polla_paidia-0205.jpg

Σήμερα Πέμπτη 2 Μαΐου στις 19:00 στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Πλατεία Ρήγα Φεραίου) στον Βόλο θα γίνει η τελετή έναρξης της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με τη φιλοξενία της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Μαγνησίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτιστική συνάντηση εφήβων στην Ελλάδα από τις 2 έως τις 5 Μαΐου και δη για νέους και νέες 15-18 ετών, μέλη των κοινοτήτων ανιχνευτών των προσκοπικών συστημάτων, που με σύνθημα «Ανιχνεύοντας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο» (pape.sep.org.gr) παρουσιάζουν πρωτογενείς έρευνες και δημιουργίες τους στους τομείς: φωτογραφία, χορός, θέατρο, μουσική, λογοτεχνία, TV spots, γελοιογραφία, κόμικς, σκίτσο, κινηματογράφος, βιωματικές ιστορίες κ.ά.

Η 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση (ΠΑΠΕ) θα υποδεχθεί 1.300 εφήβους από όλες τις πόλεις της Ελλάδας και θα είναι η πολυπληθέστερη στην ιστορία του θεσμού. Η πρώτη ΠΑΠΕ πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το 1983 με σκοπό κοινότητες απ’ όλη την Ελλάδα να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε κοινό βήμα τις έρευνές τους, αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους νέοι και νέες με κοινά ενδιαφέροντα και τον ίδιο κώδικα πανανθρώπινων αξιών («Νόμος των προσκόπων»). Το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη εγχείρημα, που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, θα φιλοξενήσει φέτος ο Βόλος.

Οι νέοι και οι νέες από κάθε μέρος της Ελλάδας θα είναι εκεί για να αναδείξουν τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό συμμετέχοντας σε 21 μουσικά συγκροτήματα στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη», προβάλλοντας 40 ταινίες μικρού μήκους και 37 TV spots κοινωνικού μηνύματος, παρουσιάζοντας 12 θεατρικά έργα και 20 χορευτικές παραστάσεις, ενώ στην Πλατεία Πανεπιστημίου θα στηθεί η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφίας με 500 φωτογραφίες-στιγμιότυπα της προσκοπικής ζωής, της φύσης και του κάλλους, έκθεση κόμικς, σκίτσου, γελοιογραφίας και θα αναγνωστούν 23 λογοτεχνικά κείμενα (πεζογραφίας και ποίησης). Η καρδιά του πολιτισμού θα χτυπά στον Βόλο, στην αρχαία πόλη της Θεσσαλίας, στη μυθική Ιωλκό (www.gineproskopos.gr).

Πρωτογενής έρευνα: Η έρευνα που θα παρουσιαστεί στην Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση πρέπει να είναι πρωτογενής και να ανήκει σε μία από τις τρεις γενικές κατηγορίες: κοινωνία, πολιτισμός και περιβάλλον. Το αντικείμενο της έρευνας επιλέγεται από τα παιδιά, τα οποία επιλέγουν και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για να υλοποιήσουν την έρευνα (συνεντεύξεις, αποτυπώσεις, καταγραφές απευθείας από την πηγή). Κάθε παρουσίαση είναι δεκάλεπτη.

Διαγωνισμός spot κοινωνικού μηνύματος «Βιώσιμες γειτονιές: Αυτενεργώ»: Το θέμα καλύπτει έναν από τους  Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που εστιάζει στις «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες». Οι Έλληνες πρόσκοποι συμμετέχουν ενεργά στην κινητοποίηση Scouts4SDGs, η οποία στοχεύει στην υλοποίηση σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται πρόσκοποι δύο εκατομμυρίων τοπικών δράσεων κοινωνικής προσφοράς και στη διάθεση τριών δισεκατομμυρίων ωρών εθελοντικής υπηρεσίας για την επίτευξη των 17 στόχων έως το έτος 2030.

Διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους: Ίσως το δρώμενο με τη μεγαλύτερη προσμονή κάθε χρόνο! Κοινότητες από όλη την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν μια ταινία μικρού μήκους με μέγιστη διάρκεια τα 10 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων αρχής και τέλους. Ο τίτλος και το σενάριο δεν είναι συγκεκριμένα, αλλά επιλέγονται από τους ανιχνευτές. Αντίστοιχα οι ίδιοι θα πρέπει να κάνουν τη σκηνοθεσία, να παίξουν ως ηθοποιοί και, φυσικά, να φροντίσουν για τα γυρίσματα, το μοντάζ κ.λπ. Η κάθε ταινία φέρει την προσωπική υπογραφή των ανιχνευτών και έρχεται να διαγωνιστεί σε σενάριο, ευρηματικότητα, αλλά και στη δύναμη των μηνυμάτων που περνά, με κριτές το ίδιο το κοινό, εφήβους από όλη την Ελλάδα. Ανάλογα με τον αριθμό των ταινιών η οργανωτική επιτροπή της ΠΑΠΕ μπορεί να θεσπίσει και δεύτερο φεστιβάλ στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Όσο για την κορύφωση, έρχεται την τελευταία βραδιά με την απονομή των «Όσκαρ»!

Διαγωνισμός χορού: Περιλαμβάνει λάτιν, ευρωπαϊκούς, παραδοσιακούς, κλασικούς και μοντέρνους χορούς.

Μουσικά συγκροτήματα: Μικρά μουσικά σχήματα και συγκροτήματα, αποτελούμενα από εφήβους από όλη την Ελλάδα, ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους μπροστά στο κοινό. Από παραδοσιακά τραγούδια μέχρι ροκ και από έντεχνα μέχρι ξένα, το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τα πάντα και ξεσηκώνει το ακροατήριο. Οι μουσικές ανησυχίες των συμμετεχόντων βρίσκουν εύφορο πεδίο να αναπτυχθούν, εκφράζοντας συναισθήματα, ανάγκες, βιώματα και καθετί που θέλουν να μοιραστούν με συνομηλίκους τους από όλη την Ελλάδα.

Διαγωνισμός φωτογραφίας: Δίνει τη δυνατότητα στον έφηβο να μοιραστεί το έργο του με το κοινό. Όχι μόνο με τους συμμετέχοντες στη δράση, αλλά και με τον τοπικό πληθυσμό, καθώς η έκθεση είναι ανοιχτή προς όλους σε δημόσιο χώρο στην Πλατεία Πανεπιστημίου. Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: τοπίο, πρόσωπα, η πόλη μου και ανιχνευτική δράση. Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, οι εικόνες πολλές φορές μεταφέρουν δυνατά μηνύματα και κρύβουν τη δική τους ιστορία.

Διαγωνισμός κόμικς, σκίτσου,  γελοιογραφίας: Ο διαγωνισμός αυτός ενισχύει την τάση των ανιχνευτών να αποτυπώνουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους στο χαρτί με τη μορφή είτε σκίτσου και γελοιογραφίας είτε κόμικς. Ο διαγωνισμός είναι ατομικός. Το θέμα για όλες τις κατηγορίες είναι ελεύθερο.

Διαγωνισμός λογοτεχνίας / ποίησης: Ο διαγωνισμός λογοτεχνίας / ποίησης είναι ατομικός. Το θέμα για κάθε κατηγορία είναι ελεύθερο και η έκταση του κάθε κειμένου μέχρι τις 1.000 λέξεις.

Ενότητα Prisma: Άνθρωποι που μοιράζονται την εμπειρία τους με τους νέους. Στόχος να έρθουν κοντά στους εφήβους ενδιαφέροντες άνθρωποι, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί τους ιστορίες, προσωπικές εμπειρίες και δοκιμασίες που έχουν χαρακτηρίσει την πορεία τους και τους έχουν οδηγήσει στην αλλαγή. Θα δοθεί βήμα σε ομιλητές και ομιλήτριες από ετερόκλιτα περιβάλλοντα, των οποίων το προσωπικό ταξίδι και οι ιδέες θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη και θα προκαλέσουν έναν παραγωγικό προβληματισμό. Το Prisma είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή 3 Μαΐου στις 18:00 στο συνεδριακό κέντρο Βόλου και πέραν των 1.300 προσκόπων θα παραστούν και μαθητές γυμνασίων και λυκείων της περιοχής.  Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Ένα γεμάτο τετραήμερο από την τελετή έναρξης στις 2/5 στις 19:00 στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Πλατεία Ρήγα Φεραίου) στον Βόλο έως τις 5/5. Η 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση περιμένει όλους από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn