι η συνεταιριστική-συνεργατική.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, στην Κερατέα, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής μαζί με άλλους συλλόγους θα μετέχουν στη συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης και στην ύπαιθρο της Αττικής.
Και η ευχάριστη συζήτηση με την κα Μάγδα Κοντογιάννη τελείωσε, με καταπληκτικά εδέσματα των chefs, στον φιλόξενο χώρο του Εντευκτηρίου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής (Πειραιώς 73, Αθήνα) με τη Γιορτή της Αγρότισσας, η οποία πέρσι πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο με ομιλήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη και την παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και πολλών άλλων, ενώ φέτος στις 15 Οκτωβρίου 2019, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προτίθεται να οργανώσει την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας με εκδήλωση σε περιοχή της υπαίθρου της Αττικής.
Για την καταγραφή Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα